Jāņa Valtera un Jasmīnas Simsones izstāžu atklāšana OLA Foundation izstāžu zālē.

Jāņa Valtera un Jasmīnas Simsones izstāžu atklāšana Ola Foundation izstāžu zālē

25. septembrī, Ola Foundation (Ogļu iela 12a, Rīga) izstāžu zālē tika atklātas divas izstādes – “Gleznojama esība. Jāņa Valtera darbi ...

Kultūra

FOTO: Ola Foundation izstāžu zālē atklātas Jāņa Valtera un Jasmīnas Simsones izstādes

Kultūras nodaļa

Jauns.lv

25. septembrī, Ola Foundation (Ogļu iela 12a, Rīga) izstāžu zālē tika atklātas divas izstādes - “Gleznojama esība. Jāņa Valtera darbi Šmidres ģimenes kolekcijā” un Jasmīnas Simsones pirmā personālizstāde “Nemierīgo atmiņu tilti”.

FOTO: Ola Foundation izstāžu zālē atklātas Jāņa Va...

Izstāde “Gleznojama esība. Jāņa Valtera darbi Šmidres ģimenes kolekcijā” 

Jāņa (Johana) Valtera (1869–1932) mākslinieciskā karjera sākās Latvijā, taču tieši Vācijā viņš atrada savu īsto radošo balsi, padziļināti pētot dabas un eksistences būtību caur glezniecības prizmu. Viņa vēlme uztvert dabu kā “gleznojamu esību” – die Natur so ansehen als ob sie ein malbares Dasein wäre (vācu val.) –, kā viņš pats to raksturoja, kļuva par vadošo spēku viņa radošajā procesā. Valtera moto un izstādes nosaukumu ir iedvesmojusi Imanuela Kanta filozofija un viņa nerimstošā tieksme pēc dabas un krāsu sintēzes.

Izstādes kodolu veido Šmidres ģimenes kolekcija, kas ir viens no visaptverošākajiem Valtera darbu krājumiem no viņa Drēzdenes un Berlīnes periodiem, papildināta ar dažiem agrīnajiem darbiem, kas radīti Latvijā. Šī kolekcija ļauj izsekot Valtera glezniecības uzdevumu variācijām, sākot no 1910. gada postimpresionistiskā dekoratīvisma līdz 1930. gadu sākuma eksistenciālisma iespaidiem, kad Berlīnē izdotā grāmatā pirmoreiz tika reproducēti daži no izstādē skatāmajiem darbiem.

Izstāde ļaus apmeklētājiem ieraudzīt, kā Jānis Valters soli pa solim veidoja skaidru un pilnīgu ideju pasauli, kuru vācu mākslas kritiķis Kurts Kūzenbergs raksturoja kā spēju katru jutīgo skatienu saviļņot ar krāsu kā izteiksmes līdzekli un ritmiski plūstošām kompozīcijām, kas ir neparastas vācu glezniecībā. Izstāde būs skatāma OLA Foundation izstāžu zāle līdz 2025. gada 30. martam.

Jasmīnas Simsones personālizstāde “Nemierīgo atmiņu tilti”

Izstāde "Nemierīgo atmiņu tilti" ir mākslinieces Jasmīnas Simsones dziļi personisks ceļojums, kurā viņa pēta savas paaudzes attiecības ar pagātni, ko viņi nekad nav piedzīvojuši, taču tā joprojām ietekmē jauniešu nacionālo pašapziņu un personīgo identitāti. Simsones darbi ataino mūsdienu Latvijas jaunatni, kuri turpina reflektēt par postpadomju realitāti, vienlaikus mēģinot atjaunot saikni ar latviešu pagāniskajām praksēm un pasaules uztveri.

“Izstāde "Nemierīgo atmiņu tilti" piedāvā unikālu un intīmu skatījumu uz Latvijas vēsturi un kultūru caur jauna mākslinieka prizmu. Šī izstāde aicina skatītājus pārdomāt pagātni un tās paliekošo ietekmi uz mūsdienu latvieša identitāti un nākotni, vienlaikus piedāvājot ieskatu Jasmīnas Simsones mākslinieciskajā pasaulē, kur pagātne un tagadne saplūst vienotā vizuālā stāstā,” gaidāmo izstādi komentē izstādes kuratore Katrīna Jaunupe. Izstāde būs skatāma Ola Foundation izstāžu telpā līdz 2025. gada 15. janvārim.