Ar fantastisku sniegumu var nepietikt: Sandis Vilmanis jauno sezonu visdrīzāk sāks Floridas “Panthers” fārmklubā
foto: Florida Panthers
Sandis Vilmanis (vidū) atzīmē uzvaras vārtus pār Tampabejas "Lightning".
Hokejs

Ar fantastisku sniegumu var nepietikt: Sandis Vilmanis jauno sezonu visdrīzāk sāks Floridas “Panthers” fārmklubā

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Otro Nacionālās hokeja līgas (NHL) starpsezonu pēc kārtas Latvijas hokejisti pierāda sevi no labākās puses Floridas “Panthers” treniņnometnē. Ja pirms gada sevi apliecināja Uvis Balinskis, tad šogad – 20 gadus vecais uzbrucējs Sandis Vilmanis, kuram gan arī pieci rezultativitātes punkti nez vai ļaus sezonu sākt NHL. 

Ar fantastisku sniegumu var nepietikt: Sandis Vilm...

Ar rezultatīvu sniegumu līdz šim Nacionālās hokeja līgas (NHL) pirmssezonā izcēlies 20 gadus vecais labās malas uzbrucējs Sandis Vilmanis. Viņš NHL čempiones Floridas “Panthers” sastāvā četros aizvadītajos pārbaudes mačos jau ticis pie pieciem rezultativitātes punktiem – trīs gūtajiem vārtiem un divām piespēlēm.

Floridas “Panthers” Vilmani izraudzījās 2022. gada drafta piektajā kārtā ar kopējo 157. numuru. Pēcāk viņš savus talantu attīstīja Ontārio hokeja līgā, kurā demonstrēja rezultatīvu sniegumu. Tas ļāva šogad ar “Panthers” noslēgt trīs gadu debitanta līgumu, kā rezultātā nodrošinot šīs sezonas sākumu vismaz “Panthers” fārmklubā Šarlotas “Checkers”. 

Līgums Vilmanim ļāva šai sezonai gatavoties Floridas treniņnometnē, un līdz šim brīdim 20 gadus vecais uzbrucējs sevi pierādījis no labākās puses. Spēlējot pirmajā maiņā kopā ar Antonu Lundelu un Etu Luostarinenu, Vilmanis nakti uz 3. oktobri spēlē pret Girgensona pārstāvēto Tampabejas “Lightning” izcēlās ar uzvaras vārtiem papildlaika sākumā, kā arī rezultatīvu piespēli. Pēc mača viņa spēli slavēja galvenais treneris Pols Moriss. 

“Mēs sākam pamanīt pieauguša hokejista spēli viņā. Esam sajūsmā par Vilmaņa parādīto sniegumu. Viņam piemīt ļoti spēcīgs un labs metiens. Viņā ir daudz hokejista īpašību, kuras treneri nevar padarīt labākas,” par latviešu uzbrucēju, kurš vēl šī gada augusta beigās atradās Latvijas izlases nometnē 2026. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra laikā, teica Stenlija kausu ieguvušais treneris. 

Rezultatīvais sniegums gan negarantē tikšanu Floridas “Panthers” sastāvā uz sezonas sākumu. Šobrīd par vietu komandas rindās turpina  cīnīties 39 hokejisti – 22 uzbrucēji, 12 aizsargi un pieci vārtsargi. Četriem no tiem ir veselības problēmas – no Ņūdžersijas “Devils” pārnākušais kreisās malas uzbrucējs Tomašs Nošeks (pagājušajā sezonā 36 spēlēs 2+4) cīnās ar ķermeņa augšdaļas savainojumu, bet Džons Gadjovičs (pagājušajā sezonā 39 spēlēs 2+2) traumas dēļ nenoslēdza šīs nakts maču pret “Lightning”. Tāpat traumu dēļ pagaidām nespēlē labās malas uzbrucēji Mekijs Samoskevičs un Džastins Sordifs. 

Pirmais no viņiem “Panthers” sastāvā pagājušajā sezonā tika pie septiņām spēlēm, bet otrais – trijām. Ar veselības likstām cīnās arī uzbrucējs Evans Rodrigess, kuram pagājušajā sezonā 39 punkti 80 regulārā turnīra spēlēs un 15 punkti 24 izslēgšanas mačos. Viņa saistībā gan norādīts, ka Rodrigess vairāk tiekot pietaupīts un, ja būtu regulārā turnīra spēle, viņš varētu arī doties laukumā. Rodrigesa veselības problēmas gan ļāvušas Sandim Vilmanim trenēties ar galveno hokejistu grupu. 

Floridas “Panthers” apskatnieki norāda, ka čehs Nošeks visdrīzāk sezonu iesāks savainoto sarakstā. Savukārt Samoskeviču Floridas vērotāji bija uzskatījuši favorītu nonākšanā vienā maiņā ar Antonu Lundelu un Etu Loustarinenu – tieši viņiem blakus naktī uz 3. oktobri spēlēja latvietis Sandis Vilmanis. Vēl pirmajā oktobra dienā Samoskevičs trenējās virknējumā ar abiem minētajiem uzbrucējiem. Viņa trauma gan neesot nopietna – trešdien Samoskevičam ļāva atgriezties treniņdarbā ar komandu, bet piektdien viņš jau trenēsies ar pilnu jaudu. 

Latviešu pārstāvētajai “Panthers” šajā pirmssezonā atlikusi vēl viena spēle – naktī uz svētdienu, 6. oktobri, pret Losandželosas “Kings”. Vilmaņa rezultatīvais sniegums dod iemeslu cerēt uz viņa atrašanos sastāvā vismaz uz šo spēli. Tāpat jau rezultatīvā spēle un slavas vārdi no trenera liek manīt par to, ka 2024./2025. gada sezonā Vilmanis varētu iegūt iespēju debitēt NHL. Tomēr visdrīzāk vairāk jārēķinās ar spēlēšanu Amerikas hokeja līgā jeb “Panthers” fārmklubā Šarlotas “Checkers”. “Panthers” apskatnieki norāda, ka “Checkers” sastāvs būs vēl dziļāks nekā iepriekš, kas, protams, palīdz arī Floridai, ja rodas nepieciešamība kādam dot iespēju NHL.

Vilmanim jau ir priekšā spilgts piemērs, no kura mācīties – Uvis Balinskis. Pagājušajā sezonā Balinskis debitēja NHL. Pirmssezonā viņš izmantoja faktu, ka Floridā vairāki vadošie aizsargi ir savainoti, pierādīja sevi un ieguva iespēju aizvadīt 21 spēli regulārajā turnīrā. Tomēr lielāko daļu sezonas Balinskis pavadīja AHL, pierādot “Panthers” vadībai savu lietderību. Šīs sezonas pārbaudes mačos Balinskis izcēlies ar divām piespēlēm, bet Floridas apskatnieki paredz viņam vietu starp aizsargiem komandas sastāvā uz jauno sezonu.