1dienas
9stundas
37minūtes
25sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Reaģējot uz skandālu, kurā iesaistīts ārsts Edgars Mednis, Ārstu biedrība rosinās izmaiņas likumdošanā
foto: Ekrānuzņēmums
Pediatrs Edgars Mednis.
Sabiedrība

Reaģējot uz skandālu, kurā iesaistīts ārsts Edgars Mednis, Ārstu biedrība rosinās izmaiņas likumdošanā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Atbildot uz pēdējā laikā publiskajā telpā izskanējušiem nepatiesajiem apgalvojumiem par to, ka Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) nevēlas publiski izpaust tās profesionālās institūcijas - Ētikas komisijas lēmumu, kas pieņemts, izskatot iesniegumus par ārsta Edgara Medņa izteikumiem sociālajos tīklos, LĀB norāda uz normatīvo regulējumu, kas Latvijas Republikā nosaka personas datu aizsardzību un to izpaušanu tikai likumā noteiktajā kārtībā.

Reaģējot uz skandālu, kurā iesaistīts ārsts Edgars...

“Ētikas komisija, Sertifikācijas padome, Izglītības komisija un Aroda tiesa ir LĀB profesionālās institūcijas, kas savā darbībā ir neatkarīgas. Tās ievēro normatīvo regulējumu, tai skaitā arī Vispārīgā datu aizsardzības regulā noteikto personas datu aizsardzību.  Regulējums nosaka, ka Informācijas par personas pārkāpumiem apstrāde ir atļauta tikai uz tiesību aktu pamata, turklāt paredzot atbilstošas garantijas datu subjektu tiesībām un brīvībām (10. pants). Tādējādi personas dati par pārkāpumiem ir aizsargāti un tos var izpaust tikai likumā noteiktajā kārtībā,” pauž arodbiedrība.

Tiek norādīts, ka LĀB sniedza sabiedrībai informāciju par saņemtajiem iesniegumiem, to nodošanu izskatīšanai profesionālajā institūcijā Ētikas komisijā, kuras lēmumi tiek pieņemti ārstu profesionālās disciplināratbildības ietvaros. Ja Ētikas komisija atzīst, ka ir izdarīts vai pieļauts ētikas pārkāpums, un nosaka sodu, uzskatāms, ka ārsts ir izdarījis disciplinārpārkāpumu un saņem disciplinārsodu. Arī par šādiem pārkāpumiem un piemērotajiem sodiem informācija ir aizsargājama atbilstoši Vispārīgās datu aizsardzības regulas 10. pantam. Tā kā likums neparedz šādu datu publiskošanu un, turklāt, Ētikas komisijas sēdē Mednis kategoriski iebilda pret lēmuma publiskošanu, Ētikas komisijai nebija tiesiska pamatojuma lēmumu publiskot.  

“Lūdzam sabiedrību un medijus apzināties, ka Ētikas komisija savā darbībā ievēro normatīvo regulējumu, kas nekādā veidā nenozīmē, ka Ētikas komisija un LĀB kopumā vēlas slēpt sabiedrībai būtisku informāciju. Ētikas komisija darbojās atbilstoši Latvijas republikā noteiktajam Datu aizsardzības regulējumam,” paziņojumā pauž arodbiedrība.

“Tomēr uzsveram, ka LĀB iestājās par informācijas atklātību un, ņemot vērā šo gadījumu un medijos izskanējušās dažādās interpretācijas, tai skaitā, klaji maldinošo informāciju, LĀB gatavos rosinājumu izmaiņām likumdošanā, kas sniegtu tiesisku pamatojumu LĀB profesionālo institūciju pieņemto lēmumu publiskošanai,” norāda arobiedrība.

LĀB nosoda un stingri vēršas pret sabiedrības maldināšanu un kolēģu neētisku attieksmi vienam pret otru, tādēļ ir vērsusies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt Medņa publiskajos izteikumos izskanējušās naida runas pazīmes. Neskatoties uz saņemto lēmumu ar atteikumu ierosināt krimināllietu, LĀB savu viedokli nav mainījusi un pārsūdzēs šo lēmumu.   

“Maldu un dezinformācijas izplatītāji iegūst labumu no publicitātes un sabiedrības intereses, radot augsni dezinformācijai  un piesaistot cilvēkus savam nepatiesajam viedoklim,” piebilst arodbiedrība.

Jau vēstīts, ka pēc saslimšanas ar difteriju 16.septembrī miris četrus gadus vecs zēns. Zēns nebija vakcinēts pret difteriju. Vēlāk policija aizturēja zēna vecākus par divu citu viņu bērnu, kas arī nebija vakcinēti un saslimuši ar difteriju, izņemšanu no slimnīcas, savukārt bērni tika nogādāti atpakaļ slimnīcā.

"Šāds lēmums balstīts uz vecāku pamatotām bažām, ka arī meitu veselībai un dzīvībai var tikt nodarīts kaitējums, kā tas notika ar brālīti, kuru vecāku ieskatā "noārstēja" līdz nāvei," teikts paziņojumā.