Latvijā un Rīgā cilvēki plaši apmeklē Muzeju nakti. FOTO
Cilvēku rinda pie Stūra mājas Muzeju nakts laikā.
Kultūra
2014. gada 18. maijs, 00:41

Latvijā un Rīgā cilvēki plaši apmeklē Muzeju nakti. FOTO

Jauns.lv

Sestdien no plkst.19 līdz plkst.01 jau desmito reizi notika akcija Muzeju nakts, kuras laikā apmeklētājiem bija pieejams 141 muzejs visā Latvijā.

Muzeju nakts tēma šogad bija "Sarkanā krāsa - dzintars". Rīgā arī šogad muzeji piedāvāja plašu programmu.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē "Arsenāls" varēja tikties ar izstādes "Lauki" māksliniekiem. Notika arī akcija "Pagrīdes sēklu apmaiņa".

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) jaunajā mājvietā Brīvības bulvārī 32 bija iespējams apskatīt izstādi "Dzintars - Baltijas jūras dārgakmens". Muzeju naktī klāt bija arī arheologi un etnogrāfi, kuri  apmeklētājiem pastāstīja par dzintaru. Arī LNVM "Dauderos" bija daudzveidīga izklaides programma, kurā piedalījās deju skola "Akadēmija Decubason" un grupa "Chasing Rabbits". Noteiktās stundās bija gida vadītas ekskursijas pa "Dauderiem".

LNVM Āraišu arheoloģiskais muzejparks apmeklētājus sagaidīja ar devīzi "Dzirkstī sārti uguntiņa". Muzeju naktī bija māla podu dedzināšana, dzelzs kausēšanas krāsns kurināšana, kā arī bronzas kausēšana. Pasākuma noslēgumā Krūskopu ģimene vadīja "Uguns rituālu", un, iepriekš piesakoties, bija iespējams pārnakšņot muzejparka teritorijā savās teltīs.

Latvijas Dabas muzeja pārstāve Elīna Pekšēna pastāstīja, ka Dabas muzejs šogad Muzeju nakts apmeklētājiem sarūpēja stāstu "Naturaliter rubrum - sarkanā krāsa dabā".

Latvijas Okupācijas muzejs, Raiņa bulvārī 7, apmeklētājiem rādīja ekspresizstādi par rotkali Aleksandru Alunānu un Muzeju nakti noslēdza ar koncertu-sadziedāšanos "Dzintara balle" muzeja dārzā.

Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone atklāja, ka Muzeju naktī Ķīpsalā no plkst.12 līdz pat plkst. 23 bija pastaigas lieliem un maziem un laivu un kuģīšu gatavošanas darbnīcas.

Apmeklētājus Muzeju naktī gaidīja arī seši Memoriālo muzeju apvienības muzeji - Jāņa Akuratera muzejs, Krišjāņa Barona muzejs, Raiņa un Aspazijas muzejs, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Andreja Upīša memoriālais muzejs un Ojāra Vācieša muzejs. Memoriālo muzeju apvienības pārstāve Sandra Zobena atklāja, ka vērienīgāka programma bija Akuratera muzejā Torņakalnā.

No plkst.20.00 līdz pusnaktij apmeklētājus gaidīja arī Stūra māja. Apmeklētāji varēja apskatīt 1.stāva Latvijas Okupācijas muzeja pamatekspozīciju "Stūra māja". Tās pagalmā DJ Uldis Rudaks atskaņoja ierakstus, kas apliecināj padomju perioda norieta laika muzikālo daudzveidību latviešu mūzikā. Nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris norādīja, ka apmeklētāji varēja pavisam no cita redzespunkta paraudzīties uz dzintaru kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014", kur apmeklētāji no plkst.19 līdz pusnaktij varēja ne tikai nofotografēties dzintara fosilijā, bet arī aplūkot dzintara diegu - unikālu Latvijas zinātnieces Ingas Ļašenko izgudrojumu.

Durvis Muzeju nakts apmeklētājiem vēra arī Dailes teātris, kur varēja aplūkot izstādi "Teatrālās tekstīlijas. Edītes Pauls-Vīgneres personiskais teātris", kā arī paviesoties Dailes teātra bufetes republikā "Epikūra dārzs".

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) pārstāve Aija Melbārde pastāstīja, ka ''Zirgu pastā'' Muzeju naktī bija skatāma kino operatora Valda Eglīša foto izstāde "Rāmis". Apmeklētājus Muzeju naktī gaidīsja arī LKA Latvijas Kultūras koledža un LKA Eduarda Smiļģa teātra muzejs.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts pastāstīja, ka pēdējo reizi bija iespējams paviesoties LNB ēkā Jēkaba ielā 6/8, kur notika programma "Jēkaba iela. Nākamā pietura - Gaismas pils".

Francijas institūts Muzeju naktī neierastās nakts noskaņās aicināja iepazīt latviešu un franču mākslinieku darbus. Muzeju nakts programmā bija paredzēta tikšanās ar mākslinieci Ivetu Vecenāni.

Latvijas Radio pārstāve Liene Vimba pastāstīja, ka Latvijas Radio 1.studijā sešu Muzeja nakts stundu laikā bija iespējams sadziedāties ar grupām "Apvedceļš" un "Baltie lāči" pasākumā "Dzintara dziesmas pāri gadiem un laikiem".

Muzeju naktī piedalījās arī Latvijas Arhitektūras muzejs, Latvijas kara muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Mencendorfa nams, Baltu rotu muzejs, Rīgas Porcelāna muzejs, Farmācijas muzejs, 1991.gada barikāžu muzejs, "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs, Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejs, Rīgas Stradiņa universitātes muzejs, Rīgas Jūgendstila muzejs, Latvijas Ugunsdzēsības muzejs, Latvijas Delzceļa vēstures muzejs, Rīgas Ūdensapgādes muzejs, "Fotoakadēmija" Dzirnavu ielā 20, muzejs "Ebreji Latvijā", Laimas šokolādes muzejs, Latvijas Leļļu teātris, Latvijas Universitātes vēstures muzejs, koncertzāle "Ave Sol", kinoteātris "Aurora", Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs u.c.

Plaša Muzeju nakts programma bija pieejama arī citur Latvijā.

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. Muzeju nakts iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija.

Akciju Muzeju nakts Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.

Kasjauns/LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA