Pasaulē
2024. gada 15. maijs, 13:39

Narkomafija esot nodevusi policijai austrāliešu brāļu un viņu drauga iespējamās slepkavas; sērfotāju baisā nāve šokēja Meksiku

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Negaidīts pavērsiens noticis Meksikā noslepkavoto austrāliešu brāļu un viņu amerikāņu drauga lietā, kuru pazušana un ilgstošā meklēšana piesaistīja pasaules uzmanību.

30 gadus vecais Džeiks Robinsons, viņa 33 gadus vecais brālis Kalums no Austrālijas pilsētas Pērtas un amerikānis Džeks Kārters Roudss pazuda 27. aprīlī, kad bija devušies sērfošanas brīvdienās pie populārās tūristu pilsētas Ensenadas Meksikas Lejaskalifornijas štatā.

Pēc nedēļu ilgas meklēšanas viņu līķus atrada iemestus dziļā akā, ar miesas bojājumiem un šautām brūcēm galvās, bet viņu automašīnu sadedzinātu. Pagājušajā nedēļā brāļu vecāki oficiāli atpazina viņu līķus. Viņi pastāstīja, ka Kalums, kurš bija Austrālijas lakrosa izlases dalībnieks, kādu laiku dzīvoja ASV pilsētā Sandjego, kas atrodas pie Meksikas robežas, bet Džeiks bija atstājis Austrāliju pirms divām nedēļām, lai pievienotos savam brālim “mūža satriecošākajā ceļojumā”.

Viņu slepkavības izmeklēšanas lietā policija arestēja brāļus Hesusu Gerardo Garsiju Kotu un Kristianu Alehandro Garsiju, kā arī Giselu Garsiju Kotu. 

Baiso slavu iemantojušais Meksikas Sinaloas narkokartelis, kas kontrolē Lejaskalifornijas štatu, paziņojis, ka parūpējies par šo aizdomās turēto slepkavu nodošanu policijai. “Tie bija zema līmeņa laupītāji, kuri darbojās patstāvīgi,” kāds anonīms karteļa loceklis izteicās ASV izdevumam “The Daily Beast”, norādot, ka šīs personas neietilpst kartelī. “Taču mēs viņus nodevām [policijai]. Mēs uzzinājām, ka policisti meklēja šos “gringo” [angļu valodā runājošo baltādaino palama latīņamerikāņu sabiedrībā — red.] un arī sākām meklēt atbildīgos. Mēs piezvanījām varas iestādēm un pateicām, kur viņus atrast.” Karteļa loceklis šādu rīcību skaidroja ar savas organizācijas bažām var varas iestāžu nevēlamu uzmanību.

Jāpiebilst, ka Sinaloas kartelis šobrīd ir visvarenākais Meksikas narkokartelis pat pēc sava vadoņa Hoakina “El Čapo” Gusmana un viņa dēla Ovidio Gusmana Lopesa aresta attiecīgi 2016. un 2023. gadā. “El Čapo” pašlaik izcieš mūža ieslodzījumu ASV, bet viņa dēls tur gaida tiesu.

Apsūdzība uzskata, ka brāļiem Robinsoniem un Roudsam tika uzbrukts, lai nolaupītu viņu automašīnu, un viņi nogalināti sakarā ar pretestības izrādīšanu. “Atbildot uz upuru reakciju, viņi atņēma tiem dzīvību,” teikts Lejaskalifornijas štata ģenerālprokurores Marijas Elenas Andrades Ramiresas biroja paziņojumā. Lejaskalifornijas izmeklētāji izteicās “The Daily Beast”, ka slepkavas pēc tam sadedzināja tūristu teltis, mantas un automašīnu, lai atbrīvotos no pierādījumiem. Meksikas varas iestādes sazinājās ar kolēģiem ASV Kalifornijas štata Sandjego pilsētā un noskaidroja pazudušo personu telefona numurus, ar ko izsekošanas palīdzību izdevās nokļūt uz pēdām Giselai, kura lietoja amerikāņa telefonu.

Izskatās, ka aka, kur atrada triju tūristu līķus, jau izmantota noziegumu pēdu slēpšanai, jo tajā atrada arī kāda cita vīrieša līķi. Izmeklētāji uzskata, ka viņš nav saistīts ar šo noziegumu, jo akā atradies jau ilgāku laiku.

“Nine News” korespondents, kurš atradās tiesas zālē, izteicās 2GB, ka tiesā minēti Gerardo apgalvojumi Giselai, ka viņš “nolaida no kājas trīs gringo”, bet kad Gisela atvaicājusi, ko ar to viņš gribējis pateikt, viņš esot atbildējis: “Es viņus nogalināju.”

Lejaskalifornija ir viens no bīstamākajiem Meksikas štatiem, kur vietējās narkotirgoņu bandas pastāvīgi cīnās par ietekmi. Tomēr Ensenada, kas atrodas pusotras stundas brauciena attālumā no ASV robežas, izsenis piesaista tūristus.