Stūra mājā tiks atklāta izstāde/akcija “Disidents”
Kultūra

Stūra mājā tiks atklāta izstāde/akcija “Disidents”

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vienu mēnesi no 12.oktobra līdz 10.novembrim VDK ēkā jeb Stūra mājā būs skatāma izstāde/akcija “Disidents”.

Stūra mājā tiks atklāta izstāde/akcija “Disidents”...

Izstāde veidota kā informatīvs manifests, kur mākslinieki savus darbus pamato ar domas un idejiskās pašizpausmes nozīmīgumu, paužot savu viedokli un skatījumu individuālās izteiksmes materializācijā, ar mērķi ievest skatītāju analītiskā/psihoanalītiskā disputā, par vārda brīvības un globālās situācijas ietekmi uz cilvēka pašnoteikšanās tiesībām.

Izstādes/akcijas darbi veidoti no dažādiem materiāliem, objektiem, kas izvietoti Stūra mājā. Tie atspoguļo mākslinieku redzējumu, emocijas un izjūtas par pašreizējo situāciju, kad ikvienam ir jāpieņem lēmums un nostāja šajā tik nedrošajā laikā, kad pasaulē valda vardarbība, kad karš ir ienācis ikviena cilvēka dzīvē, ikdienā un telpā. “Esi atbildīgs - disidents var izraisīt neatkarību!!!” ir vadošais izstādes/akcijas vadmotīvs.

Izstādē piedalās deviņi mākslinieki: SOME1, Oļegs Tillbergs, Kirils Panteļejevs, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Herberts Verpakovskis, Toms Jansons, Raitis Hrolovičs un MO.

Pirmā izstāde/akcija “Disidents” 2015. gadā izraisīja starptautisku skandālu, Ārlietu ministrijā (ĀM) tika saņemta nota no Krievijas vēstniecības saistībā ar Stūra mājā izstādīto mākslas instalāciju - Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam līdzīgo lelli. Sabiedrības attieksme bija neviennozīmīga, vieni atbalstīja instalācijas ideju, citi to uztvēra ļoti personīgi, vairākkārt izstāde tika slēgta, fiziski tika ietekmēti mākslinieki. 

Izstāde Stūra mājā, Rīgā. Brīvības ielā 61 apskatāma no 12.10.2024 līdz 10.11.2024. Atvērta katru dienu no 10.30 līdz 17.30. Ieeja ir bez maksas.