foto: Paula Čurkste/LETA
Sociāli labvēlīgie vakaros baudīs klusumu - tracis ap "Ghetto Games"
Viedokļi
2024. gada 26. jūnijs, 18:58

Sociāli labvēlīgie vakaros baudīs klusumu - tracis ap "Ghetto Games"

Dans Titavs YouTube kanāla Titava laboratorija autors

Jauns.lv

Jau 16 gadus darbojas “Ghetto Games” pie Grīziņkalna. Jaunieši tur sporto, ir izveidojusies vide, kurā viņi veselīgi pavada laiku.

Tas notiek paskaļi – tur ir koncerti, skaļa mūzika, skaļi spēļu komentāri. Tas, saprotams, traucē vietējiem iedzīvotājiem. Ir izveidota Grīziņkalna apkaimes biedrība, kura apkaro “Ghetto Games” – lai tās tiek aizliegtas, lai bērni var iet gulēt deviņos vakarā.

Taču cilvēkiem, kas dzīvo pilsētā, Vecrīgā, centrā, būtu jāsaprot un jārēķinās, ka pilsētā ir trokšņi – brauc tramvaji un trolejbusi, dažkārt kaut kur notiek koncerti. Ja gribas klusumu, tad brauciet uz laukiem, kur ir kluss, lai gan arī tur putniņi čivina un vardes kurkst.

Cīnīties pret “Ghetto Games”, manuprāt, ir vienkārši slikti. Jaunieši, tā vietā, lai klimstu apkārt un smēķētu marihuānu un vēl kaut ko nelāgu darītu, nodarbojas ar sportu.

Bet, kas vēl mani izbrīnīja. Tiesas spriedumā, kā vēsta nra.lv, bijis rakstīts: “Laikā, kad ielu sports veidojās, bija cits šīs teritorijas sociālais pieprasījums. Tas risināja akūtas, tajā laikā samilzušas ielas bērnu brīvā laika pavadīšanas problēmas. Tomēr pašreiz nevar atstāt bez ievērības jauno sociālo realitāti. Grīziņkalna apkaimi aizvien vairāk apdzīvo iedzīvotāji no sociāli labvēlīgām ģimenēm un stabiliem ienākumiem. Ja šo iedzīvotāju skaits apkaimē palielinās, tad veidojas jauns sociālais pieprasījums...”

Tātad, ko tiesa saka? Tiesa saka, ka agrāk Grīziņkalnā dzīvoja proletariāts, bauri, bomži un tāpēc varēja izveidot jauniešu pulcēšanās vietu. Bet tagad tur ir ieviesušies cita sociālā slāņa inteliģenti cilvēki, kuri tur dzīvo, drukā “praidu” atbalstošus krekliņus, un viņus tur traucē šīs skaļums.

Pirmkārt, ja šie cilvēki ir tur ieperinājušies, tad viņiem bija jārēķinās, ka “Ghetto Games” tur bija jau pirms viņiem. Draugi mīļie, jūs, kad pirkāt dzīvokļus, zinājāt, ka tur tuvumā ir “Ghetto Games”! Jebkurā gadījumā tas nav godīgi pret ielu sportu kā tādu.

Tomēr tiesa, pamatojoties uz to, ka tagad apkaimi apdzīvo cits sociālais slānis, ir lēmusi, ka “Ghetto Games” darbību vajag piebremzēt.

Tas man atgādina padomju laiku, kad biju armijā, un tur bija tāda pavēle, ka par radistiem drīkst atlasīt tikai kareivjus ar eiropeisku izcelsmi – tātad krievi, balkrievi, latvieši var būt, bet uzbeki, kazahi, turkmēņi nevar. Šeit ar “Ghetto Games” ir kaut kas līdzīgs.

Latvijā ir tāds amats – Tiesībsargs, kuru pilda Juris Jansons. Jansona kungs, lūdzu izvērtējiet, vai tiesas spriedumā var rakstīt, ka tāpēc, ka kāds sociālais slānis sācis apdzīvot apkaimi, jāaizliedz šajā apkaimē tradicionāli, sen jau notiekoši pasākumi?