BKUS intensīvajā terapijā miris četrus gadus vecs zēns, kurš bija saslimis ar difteriju
foto: Shutterstock
Sabiedrība
2024. gada 16. septembrī, 18:22

BKUS intensīvajā terapijā miris četrus gadus vecs zēns, kurš bija saslimis ar difteriju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šodien Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas (BKUS) intensīvajā terapijā miris četrus gadus vecais puisēns no Vidzemes reģiona, kurš bija saslimis ar difteriju, ziņo "LTV Ziņu dienests".

BKUS intensīvajā terapijā miris četrus gadus vecs ...

"LTV Ziņu dienests" publicēja BKUS apstiprinājumu "X". Jau vēstīts, ka BKUS bija nonākuši četri bērni, kuri inficējušies ar difteriju un nebija pret to vakcinēti. Kā norāda slimnīcā, pateicoties labai vakcinācijas aptverei, Latvija līdz aizpagājušajai nedēļai bijusi no "difterijas brīva zona", tomēr tagad sācies lokāls difterijas uzliesmojums un šobrīd slimnīcā atrodas vairāki nevakcinēti bērni un pieaugušie.

BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadsk norāda, ka infekcijas izraisītāji var būt ievesti ar ceļotājiem no citām zemēm vai cirkulējuši Latvijā. Saslimušie bērni jau ar pirmajiem simptomiem tomēr bija aizvesti gan uz bērnudārzu, gan un skolu, tāpēc ir liels risks, ka infekcija izplatījusies un saslimušo būs vairāk.

Viņa atgādina, ka jau vairākus gadus grūtniecēm pieejama valsts apmaksāta vakcinācija pret difteriju, stingumkrampjiem un garo klepu, lai pasargātu no infekcijas bērnus. Vakcīna ir droša, spēj pasargāt gan grūtnieci, gan bērnu pirmajos dzīves mēnešos, pirms viņam izveidojas specifiskā imunitāte no paša saņemtajām vakcīnām.