foto: AP/Scanpix
Putins liek vāgneriešiem zvērēt uzticību viņam
Iespējamā Prigožina bojā eja likusi daudziem vagneriešiem ziņot, ka viņi dosies uz Maskavu "pabeigt to, kas netika izdarīts jūnijā."
Pasaulē
2023. gada 26. augusts, 16:52

Putins liek vāgneriešiem zvērēt uzticību viņam

Jauns.lv

Prezidents Vladimirs Putins licis Vāgnera kaujiniekiem parakstīt uzticības zvērestu Krievijas valstij. Tas notiek brīdī pēc lidmašīnas avārijas, kurā, domājams, gāja bojā algotņu grupas vadītājs Jevgeņijs Prigožins, vēsta “Reuters”. 

Putins parakstīja dekrētu par obligātu zvēresta nodošanu piektdien. Tas notika Kremlim reaģējot uz Rietumu apgalvojumiem, ka Prigožins nogalināts pēc tā pavēles. Kā norādīja Putina pārstāvji, apgalvojumi, ka Putins licis nogalināt Prigožinu, ir "absolūti meli". Tomēr Kremlis pagaidām atteicies galīgi apstiprināt Prigožina nāvi, pamatojot to ar nepieciešamību gaidīt ģenētisko rezultātus, kas apstiprinātu bojā gājušo identitāti.

Krievijas aviācijas pārvalde paziņojusi, ka Prigožins atradās privātā lidmašīnā, kas trešdienas vakarā nogāzās uz ziemeļrietumiem no Maskavas.  Lidmašīnas avārija notika divus mēnešus pēc Prigožina neveiksmīgā dumpja.

Viņš minēja "sākotnējo informāciju", kas liecina, ka Prigožins un viņa vadošie Vāgnera līdzgaitnieki visi ir nogalināti, un, slavējot Prigožinu, sacīja, ka viņš arī pieļāvis dažas "nopietnas kļūdas".

Putina pieprasītais obligātais zvērests “Vagner” un citu privāto militāro darbuzņēmēju darbiniekiem ir skaidrs solis, lai šādas grupas tiktu pakļautas stingrākai valsts kontrolei, vēsta “Reuters”.

Kremļa tīmekļa vietnē publicētais dekrēts uzliek par pienākumu ikvienam, kas veic “darbu” Ukrainā, zvērēt oficiālu uzticības zvērestu Krievijai.

Krievijā sēro par Prigožina nāvi

Pēc ziņām par Jevgeņija Prigožina un "Vagner" komandiera Dmitrija Utkina nāvi 23. augusta vakarā dažādās Krievijas pilsētās sāka parādīties improvizēti ...

gallery icon

Dekrētā minētais zvēresta formulējums paredz, ka tie, kas to pieņem, sola stingri ievērot komandieru un vadītāju rīkojumus.

"Šobrīd ir ļoti daudz spekulāciju saistībā ar šo aviokatastrofu un lidmašīnas pasažieru, tostarp Jevgēņija Prigožina, traģisko bojāeju. Protams, Rietumos visas šīs spekulācijas tiek pasniegtas no labi zināma rakursa," žurnālistiem sacīja Peskovs, "tas viss ir absolūts meli, un šeit, aptverot šo jautājumu, ir jābalstās uz faktiem. Faktu vēl nav daudz. Tos nepieciešams noskaidrot izmeklēšanas darbību gaitā," viņš sacīja.

Krievijas izmeklētāji sākuši notikušā izmeklēšanu, taču pagaidām nav paziņojuši, kas, viņuprāt, izraisījis lidmašīnas pēkšņu nokrišanu no debesīm.