foto: Maksim Konstantinov / SOPA Image/ Vida Press
"Unikālā izgāšanās” Vuhledarā: Krievijas armija "Vagner" vairs nedod munīciju
Uzraksts uz "Vagner" biroja Maskavā.
Pasaulē
2023. gada 17. februāris, 12:30

"Unikālā izgāšanās” Vuhledarā: Krievijas armija "Vagner" vairs nedod munīciju

Jauns.lv

Krievijas Aizsardzības ministrija pilnībā pārtraukusi apgādāt ar munīciju privātā algotņu armiju "Vagner". Algotņu artilērijas vienības sūdzas, ka viņiem trūkst munīcijas, vēsta Unian.

Sociālajos tīklos arī parādījušies video ar “Vagner” kaujiniekiem, kurā viņi sūdzas par munīcijas trūkumu.  "Pašlaik mēs esam pilnībā atslēgti no munīcijas piegādes," saka vāgnerieši.

Algotņiem nepietiek munīcijas artilērijas haubicēm, prettanku sistēmām un mīnmetējiem. "Aicinām kolēģus un draugus no Aizsardzības ministrijas. Esam pārliecināti, ka kaut kur noliktavās šī munīcija ir. Būsim pateicīgi, ja ieguldīsiet, palīdzēsiet un nogādāsiet mums. Liels skaits cilvēku izdzīvos un varēs turpināt piedalīties karadarbībā. Tas ietekmēs kara gaitu. Mēs strādāsim jūsu labā, mēs darīsim šo darbu. Palīdziet mums," vāgnerieši sacīja video.

Atsaucoties uz informētu avotu, munīcijas piegāde Vāgnerītiem patiešām tikusi pārtraukta, vēsta Unian. Galvenais iemesls - algotņu iespējamie panākumi tagad ir bīstami Krievijas Aizsardzības ministrijas vadībai.

"Vugledaras neveiksme  - tā ir unikāla kļūme, lieli cilvēku un tehnikas zaudējumi un bez rezultāta.  Krievijas ģenerālštābs nevar to pieņemt. Viņi saprot, ka ieslodzīto zaudējums ir viena lieta, taču Prigožins tik vienaldzīgi nerīkosies ar pieredzējušajiem algotņiem. Tāpēc “Vagner”  izveidoja stāstu ar lādiņu trūkumu, lai attaisnotu neveiksmes, un tas ir ļoti satraucoši," stāsta Unian avots.

Tomēr ir arī citi iemesli, kāpēc šāda informācija parādījusies publiski. Krievijas Federācijas Ģenerālštāba priekšnieks Gerasimovs un viņa kolēģi tādējādi var izprovocēt Prigožinu uz bargu kritiku. Tas savukārt  pārkāptu Putina norādījumu "publiski nemazgāt netīro veļu", "lai nesatricinātu situāciju frontē."

Prigožina cīniņš ar Krievijas Aizsardzības ministriju – kas notiek?

Opozicionārs Andrejs Piontkovskis Unian norādījis, ka Krievijas Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un Ukrainas grupējuma pavēlnieks ģenerālis Valērijs Gerasimovs veikuši militāru miniapvērsumu. Eksperts atzīmēja, ka Gerasimovs par okupantu komandieri Ukrainā iecelts ne jau Krievijas uzvaras dēļ. Pēc eksperta domām, Gerasimovs un Šoigu vēlas pamatīgi iedragāt vai pat likvidētt Jevgeņiju Prigožinu.

Saskaņā ar izlūkošanas sniegto informāciju Prigožins  tieši nevada kaujas vienības , jo viņa funkcijas galvenokārt ir plašsaziņas līdzekļi un politika.

Kā iepriekš ziņots, “Vagner” dibinātājs Jevdeņijs Prigožins strauji zaudē Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzticību. Viņš nolēmis vairs nepaļauties uz “Vagner” spēkiem un atkal uzticējies Gerasimovam, Šoigu un citām Krievijas militārpersonām.

Iepriekš militārais eksperts, Ukrainas Bruņoto spēku pulkvedis Petrs Černiks  sacīja , ka starp Kremļa torņiem turpinās nopietna konfrontācija, un tās izzušana ir neizbēgama. Viņaprāt, tieši Prigožins šajā konfrontācijā cietīs nopietnu sakāvi.