Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. aprīlī. FOTO. VIDEO
6. aprīlī Liepājas Olimpiskajā centrā ar lielkoncertu „Kādā brīnišķā dienā” tiks svinēta latviešu roka virtuoza Ainara Virgas 50. dzimšanas diena.
Kultūra
2014. gada 4. aprīlis, 08:19

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. aprīlī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Svētdien tiks svinēta nozīmīga jubileja – latviešu roka veterāns Ainars Virga Liepājā ar lielkoncertu atzīmēs 50. dzimšanas dienu. Savukārt kantrimūzikas grupa „Sestā jūdze” devusies koncerttūrē pa Latviju. Toties Daugavpils teātris iebraucis Rīgā un galvaspilsētas atklātas Daugavpils teātra dienas.

Bet pašā Daugavpilī, un arī Ventspilī, iebraucis laikmetīgās klasikas pianists Karloss Čipa no Vācijas. Cirka cienītajiem tiek piedāvāta jauna programma – „Ceturtā dimensija” ar daudziem aizraujošiem un brīnumainiem numuriem. Daudz arī izstāžu jaunumu – sākot no Bērnu pasaules Ķīpsalā un beidzot ar Jura Dimitera Lietu teātri Mūkusalas salonā.

1. Ainara Virgas 50 gadu jubilejas lielkoncerts

Liepājas Olimpiskajā centrā svētdien, 6. aprīlī, pulksten 18.00 notiks latviešu roka leģendas, ilggadējā „Līvu” līdera, ģitāras virtuoza un daudzu slavenu dziesmu autora Ainara Virgas 50. gadu jubilejas lielkoncerts, kurā tiks atzīmēta ne tikai dzimšanas diena, bet arī jubilāra jaunā soloalbuma „Kādā brīnišķā dienā” laišana tautā.

Ainara Virgas dzimšanas dienas īpašais viesis būs maestro Raimonds Pauls. Lielkoncertā piedalīsies arī „Liepājas simfoniķi” diriģenta Jēkaba Ozoliņa vadībā, grupa „Virga Hard Orchestra”, Olga Rajecka, Uldis Marhilevičs, Liene Šomase, Jānis Buķelis, Mārtiņš Ruskis uun citi.

Pats jubilārs Ainars Virga par savas jubilejas albumu un koncertu saka: „Albuma un koncerta apakšnosaukums ir „Dziesmas par dzīvi un mīlestību”. Tie ir plaši jēdzieni, bet tās ir vissvarīgākās lietas. Dzīve nav iedomājama bez mīlestības, un par to arī mans stāsts. Runājot par koncertu, man ir ļoti svarīgi, lai uzstātos tie muzikanti, kas manā dzīvē ir spēlējuši kādu lomu. Un tādu ir ļoti daudz.”

Koncerta programmā būs daudz paša Ainara Virgas skaņdarbu (no „Dzimtās valodas” un „Dieva dēla” līdz jaunā albuma materiālam), taču unikālu to darīs fakts, ka tā pirmajā daļā skanēs mazāk dzirdēti Raimonda Paula pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu rokmūzikas sacerējumi. Tā būs pirmā reize, kad Ainars Virga un Raimonds Pauls - abi šķietami tik atšķirīgie latviešu populārās mūzikas klasiķi - tiksies uz lielas koncertskatuves, lai atskaņotu dažas no sava laiku nozīmīgākajām latviešu roka kompozīcijām.   

Biļešu cenas: 12 – 24 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.loc.lv.

Ainars Virga spēlē Latvijas himnu

2. „Sestā jūdzes” lielā koncerttūre: šosestdien Talsos

Viena no titulētākajām Latvijas kantrīmūzikas grupām „Sestā jūdze” savā 13 gadu pastāvēšanas laikā ir radījusi neskaitāmas populāras un iemīļotas kompozīcijas, kas iepriecinājušas un aizkustinājušas daudzus jo daudzus grupas mūzikas cienītājus. Pozitīvu emociju, patīkamu tikšanos un lieliska muzikālā baudījuma netrūkst arī šajā pavasarī, jo „Sestā jūdze” devusies lielajā koncerttūrē pa Latviju. Šosestdien, 5. aprīlī, pulksten 19.00 „Sestā jūdze” uzstāsies Talsu Tautas namā.

Koncerttūrei dots nosaukums „Lielkoncerts”, un ne velti. Koncerts ilgst vismaz divas stundas, kuru laikā klausītājiem būs iespēja dzirdēt visas „Sestā jūdzes” populārākās un iecienītākās melodijas.

Par godu koncerttūrei izdota arī grupas „Sestā jūdze” labāko dziesmu izlase, kurā iekļautas 14 kompozīcijas - 12 visu laiku populārākie hīti un divas pilnīgi jaunas dziesmas. Jauno CD varēs iegādāties koncerta norises vietās, bet pēc koncerttūres noslēguma tas būs pieejams tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Arī pēc koncerttūres noslēguma mūziķi nedomā gulēt uz lauriem, bet gan gatavoties diviem svarīgiem šovasar gaidāmiem notikumiem - tradicionālajam festivālam „Country Bauska” jūlijā un Eiropas vērienīgākajam kantrīmūzikas pasākumam Silkeborgā, Dānijā.

Nākamiem „Sestās jūdzes” lielkoncerti: 10. aprīlī - Ventspils Kultūras centrā, 12. aprīlī - Krustpils Kultūras namā, 24. aprīlī - Tukuma Kultūras namā un 30. aprīlī Jelgavas Kultūras namā. Biļešu cenas: 6- 8 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.bilesuparadize.lv/

„Sestā jūdze”: „Uz īsu brīdi”

3. Jauna programma Rīgas cirkā

Rīgas cirkā skatāma jauna programma, kurā piedalās gan Austrumeiropas un Rietumeiropas, gan Latvijas cirka mākslinieki ar dažādu cirka žanru priekšnesumiem.

Starp spilgtākajiem jaunās izrādes „Ceturtā dimensija” dalībniekiem jāmin unikālā ekvilibristu Markinu grupa ar priekšnesumu „Ekvilibristi uz spolēm „Gandrīz nopietni””, kas 2012. gadā cirka festivālā Parīzē ieguva sudrabu, bet pērn Montekarlo festivālā bronzas balvu, savukārt Monreālas (Kanādā) festivālā priekšnesums ieguva „Čārlija Čaplina Zelta kausi”.

Daudzveidīgajā divu stundu garajā cirka programmā uzstāsies gan klauni un žonglieri, gan gaisa vingrotāji rādīs lokanības fenomenus, gan skoloti kaķi un būs vēl daudz citu brīnišķīgu pārsteigumu, kā, piemēram, dresēti ziloņi, „Meitene bez kauliem” - Jeļizaveta Rezņičenko.

Jāpiemin, ka Rīgā no Šveices ir ieradies cirka mākslinieku duets „Duo Soleva” kopā ar saviem gandrīz astoņas tonnas smagajiem audzēkņiem - 35 gadu veco Sabu no Āfrikas un 30 gadu veco Burmu no Āzijas. Viņi cirkā demonstrē ne tikai trikus, bet arī cilvēka un ziloņa savstarpējo sapratni un mīlestību: pateicoties pacietībai un gribasspēkam, ir iespējams panākt, lai zilonis cilvēku uztvertu kā sev līdzīgu. Mākslinieku sniegumā tiks parādīts, cik ziloņi var būt uzmanīgi un piesardzīgi, kā arī tas, ka ziloņu intelekts ir līdzvērtīgs to milzu spēkam.

Savukārt mākslinieki no Sanktpēterburgas - Alfija un Maksims Masļanovi ir cirka mākslinieki jau piektajā paaudzē. Kopā ar māksliniekiem cirka manēžā uzstājas astoņi skoloti kaķi. Bet cita māksliniece no Krievijas ziemeļu galvaspilsētas - Jeļizaveta Rezņičenko rādīs savus priekšnesumus „Meitene bez kauliem” un „Gaisa vingrotāja”.

Izrādes: piektdien, 4. aprīlī, pulksten 18.00; sestdien un svētdien, 5. un 6. aprīlī, pulksten 13.00 un 16.00 (jauno cirka programmu varēs redzēt līdz 11. maijam). Biļešu cenas: 7 – 20 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.cirks.lv .

4. Daugavpils teātra dienas Rīgā, šosvētdien – arī Jelgavā

Turpinot iesākto tradīciju, arī šogad, Rīgā norisinās Daugavpils teātra dienas. To ietvaros no 4. aprīļa līdz 12. maijam Latvijas Nacionālajā teātrī, Dailes teātrī un Rīgas Krievu teātrī ir iespēja apmeklēt Daugavpils teātra jaunākos un iecienītākos iestudējumus. Šosvētdien, 6. aprīlī, daugavpiliešu izrādi varēs redzēt arī Jelgavā.

Pēdējo sezonu laikā Daugavpils teātra profesionālajā darbībā ir vērojamas pozitīvās pārmaiņas un jaunas tendences. Teātris savos jauniestudējumos nevairās no dažādiem eksperimentiem, iestudējot izrādes gan latgaliski, gan latviešu un krievu valdās, kā arī tiek meklēti jauni mākslinieciskie risinājumi piedāvājot jaunas formas un cita veida dialogu ar skatītājiem.

Daugavpils teātris Rīgā viesosies ar šī brīža spilgtākajiem iestudējumiem un Rīgas skatītāji varēs apmeklēt dažādu žanru izrādes. Teātra dienas Rīgā tiks atklātas Nacionālajā teātrī ar dejas iestudējumu „Kazanova. Henrieta. Venēcija”. Savukārt īstenu latgaliešu garu galvaspilsētā ienesīs izrāde „Dabaseibys pūddarneica jeb Viņa laimesciema podniekdarbnīca”, kā arī skatītājiem tiks piedāvātas  izrādes krievu valodā - „Viss ir viņa”, „Kaija. Under construction”, bet Daugavpils teātra dienas Rīgā noslēgs  Raimonda Paula mūzikls „Dāmu paradīze” pēc tāda paša nosaukuma Emīla Zolā darba. Tāpat Daugavpils teātris viesosies arī Jelgavā un Valmierā.

Daugavpils teātra dienas Rīgā programma:

* piektdien, 4. aprīlī, pulksten 19.00 Latvijas Nacionālajā teātrī - „Kazanova. Henrieta. Venēcija” (viss par īstu mīlestību un kaisli dejas un kustības valodā, horeogrāfe un  libreta autore: Irina Saveļjeva);

* sestdien, 5. aprīlī, pulksten 19.00 Dailes teātrī - „Dabaseibys pūddarneica jeb Viņa laimesciema podniekdarbnīca” (režisors: Juris Jonelis);

* ceturtdien, 10. aprīlī, pulksten 19.00 Dailes teātrī - „Viss ir viņa” (izrāde pusaudžiem un viņu pieaugušajiem vecākiem, izmantota necenzēta leksika, režisors: Georgijs Surkovs);

* trešdien, 23. aprīlī, un ceturtdien, 8. maijā, pulksten 19.00 Dailes teātrī - „Kaija. Under construction” (pasaules klasika oriģinālvalodā, režisori: Oļegs Šapošņikovs un Georgijs Surkovs);

* pirmdien, 12. maijā, pulksten 19.00 Rīgas Krievu teātrī - „Dāmu paradīze” (mūzikls par mīlestību, modi un skaistu dzīvi, režisors: Oļegs Šapošņikovs).

Svētdien, 6. aprīlī, pulksten 16.00 Jelgavas Kultūras namā daugavpilieši izrādīs Viktora Jansona režisēto lugu „Tartifs  jeb varenā  XVII gadsimta afēra”, bet trešdien, 14. maijā, pulksten 18.30 Valmieras drāmas teātris Oļega Šapošņikova režisēto „Meli. Kāda dzimumakta un pasaules civilizācijas vēsture vienā cēlienā”.

Biļešu cenas: 14,50 – 1,50 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā) . Sīkāk internetā: www.daugavpilsteatris.lv.

Daugavpils teātris: „Dabaseibys pūddarneica jeb Viņa laimesciema podniekdarbnīca”

5. Laikmetīgās klasikas pianists Daugavpilī un Ventspilī

Daugavpils Marka Rotko centrā piektdien, 4. aprīlī, pulksten 18.00 un Ventspils teātra namā „Jūras vārti” sestdien, 5. aprīlī pulksten 19.00 viesosies pianists un komponists Karloss Čipa no Vācijas.

Karloss Čipa ir 23 gadus jauns mūziķis, kurš dzīvo un studē kompozīciju Minhenē. Kaisli pret mūziku viņš iepazina vēl mazs būdams un jau sešu gadu vecumā uzsāka apmeklēt klavieru nodarbības pie vairākiem pazīstamiem pasniedzējiem. Vēl pēc desmit gadiem Karloss Čipa pievērsās arī bungu spēlei, jo viņu arvien vairāk ieintriģēja kompozīcija un improvizācija. Turpmākos gadus viņš pieredzēja teju visus iespējamos mūzikas žanrus – no džeza līdz hardcore/punk, no neatkarīgās jeb indie rokmūzikas līdz orķestru mūzikai.

Franču impresionistu un tā laika avangarda pārstāvju Kloda Debisī un Ērika Satī iedvesmotā Karlosa Čipas autormūzika pārsteidz ar savu intensitāti un ārkārtīgi uzmanīgo attieksmi pret detaļām. Šo pieeju, visticamāk, izskaidro ne tikai mūziķa akadēmiskās zināšanas un pieredze vai darbs pie mūzikas kinofilmām, bet arī jau pieminētā bundzinieka prakse dažādās muzikālās apvienībās. Bez klavierēm Čipu interesē arī citi visdažādākie mūzikas instrumenti, jo eksperimenti viņa daiļradē ieņem ļoti nopietnu vietu.

Biļešu cenas: 7 eiro („Biļešu paradīzes”tīklā). Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv un www.rothkocenter.com.

Karloss Čipa: „Human Stain”

6. Bērnu pasaule Ķīpsalā

Šajā nedēļas nogalē Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu hallē ir īpaši aizraujoša un iespaidiem bagāta gaisotne, jo tur notiek Latvijas lielākā un vienīgā bērnu preču, pakalpojumu izstāde un aizraujošākais notikums bērniem un vecākiem – „Bērnu pasaule 2014” un „Kas te? Es te! Ķīpsalā”.

„Šogad izstādes ekspozīciju esam veidojuši īpaši pievēršot uzmanību arī tam, lai topošajiem vecākiem tā sniegtu iespēju sagatavoties „lielajam notikumam” daudz īsākā laikā, jo viss nepieciešamais būs atrodams vienuviet, un uzņēmumi izstādē prezentēs arī jaunumus, kas veikalos vēl nav nopērkami. Tāpat apmeklētāji varēs salīdzināt piedāvājumus un atrast sev piemērotākās preces,” stāsta pasākuma „Bērnu pasaule” un „Kas te? Es te! Ķīpsalā” vadītāja Aiva Borska. Izstādē būs plašs bērnu preču klāsts - no knupīšiem līdz skapīšiem un gultām: bērnu apģērbi un apavi, higiēnas preces, pārtika, preces mazuļu veselībai, muzikālas, attīstošas, radiovadāmas un izklaidējošas rotaļlietas, rotaļu laukumi un daudz kas cits.

Pirmskolas un sākumskolas bērniem šīs trīs pasākuma dienas īpaši priecīgas padarīs iemīļotā TV raidījuma „Kas te? Es te!” varoņi Lupe, Varis, Konstantīns un Pukšs, kuri bērnus vedīs aizraujošos piedzīvojumos kopā ar vairākiem desmitiem dažādu organizāciju – būs atraktīvi burvju triki, izzinoši eksperimenti, attīstošas spēles, mākslas un rokdarbu nodarbības, meistarklases, aizraujošas sacensības un stafetes, asprātīgi konkursi un viktorīnas – attīstošas rotaļas un aktivitātes.

Tāpat uz Lielās skatuves trīs dienu laikā uzstāsies vairāk nekā 500 mazie dziedātāji un dejotāji no visas Latvijas - Agra Daņiļeviča deju studija „Dzirnas”, Olgas Pīrāgs studija un deju grupa „Riki tiki”, vokālā grupa „Tik un tā”, popgrupa „Noslēpums”, radošās attīstības centrs „Namiņš”, bērnudārzs „Lāsīte” un vēl citi talantīgi bērni.

Vēl bērniem būs iespēja iepazīt glābējus, viņu tehniku un ekipējumus, jo sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Rīgas pašvaldības policiju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, „Latvijas gāzi” un „Latvijas dzelzceļu” darbosies 112 auto un motociklu zona, kurā bērni varēs aplūkot ekipējumu, ierāpties glābēju mašīnās un pārliecināties par savām praktiskajām iemaņām ceļu satiksmes drošībā.

Izstādes darba laiks: piektdien un sestdien, 4. un 5. aprīlī, no pulksten 10.00 līdz 18.00; svētdien, 6. aprīlī – no pulksten10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: 4,50 eiro (pensionāriem – 3.50 eiro; ģimenes biļete – 15 eiro). Sīkāk internetā: www.bt1.lv .

„Bērnu pasaule 2014” Ķīpsalā

7. Izstāžu ceļvedis: Dimitera lietu teātris, pavasara atmoda Liepājā un Latvijas piedāvājums

* Vecrīgas mākslas galerijā „Mākslas banka” (Jaunielā 14) līdz 12. aprīlim ir skatāma

Induļa Kalniņa gleznu personālizstāde „Pagriezieni”. Indulis Kalniņš ir pazīstams dizaina grafikas un plakātu mākslinieks, kurš jau ilgāku laiku strādā glezniecības jomā. Par savu jaunāko personālizstādi mākslinieks saka: „Gleznojot, tēmas izvēlos pēc noskaņojuma vai jauniem iespaidiem par redzēto. Mēģinu vispārināt un abstrahēt lietas, parādīt savas izjūtas un attieksmi pret tām.

Tēmas un sižeti mainās kā pati dzīve, tāpēc mēģinu nodot tās sajūtas un noskaņas, kas manī mīt. Domāju, ka mums katram vajag pārtraukt ikdienas ierasto ritmu un pasmaidīt.” Izstādes nosaukums „Pagriezieni” izvēlēts tādēļ, ka dzīve ik mirkli sastāv no daudziem pagriezieniem un ved mūs uz kaut ko jaunu un neatklātu. Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv .

* Mūkusalas Mākslas salonā (Mūkusalas ielā 42, Pārdaugavā) līdz 26.aprīlim ir skatāma mākslinieka Jura Dimitera darbu izstāde „Lietu teātris”. Pats mākslinieks par to saka: „Vienkārši priekšmeti neparastās kombinācijās spēj tevi uzrunāt savādāk.” Juris Dimiters ir viens no intelektuālākajiem un asprātīgākajiem savas paaudzes māksliniekiem. Viņa darbu - gleznu un plakātu - varoņi lielākoties ir antropomorfizēti augļi un priekšmeti. Ielikti savstarpējo attiecību saspēlēs, tie kļuvuši par mākslinieka radīta teātra aktieriem. Laika gaitā kluso dabu personāži ir nemitīgi transformējušies un migrējuši gan dažādu darbu grupu, gan mediju ietvaros, katrā darbā iemiesojot jaunas lomas. Tomēr vienmēr tie ir aktīvi komentējuši kādu no trīs tēmām - varu, sociumu un ikdienu. Sīkāk internetā: www.mmsalons.lv.

Vienkārši priekšmeti neparastās kombinācijās (LTV Kultūras ziņas)

* Rīgas Olimpiskais sporta centrs (Grostonas ielā 6b) no piektdienas, 4. aprīļa, līdz svētdienai, 6. aprīlim, pārvērties vietā, kur vienkopus izstādē „Latvija piedāvā 2014” satikušies lielāko, veiksmīgāko un inovatīvāko Latvijas produktu ražotāji.

Dizaina priekšmeti, jaunāko apģērbu kolekciju modes skates, tehnoloģiju inovācijas, amatnieku darinājumi un plaša kultūras programma izstādes ietvaros - to visu un vēl daudz ko citu iespējams aplūkot, izzināt un izmēģināt izstādē „Latvija piedāvā 2014”. Savukārt paši mazākie apmeklētāji izstādē var baudīt izklaides bērnu stūrīti. Sīkāk internetā: www.latvijapiedava.lv.

* Sagaidot gleznotāja un pedagoga Valtera Uztiča (1914. – 1991.) 100 gadu jubileju, Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos” (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) skatāma muzeja krājuma izstāde „Valteram Uzticim - 100”, kurā izstādīts viens no viņa daudzpusīgā mākslinieka prasmju žanriem – akvarelis.

Valters Uzticis iegājis vēsturē kā viens no pagājušā gadsimta otrās puses Liepājas māksliniekiem, kuri savu ceļu mākslā sākuši pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. Izstādei atlasītajos mākslinieka akvareļos elpo pavasaris un Liepāja. Akvareļi ir tikai neliela daļa no apjomīgās mākslinieka darbu kolekcijas. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Tāpat Liepājas muzejs piedāvā vēl vienu izstādi. Tā galvenajā ēkā (Kūrmājas prospektā 16) atklāta Liepājas profesionālo mākslinieku biedrības „Mākslas kolēģi” vizuālās mākslas izstāde „Pavasara atmoda”.

Izstāde, kurā ar 60 darbiem piedalās vairāk kā 30 mākslinieki, būs skatāma līdz 18. maijam un šī ir biedrības „Mākslas kolēģi” pirmā kopizstāde. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

*Džūkstes Pasaku muzejā (Lancenieku skolā, Džūkstes pagastā) līdz 29. maijam skatāma latviešu tautas pasaku tēvam Ansim Lerhim – Puškaitim (1859. – 1903.) veltīta izstāde „Klausi ko māte un tēvs saka!”. Izstādes ekspozīcijas pamatā ņemtas Anša Lerha – Puškaiša pierakstītās pasakas „Klausi, ko māte saka!”, „Trīs tēva padomi”, kurām piesaistītas klāt citas mūsu pasaku tēva pierakstītās pasakas, kurās ir atziņas par pozitīvu attieksmi pret vecāku padomiem. Sīkāk internetā: www.tukumamuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, tukumamuzejs.lv