foto: AP/Scanpix
“Mums ir pilnīgs lādiņu bads,” Prigožins sūdzas par Šoigu
Jevgeņijs Prigožins.
Pasaulē
2023. gada 20. februāris, 18:48

“Mums ir pilnīgs lādiņu bads,” Prigožins sūdzas par Šoigu

Jauns.lv

Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner " vadītājs Jevgeņijs Prigožins atkal publiski saasinājis konfliktu ar Krievijas Aizsardzības ministriju sakarā ar munīcijas piegādes pārtraukšanu viņa algotņiem.

Emocionālā aicinājumā viņš apsūdzējis Krievijas Aizsardzības ministriju par šāviņu piegādes pārtraukšanu “Vagner”, dēļ kā viņa kaujinieki cieš milzīgus zaudējumus.

Pēc viņa teiktā, jebkuras sarunas ar Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem par munīcijas piegādi beidzas ar to, ka viņam tiek ieteikts atvainoties "tiem, kas ir augšā".

"Kam man jāatvainojas? Kam pazemoties, lai mani puiši ietu bojā retāk nekā tas ir šodien? Šodien katru dienu iet bojā divreiz vairāk “Vagner” un citu vienību kaujinieku nekā ierasts un tas ir dēļ artilērijas lādiņu trūkuma,” sacīja Prigožins.

Turklāt viņš faktiski apsūdzēja Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, ka viņš strādā ienaidnieka labā, lai gan viņš savā uzrunā neminēja Šoigu uzvārdu, tomēr "Vagner" vadītājs dzēlīgi norādīja meitu Šoigu Dubaijā.

"Tie, kas apgrūtina uzvaru šajā karā, tiešā veidā strādā ienaidnieka labā, palīdzot ienaidniekam salauzt Krievijas muguru! Jūs ēdat brokastis, pusdienas un vakariņas no zelta traukiem un nekautrējoties sūtiet savas meitas, mazmeitas un blaktis atpūsties uz Dubaiju. Tajā brīdī, kad frontē mirst krievu karavīrs, es lūdzu jūs iedot mums munīciju," sacīja Prigožins.

Kā zināms, “Vagner” ir piedalījies cīņās Ukrainā kopš kara sākuma, taču algotņu zaudējumi bija tik lieli, ka Prigožinam nācās personīgi vervēt ieslodzītos Krievijas cietumos. Pēc Lielbritānijas izlūkdienesta datiem, kopējie Krievijas karaspēka zaudējumi Ukrainā  ir aptuveni 200 tūkstoši cilvēku, no kuriem līdz 60 tūkstošiem ir likvidēti, bet “Vagner” zaudējumi ir 50% no bojā gājušo skaita.

Pirms dažiem mēnešiem starp “Vagner” un Krievijas Aizsardzības ministriju izcēlās konflikts, kas pārvērtās par publisku konfliktu. Prigožins atklāti iesaistās konfrontācijā ar Gerasimovu un Šoigu, paziņojot par savu algotņu panākumiem un regulārās armijas bezpalīdzību kaujas laukā.

Tagad konflikts ir saasinājies, jo Aizsardzības ministrija ir pārtraukusi visas munīcijas piegādes “Vagner”. Pirms dažām dienām “Vagner” algotņi ierakstīja videoziņu par milzīgajiem zaudējumiem uz desmitiem līķu fona. Viņi paziņoja, ka simtiem kaujinieku katru dienu tiek nogalināti munīcijas trūkuma dēļ.