"VID jau ir pieejami dati par iedzīvotāju kontiem," eksperte par biedējošo nodokļu dienesta vēstuļu izsūtīšanu
foto: Ieva Čīka/LETA
Sabiedrība

"VID jau ir pieejami dati par iedzīvotāju kontiem," eksperte par biedējošo nodokļu dienesta vēstuļu izsūtīšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

TV24 raidījumā "Preses klubs" Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes profesore Irina Pilvere izteica savas domas par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunajiem pasākumiem, lai apkarotu ēnu ekonomiku Latvijā.

"VID jau ir pieejami dati par iedzīvotāju kontiem,...

VID pagājušajā nedēļā nosūtīja vēstules 5000 Latvijas iedzīvotājiem, lai paziņotu, ka viņu bankas konta apgrozījums krietni pārsniedz deklarētos ieņēmumus vismaz par 20 000 eiro gadā jeb 1660 eiro mēnesī. Ir ziņas par to, ka VID plāno nosūtīt šādas vēstules aptuveni 70 000 cilvēku, kuri varētu būt nepareizi deklarējuši savus ienākumus. Pilvere minēja, ka šāda pieeja liek jautāt: "Vai VID nešauj ar lielgabalu zvirbuļus?" Latvijā ēnu ekonomika sastāda aptuveni 20%.

Viņa pauda pārdomas par masveida vēstuļu sūtīšanu: "Valsts ieņēmumu dienestam jau ir pieejami dati par iedzīvotāju kontiem. Varbūt vispirms vajadzētu padarboties un saprast, kur tiešām ir problēmas, nevis sūtīt vēstules automātiski visiem?"

Pilvere uzsvēra, ka ir svarīgi, lai valsts iegulda izglītojošās aktivitātēs par nodokļu deklarācijas procesu, jo daudzi cilvēki, it īpaši vecās paaudzes pārstāvji, var nebūt informēti par savām saistībām. "Cilvēki var vienkārši nezināt, ka viņiem ir jādeklarē savi ienākumi," piebilda Pilvere.

Tēmas