Igaunija izraida Kremļa aktīvistu, bet dzimtenē viņu gaida pārsteigums
Sergejs Čauļins policijas redzeslokā (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 15. februāris, 15:35

Igaunija izraida Kremļa aktīvistu, bet dzimtenē viņu gaida pārsteigums

Jauns.lv

Igaunija anulējusi uzturēšanās atļauju un izraidījusi Krievijas propagandas akciju vadītāju Sergeju Čauļinu, taču arī Krievijā viņu negaida ar atplestām rokām, par ko viņam nācās pārliecināties uz savas ādas.

Nekomerciālās organizācijas “Krievijas tautieši Eiropā” vadītājs un “Nemirstīgā pulka” akciju organizētājs Čauļins pameta Igauniju 14. februāra vakarā un devās uz Krieviju, paziņoja Igaunijas Drošības policijas departaments. Saskaņā ar Likumu par ārzemniekiem, pastāvīgās uzturēšanās atļauju var anulēt, ja persona apdraud sabiedrisko kārtību un valsts drošību.

Laikraksts “Postimees” vēsta, ka “antifašistu” kustības aizsegā Igaunijas nepilsonis Čauļins gadiem ilgi kurināja nacionālo un politisko naidu, kalpojot par Kremļa agresīvās politikas propagandas ruporu.

Čauļins pastāstīja, ka viņu izsauca uz policijas iecirkni, it kā lai viņam atdotu pērn kratīšanas laikā atņemtos “Nemirstīgā pulka” plakātus, un viņš ieradies darba apģērbā, neko ļaunu nenojaušot. Policisti viņu aizturējuši, neļāva ne pārģērbties, ne samainīt naudu pret rubļiem, ne atvadīties no sievas — aizveduši līdz Narvai un izraidīja uz Ivangorodu robežupes otrajā pusē.

Uz jautājumu “Par ko?”, policisti viņam esot atbildējuši “Par paldies”, acīmredzot atsaucoties uz Igaunijas krievvalodīgo “piektās kolonnas” pateicību Kremlim par Donbasa atzīšanu. Dienu pirms Krievijas invāzijas Ukrainā “Krievijas tautieši Eiropā” Čauļina vadībā rīkoja pateicības akciju pie Krievijas vēstniecības un izkliedza “Paldies Krievijai par Donbasu!”.

Savulaik Čauļins lielījās, ka “Nemirstīgā pulka” akciju izdevās sarīkot un izvairīties no naudas sodiem, par spīti varas iestāžu aizliegumam, jo šo gājienu uzdeva par “stihisku tautas sapulci”.

Taču Dzimtene Čauļinu nesagaidīja ar atplestām rokām. Krievu robežsargi viņam atņēma telefonu un ieslodzīja maziņā kamerā. Kremļa aktīvistam Dzimtenē pat nepiedāvāja tēju — “Mums nav tāda pakalpojuma!”, pēc tam iesēdināja autobusā, aizveda līdz Sanktpēterburgai un tur izmeta ārā.

Kremļa aktīvists nu sēžot Sanktpēterburgā bez sakariem, naudas un zālēm — labi, ka vietējie domubiedri palīdz. Tallinā viņam palikusi ģimene un visas mantas, vēsta izdevuma “dokole.eu”.

Čauļins grasās pārsūdzēt lēmumu un vēlas atgriezties. "Mīlu Igauniju un visu igaunisko, bet Krievijā nevienam neesmu vajadzīgs," viņš žēlojas.