Latvijas garšas izbauda respektabla žurnāla apskatnieks
Starptautiskā žurnāla Food and Travel ēdienu un ceļojumu apskatnieks Mihaels Rafaels (pa labi) un fotogrāfs Slavomirs Kozdras veidos vērienīgu reportāžu par Latviju.
Sabiedrība

Latvijas garšas izbauda respektabla žurnāla apskatnieks

Jauns.lv

Starptautiskā žurnāla Food and Travel ēdienu un ceļojumu apskatnieks, brits Mihaels Rafaels piecas dienas viesojās Latvijā, viņu pavadīja žurnāla 100 labi padomi galvenā redaktore Signe Šēnfelde.

Latvijas garšas izbauda respektabla žurnāla apskat...

Rafaels un poļu fotogrāfs Slavomirs Kozdras gatavo kaleidoskopu par Rīgu un Latviju – vairākus atvērumus. Plānots, ka raksts iznāks nākamā gada februārī, kad ļaudis sāk domāt par vasaras atvaļinājumiem un kā vienu no tā galamērķiem varētu izvēlēties tieši Latviju.

Pārsteidz zivju un zemeņu garša

Uz daudzām skaistām vietām viesus pavadīja izdevniecības Rīgas Viļņi žurnāla 100 labi padomi galvenā redaktore Signe Šēnfelde. Viņa uzsver: “Mums ir jānovērtē, ka par Latviju būs apjomīgs, profesionāli veidots apraksts nozares vadošajā žurnālā. Ar saulainu skaudību varēju skatīties, cik daudz laika un resursu var ieguldīt mani britu kolēģi, veidojot šādus aprakstus. Un vēl mani iepriecināja, ka cilvēki, kurus viņi uzrunāja, kuri palīdzēja atklāt Latviju, bija priecīgi, smaidīgi, atvērti un labi runāja angļu valodā.”

Viesi izstaigāja Rīgas Centrāltirgu, smalkus restorānus un vienkāršākas kafejnīcas, Pierīgas mežā meklēja sēnes un ogas, ciemojās pie bitenieka. Ceļotāji ir sajūsmā par Latvijas dabu, arhitektūru, laukiem un dabas veltēm.

Izcilais ēdienu pārzinātājs un publicists Mihaels Rafaels Kas Jauns Avīzei teic: “Ir vairākas lietas, kas mani šeit pārsteidza. Pirmā, ko gribu atzīmēt, ir Centrāltirgus. Biju pārsteigts, cik liels tas ir. Tas ir fantastisks! Ne tikai iekštelpās, bet arī ārā var iegādāties dažnedažādus produktus. Visapkārt dažādas smaržas un garšas. Pie jums zemenēm ir cita garša nekā tad, kad tās ražo lielās plantācijās. Te tām var izjust īsto garšu – saldu un bagātīgu.”

100 labi padomi galvenā redaktore Signe Šēnfelde: “Par Latviju būs apjomīgs, profesionāli veidots apraksts nozares vadošajā žurnālā.”
100 labi padomi galvenā redaktore Signe Šēnfelde: “Par Latviju būs apjomīgs, profesionāli veidots apraksts nozares vadošajā žurnālā.”

Rafaels ir apceļojis daudzas valstis, bet Latvijā viņu pārsteidzis, cik labi te garšo zivis: “Tās pagatavo vienkārši un garšo ļoti labi. Nav vajadzīgas neskaitāmās mērces, ko citviet lej pāri. Te ir lieliska vieta, kur izgaršot vienkāršu ēdienu un sajust tā patieso garšu.”

Pieredzējušais ēdienu apskatnieks latviešiem novēl: “Necentieties kopēt slavenākos Francijas, Itālijas restorānus. Gatavojiet tā, kā protat, – vienkāršas receptes, un ēdiens garšos labi. Tāds ēdiens sagādā lielāko baudu.”

Viņa ceļabiedrs, fotogrāfs Slavomirs Kozdras piebilst: “Mani pārsteidza stāsti par Latvijas cilvēkiem, kuri nebaidās riskēt un gatavi mainīt savu dzīvi, lai pievērstos savām kaislībām, lietām, kas patīk. Tas ir apbrīnojami!”

Daudz krāsu un smaržu

Rīgu un Latviju fotogrāfs raksturo kā krāsainu vietu, ar daudzām dažādām smaržām un toņiem: “Šeit ir mežs ar krāsainām ogām, arhitektūra, kas nav viendabīga, ielas, kas ir gan mazas, gan lielas. Šī ir otrā reize, kad viesojos Latvijā. Pirmā bija pirms vairākiem gadiem ziemā, tad iespaids bija daudz drūmāks, bet šoreiz viss ir brīnišķīgi.”

Pēc lieliski pavadītām dienām Latvijā Mihaels apceļos Spāniju, Turciju, Jaunzēlandi un citas valstis, par kurām, tāpat kā par Latviju, rakstīs žurnālam Food and Travel.

Līva Krastiņa / Foto: Anete Janševica, Rojs Maizītis