Kāpēc vajadzētu biežāk mainīt gultasveļu: pārsteidzošs iemesls, ko daudzi pat nezina
foto: Shutterstock
Eksperti iesaka mazgāt gultasveļu reizi nedēļā, lai samazinātu baktēriju skaitu.
Esi vesels

Kāpēc vajadzētu biežāk mainīt gultasveļu: pārsteidzošs iemesls, ko daudzi pat nezina

Viktorija Popova

Jauns.lv

Mūsu palagi un spilveni ir vieta, kur pavadām trešdaļu savas dzīves, un šī ilgstošā saskare rada ideālu vidi nevēlamiem viesiem, raksta BBC.

Pēc garas dienas nav nekā patīkamāka kā iegrimt siltā gultā, atbalstot galvu uz mīksta spilvena un ievīstoties maigā segā. Tomēr ne tikai mēs, cilvēki, novērtējam gultas komfortu. Ieskatoties dziļāk, jūs varētu būt šokēti, uzzinot, ka jūsu iemīļotā gultasveļa ir mājvieta miljoniem baktēriju, sēnīšu, ērcīšu un vīrusu. Tie visi uzskata, ka jūsu gulta ir ideāla vide, kurā augt un vairoties, jo tā ir silta un pilna ar sviedriem, siekalām, atmirušām ādas šūnām un pārtikas daļiņām, ko patērēt.

Putekļu ērcītēm gulta ir kā ikdienas ēdiens

Mēs katru dienu nometam aptuveni 500 miljonus ādas šūnu, kas putekļu ērcēm ir kā nebeidzama bufete, kur katru dienu pieejams ēdiens. Diemžēl gan ērcītes, gan to izkārnījumi var izraisīt alerģijas, astmu un ekzēmu.

Baktērijas un mikroorganismi gultā

Gultasveļa ir arī lieliska vide baktērijām. Piemēram, 2013. gadā pētnieki Pastēra institūta (Institut Pasteur) Lillē (Francijā) atklāja, ka netīri slimnīcu palagi ir pilni ar stafilokoka (Staphylococcus) baktērijām, kas parasti atrodas uz cilvēka ādas. Kaut gan lielākā daļa šo baktēriju ir nekaitīgas, dažas, piemēram, S. aureus, var izraisīt ādas infekcijas, pinnes un pat pneimoniju pacientiem ar novājinātu imūnsistēmu.

Slimnīcu palagi un infekciju riski

Slimnīcas ir vērtīgs datu avots, jo tur higiēna ir ļoti svarīga, un pēc katra pacienta palagi tiek mazgāti. 2018. gadā zinātnieki no Ibadanes universitātes Nigērijā atklāja, ka nemazgāti slimnīcas palagi satur E. coli un citas patogēnās baktērijas, kas izraisa urīnceļu infekcijas, pneimoniju un sepsi.

Vīrusu un sēnīšu izplatība mājas apstākļos

Mājās situācija ir līdzīga. Piemēram, 2013. gadā Amerisleep uzņēmums atklāja, ka

nedēļu nemazgāta spilvendrāna satur aptuveni trīs miljonus baktēriju uz kvadrātcentimetru – tas ir 17 000 reižu vairāk nekā vidēji uz tualetes poda.

Kā samazināt baktēriju un sēnīšu daudzumu?

Eksperti iesaka mazgāt gultas veļu reizi nedēļā, lai samazinātu baktēriju skaitu. Ir arī ieteicams izmantot augstas temperatūras mazgāšanu un gludināšanu, jo tā efektīvi samazina mikroorganismu daudzumu audumos.