Kādēļ ēdinātājiem nav intereses darboties Saeimas kafejnīcas telpās? Skaidro Latvijas ēdinātāju apvienība
foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Tiek izskatīti vairāki varianti, ko iesākt ar Saeimas kafejnīcas telpām.
Politika

Kādēļ ēdinātājiem nav intereses darboties Saeimas kafejnīcas telpās? Skaidro Latvijas ēdinātāju apvienība

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Jau vairākus mēnešus mēģinājumi atrast jaunu nomnieku Saeimas kafejnīcas telpām cietuši neveiksmi, līdz ar to deputātiem un darbiniekiem parlamenta ēkā vairs nav pieejami ēdināšanas pakalpojumi, vēsta "TV3 ziņas".

Kādēļ ēdinātājiem nav intereses darboties Saeimas ...

Pēc tam, kad iepriekšējais ēdinātājs nomas līgumu nepagarināja, tika meklēts jauns, tomēr visi meklējumi līdz šim bijuši nesekmīgi. Lai gan vairākus deputātus satrauc ēdnīcas vai kafejnīcas neesamība parlamentā, daži pret šo problēmu ir vienaldzīgi, norādot, ka Vecrīgā esot daudz vietu, kur paēst.

Atsevišķi deputāti min, ka grūtības atrast nomnieku varētu būt saistītas ar potenciālās ēdnīcas samērā ierobežoto apmeklētāju loku, jo iekļūt Saeimā un līdz ar to arī ēdnīcas telpās var tikai ar caurlaidēm. Latvijas ēdinātāju apvienības valdes loceklis Guntis Bredovskis atklāj, ka arī viņa organizācijas biedri uzrunāti no Saeimas administrācijas, taču nevienam neesot intereses iesaistīties.

Ikdienas ēdināšanas pakalpojumu sniegšana nevarot būt izdevīga, ja nav liela apjoma. "Tik mazā ēkā un uz tik mazu apjomu nav vērts. Un vēl ņemot vērā, ka deputāti var iziet ārā, un tur viņiem ir vismaz 30 vietas, kur paēst. Līdz ar to pamats ēdināšanas vietai īsti nav," uzskata Bredovskis.

Viņaprāt, jautājumu par apjomu neatrisinātu arī tas, ja cilvēkiem no malas ļautu iekļūt Saeimas kafejnīcā, tāpēc ēdinātāju apvienības pārstāvis rosina vispār atmest domu par ēdnīcu Saeimas ēkā, bet deputātiem un parlamenta darbiniekiem viņš iesaka ieturēt maltītes blakus esošajās ēdināšanas vietās. Ja neizdosies atrast nomnieku, Saeimas administrācija izskatīs arī iespēju ēdnīcas telpās ierīkot pašapkalpošanās pārtikas kiosku, vēsta "TV3 ziņas".

Konteksts

Jau ziņots, ka deputāte un uzņēmēja Linda Matisone savā "Facebook" kontā vēstīja, ka iemesls, kāpēc kafejnīca ir slēgta, ir augstais PVN ēdināšanas sektoram. Lai gan deputāte vairākkārtīgi ir aicinājusi samazināt PVN likmi Latvijas ēdināšanas uzņēmumiem, tos vēl joprojām turpina vazāt pa Saeimas gaiteņiem, solot atbalstu. Tāpēc arī nav pārsteigums, ka "Iznomā telpas" jau vairākus gadus ir viens no populārākajiem uzrakstiem restorānu skatlogos. 

Saeimas preses dienests portālam Jauns.lv skaidroja, ka patlaban Saeimas ēdnīca uz nenoteiktu laiku ir slēgta. Tas saistīts ar to, ka iepriekšējais telpu nomnieks nepagarināja telpu nomas līgumu un jauns pakalpojuma sniedzējs līdz šim nav pieteicies.

Lai nozari uzrunātu iesaistīties un piedalīties, informācija par iespējām iznomāt telpas tika izplatīta iespējami plašam potenciālo interesentu lokam, t.sk. Latvijas Ēdinātāju apvienībai, kas apvieno šīs nozares uzņēmējus.

Ņemot vērā radušos situāciju, ēdnīcas telpās, ja netiks atrasts telpu nomnieks, kas ir ieinteresēts piedāvāt esošajās telpās atbilstošu ēdināšanas pakalpojumu, tiek apsvērta iespēja, veicot atbilstošu iepirkumu, sameklēt nomnieku, kas ierīko pašapkalpošanās pārtikas kiosku, lai deputātiem un darbiniekiem ikdienā būtu iespējams iegādāties dažāda veida ēdienu. Vienlaikus tuvākajā laikā tiks rīkota atkārtota telpu iznomāšanas procedūra, lai piesaistītu interesentus ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai Saeimā.