foto: AP/Scanpix
Putins devis pavēli rīkot mācības ar taktiskajiem kodolieročiem. Ko tas nozīmē?
2024. gada 2. februāris. Krievijas karaspēks iekrauj "Iskander" raķeti./Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2024. gada 8. maijs, 05:17

Putins devis pavēli rīkot mācības ar taktiskajiem kodolieročiem. Ko tas nozīmē?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka ģenerālštābs prezidenta Vladimira Putina uzdevumā sācis gatavošanos Dienvidu kara apgabala un kara flotes spēku raķešu mācībām. Tajās paredzēts atstrādāt "nestratēģisko (jeb taktisko) kodolieroču pielietošanu".

Mācības, teikts paziņojumā, tiek gatavotas, reaģējot uz "provokatīviem paziņojumiem un Rietumu oficiālo personu draudiem", un tiks rīkotas "tuvākajā laikā". Par kādiem tieši paziņojumiem ir runa, netika precizēts. Arī mācību norises vieta netiek atklāta.

Vēlāk Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs precizēja, ka runa ir par Francijas prezidenta "Makrona kunga, par britu pārstāvju" un "ASV senāta pārstāvju" paziņojumiem par it kā nodomiem nosūtīt bruņotos kontingentus uz Ukrainu.

"Tas ir pavisam jauns spriedzes eskalācijas vijums. Tas ir bezprecedenta, tas prasa īpašu uzmanību un īpašus pasākumus," sacīja Kremļa pārstāvis, vēsta BBC.

2024. gada februāra beigās "Financial Times" stāstīja par Krievijas slepenajiem dokumentiem, ar kuriem izdevās iepazīties laikraksta žurnālistiem: tie skāra Krievijas taktiskos kodolieročus.

No publikācijas varēja secināt, ka Krievijas pielietošanas slieksnis realitātē ir ievērojami zemāks, nekā publiski paziņojušas Krievijas oficiālās personas.

"Pilnīgi nevietā" paziņojums

Reaģējot uz Peskova paziņojumu, pirmdien ar Maskavas "bezatbildīgās retorikas" nosodījumu nāca klajā Savienotās Valstis. "Tas ir piemērs tai pašai bezatbildīgajai retorikai, kādu mēs jau esam dzirdējuši no Krievijas pagātnē," žurnālistiem paziņoja Pentagona preses sekretārs Patriks Raiders. "Ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju, tas ir pilnīgi nevietā" piebilda ģenerālis.

Vienlaikus Raiders precizēja, ka "nekādas izmaiņas [Krievijas] stratēģisko spēku pozīcijā" ASV izlūkdienests nav fiksējis.
"Acīmredzot mēs turpināsim novērošanu," rezumēja Pengatona preses pārstāvis.

BBC krievu dienesta militārais apskatnieks Pāvels Aksjonovs: "Taktiskie kodolieroči ir bīstami ar to, ka politiķiem un militārpersonām var būt aplama "ierobežotā" efekta sajūta":

Pats par sevi fakts, ka tiek rīkotas mācības ar kodolieročiem, nevar būt satraucošs fakts - Krievija regulāri veic dažāda veida stratēģisko kodolspēku manevrus, atstrādājot dažādus ieroču pielietošanas posmus 0 no izvēršanas līdz starpkontinentālo ballistisko raķešu mācību palaišanai. Un stratēģiskie kodolieroči ir daudz spēcīgāki un briesmīgāki.

Apstākļi, kā arī stratēģisko kodolieroču pielietošanas sekas visiem ir saprotamas, un līdz ar to šāda rīcība diez vai kādu var nobiedēt. Taktiskie kodolieroči, atšķirībā no stratēģiskajiem, ir bīstami ar to, ka politiķiem un militārpersonām var būt pārvērtusies "ierobežotā" efekta sajūta no to pielietošanas.

Taktiskā kodolbumba vai raķete nespēj iznīcināt valsti un pat, visticamāk, nenoslaucīs no zemes virsas mūsdienu lielpilsētu. Un šādas "ierobežotas jaudas" sajūta var samazināt taktisko kodolieroču lietošanas slieksni.

Taču no otras puses - bailes no kodolieročiem pasaulē ir tik lielas, ka to pielietošana var radīt ļoti nopietnas politiskas sekas pat gadījumā, ja tā ir "tikai" taktiska kaujas galviņa.

Lai gan Krievija jau vairāk nekā divus gadus veic asiņainu karu Ukrainā, tā saglabā partnerattiecības vai draudzīgas attiecības ar daudzām valstīm, ieskaitot, piemēram, Ķīnu vai Indiju. Kodolieroču lietošana pat mācībās šīs attiecības var pamatīgi sarežģīt.

Kodolieročiem ir viena īpašība: tie kalpo kā atturēšanas instruments, proti, tos nepielieto, ar tiem tikai draud. Krievija jau draudēja ar taktiskajiem kodolieročiem kara laikā Ukrainā - 2023. gada pavasarī tā izvietoja taktisko kodolmunīciju Baltkrievijas teritorijā, reaģējot uz Rietumu militāro palīdzību Ukraina.

Pašlaik izsludinātās mācības, kā paziņojis Kremlis, saistītas ar Francijas un Lielbritānijas līderu izteikumiem attiecībā uz viņu valstu iesaisti karā Ukrainā. Tas tiešām ir ļoti satraucošs, pārliecinošs signāls. Taču iepriekšējo reizi ārvalstu tehnikas piegādes, ieskaitot šāviņus, tas neapturēja.