Novadu ziņas

VIDEO: riesta laiks turpinās! Alnis Latvijas mežos izrāda savu spēku

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas meži slēpj daudz interesantu ainu, un aļņu riests ir viena no iespaidīgākajām dabas parādībām, ko iespējams novērot šajā laikā. Aļņu tēviņi, izrādot savu spēku un dominanci, veic īpašus rituālus, kas saistīti ar koku un krūmu laušanu, lai piesaistītu mātītes un iezīmētu savu teritoriju. Šo fascinējošo procesu nesen novēroja Latvijas valsts mežu plānotāja Evija Kalve, veicot meža apsekošanu Tirzas pagastā, informē Latvijas valsts meži.

VIDEO: riesta laiks turpinās! Alnis Latvijas mežos...

Tirzas pagastā Latvijas valsts meži (LVM) plānotāja Evija Kalve, veicot mežaudžu apsekošanu, sastapusi alni, kurš riesta laikā ar ragiem berzējis nelielas eglītes stumbru. Kā skaidro LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis, augusts, septembris un oktobra sākums ir aļņu riesta periods. Šajā laikā aļņu tēviņi jeb buļļi pārvietojas pa plašām mežu, purvu un krūmāju teritorijām, cenšoties apaugļot vairākas mātītes jeb govis.

Riesta laikā buļļiem paaugstinās vīrišķo hormonu līmenis, kas veicina agresivitāti pret citiem tēviņiem un mazina bailes no cilvēkiem. Lai iezīmētu teritoriju un piesaistītu mātītes, aļņi ar ragiem lauž krūmus un neliela izmēra kokus. Jo resnāku koku vai krūmu alnis nolauž, jo lielāks un spēcīgāks tas ir – šādi signāli tiek sūtīti gan citiem tēviņiem, gan mātītēm.