Sabiedrība
2014. gada 25. marts, 23:07

Ar izstādi "Sieviete. Krūtis. Veselība" atklās šā gada krūts veselības informatīvo kampaņu

Jauns.lv

Ar izstādi "Sieviete. Krūtis. Veselība" 4.aprīlī tiks atklāta šā gada krūts veselības informatīvā kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!", pavēstīja kampaņas rīkotāju pārstāve Zane Inķēna.

Izstāde būs skatāma tirdzniecības centrā "Galerija Centrs" Rīdzenes ielā.

Parādot sievietes skaistumu, spēku un drosmi nebaidīties, izstādes mērķis ir mudināt sievietes rūpēties par sevi un regulāri veikt pārbaudes krūts veselībai, tādējādi samazinot ielaistu krūts vēžu gadījumus. Izstādē būs redzami Latvijā zināmu mākslinieku darbi, norādīja Inķēna.

Šajā gadā kampaņa ir vērsta uz nepieciešamību reizi divos gados veikt mamogrāfiju sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Nacionālā veselības dienesta pētījumi rāda, ka mamogrāfiju, izmantojot valsts apmaksāto krūts vēža skrīninga programmu, galvenokārt veic sievietes Rīgā, un visbiežāk atsaucoties uz pirmreizējās vēstules aicinājumu.

Lai mudinātu sievietes no visas Latvijas pārbaudīt krūšu veselību, šogad kampaņa apvienos reģionālās vēstneses no dažādām Latvijas pilsētām, kuras motivēs, iedvesmos un iedrošinās sievietes savā novadā rūpēties par sevi, un aicinās pārbaudīt savu krūšu veselību ar valsts apmaksāto mamogrāfa metodi.

LTV1 un LTV7 aprīlī tiks sākta TV reklāmas klipu pārraide ar aicinājumu Latvijas sievietēm veikt mamogrāfiju. Klipā filmējusies Latvijas sieviešu basketbola izlases spēlētāja Ieva Krastiņa un viņas mamma Sandra. Kampaņas laikā visā Latvijā tiks izvietoti arī informatīvie plakāti. Informatīvu materiālu par krūts veselības pārbaudi saņems vairāk nekā 15 tūkstoši "Avon" konsultanšu un klienšu Latvijā. Maijā par kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" informācija tiks izvietota uz "Tena" iepakojumiem. "Lauma Lingerie" veikalos visā Latvijā būs pieejami uzrunājoši kampaņas informatīvie materiāli sievietēm.

Kinoteātros "Citadele", "Cinamon", "Multikino", "Balle" (Liepāja), "Silver Screen Rēzekne", "Silver Screen Daugavpils", "Kino Rio" (Ventspils) no 4. līdz 10.aprīlim un no 16. līdz 22.maijam tiks rādīts kampaņas reklāmas klips pirms filmām, kuru auditorija ir sievietes.

25.maijā paredzēta kampaņas kulminācija, kad notiks ceturtais krūts veselības draudzības gājiens "Ejam kopā, lai dzīvotu". Gājiens notiks no Brīvības pieminekļa līdz Olimpiskajam sporta centram, kur kopīgi vēros labdarības basketbola spēli starp Latvijas un Grieķijas sieviešu basketbola izlasēm. Gājiena dalībniekiem iejeja spēlē būs bez maksas.

Ik gadu gandrīz 200 tūkstoši sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem Latvijā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas, bet tikai aptuveni 38% sieviešu veic mamogrāfiju. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Ja slimība tiek konstatēta agrīnā stadijā, tad, savlaicīgi un kvalitatīvi ārstējot, ir iespējams izārstēties no krūts vēža.

BNS