"Par diagnozes “difterija” pamatotību pastāv zināmas šaubas!" Latvijas Ārstu biedrība nosoda ārsta Medņa publiskos izteikumus par vakcināciju
foto: LETA
Ārsts apšaubījis vakcinācijas nozīmi.
Sabiedrība

"Par diagnozes “difterija” pamatotību pastāv zināmas šaubas!" Latvijas Ārstu biedrība nosoda ārsta Medņa publiskos izteikumus par vakcināciju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisija vērtēs ārsta Edgara Medņa publiskos izteikumus par vakcināciju, lemjot arī par jautājuma tālāku virzīšanu Sertifikācijas padomē.

"Par diagnozes “difterija” pamatotību pastāv zinām...

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vakar, 24. septembrī, valdes sēdē izskatīja jautājumu par ārsta Medņa paustajiem izteikumiem sociālajos tīklos pagājušā nedēļā, kas izraisījuši nozares profesionāļu, mediju un sabiedrības sašutumu.

Valdes locekļi atzina, ka šāda veida komunikācija ir nosodāma un kritiski vērtējama.  Medņa rīcība ir vērtējama gan no sabiedrības veselības apdraudējuma aspekta, gan ņemot vērā publiski izteiktos nekorektos un aizvainojušos izteikumus par kolēģiem, kā arī izvērtējot naida runas pazīmes viņa publiski paustajos izteikumos.

LĀB valde nolēma, nodot šo gadījumu LĀB Ētikas komisijai tālākai izvērtēšanai. Komisija veiks detalizētu izmeklēšanu un lems par jautājuma tālāku virzību uz Sertifikācijas padomi.

Tāpat LĀB valde pievienosies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas rīcībai un nodos izvērtēšanai Medņa publiskos izteikumus tiesībsargājošām institūcijām. Šīs institūcijas vērtēs iespējamās naida runas izpausmes Medņa paustajos apgalvojumos.

Reglamentēta un uzraugāma profesionālā atbildība, diemžēl, nepasargā sabiedrību no atsevišķu indivīdu nekontrolētas tieksmes publiskajā telpā izplatīt melus un apvainojumus, tāpēc LĀB aicina pacientus uzticēties veselības aprūpes profesionāļiem un pierādījumos un pētījumos  balstītām medicīnas atziņām un aktīvi sadarboties ar  ārstniecības personām, kas tās realizē savā praksē.

Pediatrs, homeopāts un Āgenskalna Klīnikas vadītājs Edgars Mednis sociālajos tīklos bija dalījies ar atšķirīgu viedokli par notiekošo saistībā ar difteriju saslimušajiem bērniem, tostarp paužot, ka pastāv bažas par diagnozes “difteriju” pamatotību.

“Mātei un bērniem difterijas testi ir negatīvi, pat 3x. Par diagnozes “difteriju” pamatotību vispār pastāv zināmas šaubas, bet tas lai paliek uz prof. Zavadskas sirdsapziņas, ko tad mēs, neizglītotie plebeji vispār zinām un saprotam… Pavisam drīz būs tā diena, kad kratīšana uz aizturēšana notiks šīs pērkamās un varas apmātās lēdijas dzīvesvietā – rokudzelži priekš viņas jau tiek spodrināti! Tā, lūk, SIA LV notiek to bērnu vecāku dehumanizācija, kuriem piemīt veselais saprāts un drosme nepakļauties meinstrīma propagandai, neiekļauties biomasā. Vai nu runā droši un skaļi, vai klusē, tikai tad nākamais, kuru dehumanizēs jebkāda varas izdomāta iemesla dēļ, būsi tu…” rakstīja Mednis.

VP skaidroja, ka policija saņēma iesniegumu no slimnīcas par to, ka piektdien, 20. septembrī, sieviete pretēji ārstu norādēm no slimnīcas izņēma savus divus bērnus, kuri slimoja ar difteriju un kuriem ir komplikācijas un nozīmēta obligātā ārstēšanās slimnīcā.

Saistībā ar notikušo policijā sākts kriminālprocess. Sestdienas rītā VP policijas darbiniekiem izdevās noskaidrot bērnu atrašanās vietu. Saistībā ar to, ka bāriņtiesā bija pieņemts lēmums par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākiem, par notikušo paziņots bāriņtiesai.