Ļitviņenko paziņo nosacījumu, kad Putins var dot rīkojumu izmantot kodolieročus
foto: AP/Scanpix
Krievijas politiķi un mediji regulāri ir piedraudējuši valstīm visā pasaulē ar kodolieročiem.
Pasaulē
2024. gada 17. jūnijā, 10:29

Ļitviņenko paziņo nosacījumu, kad Putins var dot rīkojumu izmantot kodolieročus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas diktators Vladimirs Putins varētu dot rīkojumu izmantot taktiskos kodolieročus, ja Krievijas armija tiks sakauta Ukrainā, to intervijā "The Times" paziņojis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes (NSDC) sekretārs Aleksandrs Ļitviņenko.

Ļitviņenko paziņo nosacījumu, kad Putins var dot r...

Jautāts, vai pastāv apstākļi, kādos Putins varētu ķerties pie taktisko kodolieroču izmantošanas, Ļitviņenko atbildēja: "Mēs nevaram izslēgt neko, ja Krievija atrodas uz katastrofālas sakāves sliekšņa." Šāda sakāve, pēc viņa teiktā, var novest pie Krievijas frontes sabrukuma, dezertēšanas no armijas un protestiem Maskavā.

Pēc viņa teiktā, nav ticams, ka Putins izmantos kodolieročus, kamēr Krievijai būs priekšrocības karā.

NSDC sekretārs uzskata, ka ir apšaubāms, ka Putins izmantotu stratēģiskus kodolieročus, kas gandrīz noteikti izraisītu trešo pasaules karu.

"Viņš vēlas dzīvot," viņš teica.

Ļitviņenko arī sacīja, ka Krievijas sakāve Ukrainas kaujas laukā automātiski nenovedīs pie Maskavas kodolieroču izmantošanas, jo Putins varētu mēģināt pārliecināt savus ļaudis, ka šāds pavērsiens ir "uzvara".

Krievijas kodoldraudi

Kopš 2022. gada, kad sākās pilna mēroga iebrukums Ukrainā, Krievijas politiķi un mediji regulāri ir piedraudējuši valstīm visā pasaulē ar kodolieročiem.

Maijā Krievija rīkoja mācības par nestratēģisko kodolieroču izmantošanu.

Savukārt ASV Kara studiju institūts uzskata, ka šāda agresora rīcība ir paredzēta, lai nobiedētu Rietumu politiķus un piespiestu tos brīvprātīgi veikt pasākumus par labu Krievijai.

Maijā notikušajā G7 samita komunikē teikts, ka Krievijai draudēs nopietnas sekas, ja tā nolems izmantot kodolieročus vai ķīmiskos ieročus.