Kur un kā svinēt Lieldienas? Šūpoļu, danču un olu cīņu ceļvedis
Lielās dienu svinību simboli: Lieldienu zaķis, ola un baznīca (attēlā: Lieldienu zaķis pie Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcas). Šajās svētku dienās pavasara svētki tiks plaši svinēti gan lielajās pilsētās, gan mazajos lauku pagastos.
Kultūra
2014. gada 18. aprīlis, 18:42

Kur un kā svinēt Lieldienas? Šūpoļu, danču un olu cīņu ceļvedis

Jauns.lv

Lieldienās visā Latvijā – gan pilsētās un pagastu centros, gan dabas parkos un baznīcās notiek visdažādākie Lieldienu svinību pasākumi. Kasjauns.lv piedāvā Lielās dienas svētku kalendāru. Šūpoties, piedalīties olu cīņās, izdancoties un izdejoties, noklausīties koncertus no 19. līdz 21. aprīlim varēsiet visā Latvijā.

Rīga

* 19. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 18.00 Lieldienas tiks svinētas Daugavmalā – Spīķeru kvartālā. Tur notiks tautas mūzikas un folkloras kopu koncerti, radošās darbnīcas bērniem un jauniešiem. Tāpat būs arī mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kā arī pirmais stādu tirgus 2014. gadā. Pasākuma īpašais viesis būs Cūkmens, kas nu ir atmodies no ziemas miega un ir gatavs sekot Latvijas mežu un dabas tīrībai. Programmā: pulksten 11.00 - folkloras kopa „Maskačkas spēlmaņi”; 12.00 - Cūkmens Cūkmobīlī; 12.30 - rotaļas un dziesmas kopā ar tautas tradīciju kopu „Budēļi”; 14.30 - kokļu kvartets „Kārta studija”; 15.30 - tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas”; 17.00 - folkloras kopa „Grodi”. No pulksten 10.00 līdz 17.00 par mūziku gādās Dj Edžiņš.

* Pārdaugavā, Kalnciema ielas kvartālā,19. aprīlī no 12.00 līdz 15.00 Lieldienas varēs svinēt kopā ar dziedošo Vītolu ģimeni, kā arī iet svētku rotaļās, spēlēs, bet bērni varēs darboties dažādās radošās darbnīcās.

* 19. un 20. aprīlī pulksten 15.00 Rīgas Jūgendstila muzejā (Alberta ielā 12) Lieldienu koncertu sniegs postfolkloras grupa „Vecpilsētas dziedātāji”.

* 20. aprīlī no pulksten 10.00 laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs izšūpoties jautrajās Lieldienu šūpolēs. Šūpoties pie pieminekļa varēs līdz pulksten 19.00.

* 20. aprīlī no pulksten 11.00 līdz 14.00 Mazā Kalna ielas skvērā (Siena tirgū) notiks pasākums ģimenēm ar bērniem „Ciemos pie Lieldienu zaķa”. Programmā: koncerts un rotaļas kopā ar folkloras kopu „Rija”, lielā olu ripināšana, Lieldienu zaķa radošā darbnīca, apkaimes spēle „Iepazīsti Maskavas forštati” un ekskursija „Lieldienas Maskavas forštatē”.

* Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā Lieldienas tiks svinētas 20. un 21. aprīlī no pulksten 12.00 līdz 17.00. Muzejā būs lielās šūpoles, notiks olu krāsošanas un ripināšanas sacensības, kopā ar folkloras kopām visi dziedās, ies rotaļās un izzinās Lielās dienas tradīcijas. Kurzemes zvejniekciema pļavā būs radošās darbnīcas, bet dažādi olu ēdieni - Priedes krogā. Darbosies arī Amatnieku un gardumu tirdziņš.

* Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” Lieldienas tiks svinētas 20. aprīlī pulksten 14.00. Svētkos piedalīsies folkloristi un mūziķi Valda Vītola, Zoja Heimrāte, Julgī Stalte („Skandinieki”) un Andris Davidons, kā arī „Ziemeļblāzmas” pašdarbības kolektīvi.

Programmā: folklora, tautas tradīcijas, dziesmas, danči un rotaļas pamīšus ar tautas deju kolektīvu priekšnesumiem un dažādām Lieldienu izdarībām.

* Saules muzejs (Vaļņu ielā 30) 20. aprīlī pulksten 13.00 (latviešu valodā) un pulksten 16.00 (krievu valodā) aicina ikvienu sagaidīt pavasara saulgriežus. Pasākumā būs interesanta programma gan bērniem, gan pieaugušajiem, lai bērni un pieaugušie izzinātu Visuma plašumus, pelnītu krāsainas oliņas, ko atstājis Saules zaķis, minētu mīklas un meklētu īpašās saules. Muzeja radošajā darbnīcā izrotās olas un izkrāsos Lieldienu vistiņas, ka arī apgleznos ģipša saulītes.

* Kultūras un atpūtas centrā „Imanta” Lieldienas sāks svinēt 20. aprīlī pulksten 14.00. Programmā: folkloras kopa „Silavoti”, deju kolektīvs „Imanta”, mazie vokālisti,

Latvijas Leļļu teātra aktieri Laila Kirmuška un Pēteris Šogolovs, radošās darbnīcas, olu ripināšana un citas aktivitātes

* Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā (Klostera ielā 2) 20. aprīlī pulksten 20.00 baroka koris „Collegium Choro Musici Riga” un baroka orķestra „Collegium Musicum Riga” solisti atskaņos Klaudio Monteverdi „Svētās Marijas vesperes”.

* 21. aprīlī no pulksten 12.00 līdz 14.00 Rīgas Kultūras centrā „Iļģuciems” (Lidoņu ielā 27/2) tiks svinētas „Lieldienas Iļģuciemā”. Programmā: radošās darbnīcas Amatu namā, kapela „Hāgenskalna muzikanti”, deju ansamblis„Latve”.

* 21. aprīlī pulksten 16.00 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē Lieldienu koncertā atskaņos Antonio Vivali „Introduzione e Gloria” un Johana Sebastiana Baha „Jesu meine Freude”, kā arī Fransuā Kuperēna un Henrija Pērsela darbus. Koncertā piedalīsies Latvijas Zemessardzes koris „Stars”, solisti Aija Veismane, Anete Viļuma (soprāns), Ilze Grevele (alts), Martiņš Garkevics (tenors), Roberts Hansons (klavesīns) un Ainars Paukšēns (čells).

Aizpute

* 20. aprīlī pulksten 12.00 parkā pie Aizputes novadpētniecības muzeja būs svētku dziesmas, dejas, rotaļas, olu ripināšana un krāsošana, Skolēnu jaunrades centra radošās darbnīcas, šķirnes truši un vistas, vizināšanās ar zirgu, suitu maize un sklandu rauši, „Skrīveru saldumi” un citi pārsteigumi. Pasākumā piedalīsies folkloras kopas „Saknes” un „ Zīle”, kā arī Aizputes mazie un lielie dejotāji.

Baltezers

* Baltezera luterāņu baznīcā 20. aprīlī pulksten 19.00 uz jaunradītu Lieldienu koncertprogrammu „Ver acis uz augšu” aicina solisti Evita Zālīte un Jānis Apeinis.

Bauska

* Bauskas Rātslaukumā 20.aprīlī pulksten 12.00 notiks Lieldienu sarīkojums, kurā piedalīsies vietējie amatiermākslas kolektīvi, kā arī folkloras kopa no Vabalninkiem (Lietuva).

Cēsis

* 20. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 16.00 Rožu laukumā notiks „Lieldienu lustes”. Programmā: amatnieku un mājražotāju tirdziņš, radošās darbnīcas bērniem, olu kaujas, šūpošanās, Lauku sētas dzīvnieki, sadziedāšanās ar folkloras grupu, fotografēšanās ar pūkaino Lieldienu zaķi un senioru deju kolektīva „Dzirnas” uzstāšanās.

* 21. aprīlī notiks gājiens pa Gaujas dabas taku gida pavadībā. Gājiena sākums pulksten 11.00 Bērzaines ielā 3.

Durbe

* 21. aprīlī pulksten 12.00 Durbes luterāņu baznīcā koncertprogrammā „Debesis ir vaļā” uzstāsies dziedātāji Elizabete Zagorska, Atis Auzāns un Jānis Lemežs, kā arī komponists un spēcīgas balss īpašnieks Niks Matvejevs. Koncertā skanēs spiričueli, Kristus slavināšanas dziesmas, gospeļi, kā arī Nika Matvejeva oriģināldziesmas, kas īpaši gatavotas šai koncertprogrammai.

Ikšķile

* 20. aprīlī pulksten 12.00 pļaviņā pie Ikšķiles tautas nama iešūpos Lieldienas kopā ar folkloras deju kopu „Dandari”.

Jasmuiža

* 20. aprīlī Raiņa muzejs Jasmuižas parka estrādē aicina ikvienu kopā svinēt Lieldienas. Programmā: pulksten 14.00 - olu ripināšana, olu kaujas, olu skaistumkonkurss un jautrās olu stafetes; pulksten 14.30 – koncerts.

Jelgava

* 19. aprīlī pulksten 12.00 Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī notiks izzinoši radošā nodarbība „Nu atnāca Liela diena ar raibām oliņām”, kur ikviens aicināts iepazīt Lieldienu tradīcijas un izveidot svētku dekoru – Lieldienu zaķi no siena.

* 20. aprīlī no pulksten 11.00 ģimenes aicinātas uz Lieldienu pastaigu Pils pagalmā, kur būs šūpoles, olu krāsošanas un ripināšanas sacīkstes, kā arī dažādas pavasara veiklību spēles. Pils parkā šajā dienā dzīvosies poniji un truši. Notiks Lieldienu mazais tirdziņš. Pulksten 11.20 uz svētku koncertu aicinās deju grupas, bet 12.00 . muzicēs folkloras kopa „Dimzēns”.

* Jelgavas Svētās Annas baznīcā 21. aprīlī pulksten 15.00 uz jaunradītu Lieldienu koncertprogrammu „Ver acis uz augšu” aicina solisti Evita Zālīte un Jānis Apeinis.

Jēkabpils

* Krustpils saliņā 20. aprīlī pulksten 14.00 ar folkloras kopu „Rati” ieskandinās un iedancos Lieldienas. Būs šūpošanās, mazo zaķīšu dziesmas un dejas, vizināšanās ar poniju un zirgiem, Lieldienu putra, notiks arī zaķu skrējiens.

Jūrmala

* 20. aprīlī pulksten 12.00 Kauguru kultūras nama pagalmā (Raiņa ielā 110) būs Jūrmalas teātra rotaļu uzvedums „Brīnumzeme”, deju kolektīvu uzstāšanās, duetā „Karakums” muzicēs Normunds Jakušonoks un Kaspars Tīmanis, jautrības stafetes visai ģimenei, vistu un trušu izstāde, radošās darbnīcas, olu ripināšana, kā arī, protams, šūpošanās.

* Jūrmalas Brīvdabas muzejā (Tīklu ielā 1a, Lielupē) Lieldienas svinēs 20. aprīlī pulksten 13.00. Svētku noskaņu radīs folkloras kopa „Vilcenes”, Lieldienu rituāli un rotaļas, radošās darbnīcas, izstādes „Trusis un citi”, kā arī šūpošanās.

Kalncempji

* 20. aprīlī pulksten 14.00 Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejs Lieldienu pasākumu organizē sadarbībā ar Kalncempju pagasta pārvaldes sabiedrisko centru. Lieldienu zaķis vedīs rotaļās un mācīs Lieldienu spēles. Būs iespējas piedalīties pavasara putnu būru gatavošanas radošajā darbnīcā, mācīties staigāt ar koka kājām, pārbaudīt savas zināšanas lauku darbos, spēlēties ar neparastām no diegu spolītēm gatavotām spēlītēm.

Kuldīga

* 20. aprīlī pulksten 12.00 Pilsētas dārzā sāksies Lieldienu šurumburums visai ģimenei. Labā omā zinātkārie un darboties gribošie tiek aicināti tikties Pilsētas dārzā, lai dziedot, dejojot, oliņas ripinot, žagariņu ligzdas vijot, zaķim garas ūsas pinot un kārtīgi izšūpojoties godam nosvinētu Lieldienas,

* 21. aprīlī pulksten 16.00 Kuldīgas Svētās Annas luterāņu baznīcā koncertprogrammā „Debesis ir vaļā” uzstāsies dziedātāji Elizabete Zagorska, Atis Auzāns un Jānis Lemežs, kā arī komponists un spēcīgas balss īpašnieks Niks Matvejevs. Koncertā skanēs spiričueli, Kristus slavināšanas dziesmas, gospeļi, kā arī Nika Matvejeva oriģināldziesmas, kas īpaši gatavotas šai koncertprogrammai.

Liepāja

* 19. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 17.00 Lieldienas tiks svinētas Kungu ielas radošajā kvartālā. Programmā: svētku tirdziņš, Lieldienu jampadracis kopā ar zaķi Janci, gardās svētku zupas gatavošana uz dzīvā pavarda un postfolkloras grupas „Zari” koncerts. Pasākuma īpašie viesi: pūkainie garauši un cālēni.

* 20. aprīlī pulksten 12.00 Lieldienas svinēs Pasaku zemē - Liepājas Jūrmalas parka Bērnu laukumā, kurā būs gan Ceļojošā leļļu teātra „Maska” izrāde bērniem un svētku koncerts, gan radošās darbnīcas, rotaļas un citas radošas aktivitātes.

Odziena

* Odzienas muižas saimnieki sadarbībā ar Pļaviņu novada pašvaldību 20. aprīlī no pulksten 13.00 visus aicina uz svinībām muižas parkā. Būs gan dejas un rotaļas, gan pantāga cepšana un olu kaujas, gan arī neiztrūkstošā Lieldienu šūpošanās. Par mūziku un dejām rūpēsies Vita Talla un dancotāji no Rīgas.

Ogre

*Ogres Svētā Meinarda katoļu baznīcā 21. aprīlī pulksten 19.00 uz jaunradītu Lieldienu koncertprogrammu „Ver acis uz augšu” aicina solisti Evita Zālīte un Jānis Apeinis.

Rakši

* Drabešu pagasta „Rakšos” 20. aprīlī no pulksten 12.00 varēs vērot lamu un alpaku cirpšanas paraugdemonstrējumus. Būs arī lielās šūpoles, pūpolu pērtuve, priekšnesumi un dažādas atrakcijas bērniem, mammām un tētiem, vizināšanās lamu pajūgā un izjādes ar kamieli

Rēzekne

* Līdz 27.aprīlim skvērā pretī „Rimi” lielveikalam būs izvietotas interaktīvas vides instalācijas, kur paši mazākie var jautri izšūpoties, bet kopā ar lielajiem var rīkot olu ripināšanas sacensības un fotografējoties pārtapt par jautriem pavasara zaķiem.

* Festivāla parkā no 18. līdz 21. aprīlim darbosies Lieldienu tirdziņš, kur varēs iegādāties gan amatnieku darinājumus, gan arī dažādus lauku labumus svētku galdam.

* 22. aprīlī pulksten 15.00 jaunieši ir aicināti kopā ar brīvprātīgajiem no dažādam valstīm pulcēties Ančupānu piknika vietā un brīvā dabā atraktīvā veidā iepazīt Lieldienu tradīcijas Latvijā, Spānijā, Jordānijā, Gruzijā, Slovākijā un Bulgārijā.

Rundāle

* Rundāles Mājtirgus laukumā 19. aprīlī pulksten 12.00 visi tiek aicināti uz pasākumu

„Kā uzburt Lieldienu zaķi”. Programmā: origami meistardarbnīca „Katram savu Lieldienu zaķi”, burkāni jeb zaķu našķi, olu krāsošana un ripināšana, zaķu skrējiens, muzikāli dejisks uzvedums „Zaķīšu pirtiņa”, Rīgas Cirka programma - sveiciens Pasaules cirka dienā un daudz kas cits.

Saldus

* 21. aprīlī pulksten 19.00 Saldus Svētā Jāņa luterāņu baznīcā koncertprogrammā „Debesis ir vaļā” uzstāsies dziedātāji Elizabete Zagorska, Atis Auzāns un Jānis Lemežs, kā arī komponists un spēcīgas balss īpašnieks Niks Matvejevs. Koncertā skanēs spiričueli, Kristus slavināšanas dziesmas, gospeļi, kā arī Nika Matvejeva oriģināldziesmas, kas īpaši gatavotas šai koncertprogrammai.

Sigulda

* 19. aprīlī pulksten 18.00 koncertzālē „Baltais flīģelis” koncertprogrammā „Debesis ir vaļā” uzstāsies dziedātāji Elizabete Zagorska, Atis Auzāns un Jānis Lemežs, kā arī komponists un spēcīgas balss īpašnieks Niks Matvejevs. Koncertā skanēs spiričueli, Kristus slavināšanas dziesmas, gospeļi, kā arī Nika Matvejeva oriģināldziesmas, kas īpaši gatavotas šai koncertprogrammai.

* 20. aprīlī no pulksten 9.00 Siguldas novada iedzīvotāji un pilsētas viesi tiek aicināti piedalīties pavasara „Lieldienu tirdziņā”, kas visas dienas garumā norisināsies Svētku laukumā.

Talsi

* 20. aprīlī no pulksten 11.00 līdz 15.00 darbosies Talsu tautas nama radošā sēta „Lieldienu jampadracis” visai ģimenei. Būs Lieldienu tirdziņš, mini ZOO, olu ripināšana, radošās darbnīcās, svētku koncertu, akcija „Naglot prieks" un, protams, šūpoles.

Tērvete

* Tērvetes dabas parkā 20.aprīlī no pulksten 12.00 līdz 17.00 norisināsies „Pūpolainās Lieldienas”, kur būs iespēja svinēt dabas atmodu un pavasari Rūķu ciemā ar tā iemītniekiem un Lieldienu zaķi. Plānota kopīgā olu ripināšana un dekorēšana, dejošana un dziedāšana. Katrs varēs izmēģināt savas mākslinieka prasmes, darbojoties Zaķa – mākslinieka vadībā, kā arī – papūlēties uzbūvēt  kādu neparastu olu. Atrakciju laukumā notiks svētku koncerts.

Valmiera

* Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā 20. aprīlī pulksten 15.00 uz jaunradītu Lieldienu koncertprogrammu „Ver acis uz augšu” aicina solisti Evita Zālīte un Jānis Apeinis.

* Valmieras Kultūras centrā 21. aprīlī pulksten 12.00 notiks koncerts, kurā uzstāsies tautas deju ansambļa „Gauja” studija, Kultūras centra mazie tautisko deju dejotāji un bērnu baleta pulciņa dejotāji. Pēc koncerta laukumā pie Valmieras Kultūras centra gaidāmas dažādas radošas darbošanās kopā ar folkloras kopu „Endzelīte” – olu ripināšana, rotaļas, mīklu minēšana, ticējumu un teiku stāstīšana, dejošana un dziedāšana. Pie Valmieras Kultūras centra būs uzstādītas arī lielās šūpoles.

Elmārs Barkāns/ Foto: Valmieras pašvaldība/publicitātes foto, Lita Krone/LETA