Praida gājiena dalībnieki līksmi dodas Rīgas ielās (2024. gada 15. jūnijs)

Sestdien, 15. jūnijā Rīgas centrā notiekošā Baltijas praida gājiena dalībniekus pavada liels skaits policistu, viņus sagaida ielās izretojušies protestētāji un ...

gallery icon
185
Sabiedrība
2024. gada 15. jūnijs, 13:47

FOTO, VIDEO: praida gājiena dalībnieki līksmi dodas Rīgas ielās, viņus pavada policisti, bet protestētāji piemin Jēzu un Dievu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sestdien, 15. jūnijā Rīgas centrā notiekošā Baltijas praida gājiena dalībniekus pavada liels skaits policistu, viņus sagaida ielās izretojušies protestētāji un atbalstītāji.

Kopā ar gājiena dalībniekiem gāja arī satiksmes ministrs Kaspars Briškens, kultūras ministre Agnese Logina un izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

Šodien Rīgā, pie ieejas Vērmanes dārzā pret praida gājienu protestēja trīs cilvēki. Viens no viņiem ieradies ar plakātu, uz kura ir vārdi: "Nāciet šurp pie manis visi, kas esiet bēdīgi un grūtsirdīgi. Es jūs gribu atvieglināt. Jēzus".

foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Starp gājiena dalībniekiem bija arī kultūras ministre Agnese Logina, satiksmes ministrs Kaspars Briškens, kā arī izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

Viņi arī centās uzrunāt praida dalībniekus, stāstot viņiem par Dievu.

Citi protestētāj stāv ielas malā pa vienam, rokās turot plakātus ar uzrakstu "Grēks tevi pazudinās".

Savukārt gājiena dalībnieki, piemēram, kvīru koris izkliedz "Visi grib precēties! Mēs gribam līdztiesību!"

Dažiem gājiena dalībniekiem bija arī Palestīnas karogi un antisemītiski saukļi "From the river to the sea" ("No upes līdz jūrai" - red.). Tā ir politiska frāze, kas ģeogrāfiski attiecas uz apgabalu starp Jordānas upi un Vidusjūru, apgabalu, ko vēsturiski sauca par Palestīnu, kas mūsdienās ietver Izraēlu un Izraēlas okupētās palestīniešu teritorijas Rietumkrastā un Gazā.

Bija arī tādi plakāti, kā  "Queers with Ukraine" ("Kvīri ar Ukrainu"), "Support Ukrainian Queers, fight Russian imperialism!" ("Atbalstiet ukraiņu kvīrus, cīnieties pret Krievijas imperiālismu" - red.).

Gājiena dalībniekiem ir arī atbalstītāji, kas māju logos izkāruši varavīksnes karogus un sveic gājienu.

Gājienu pavadīja liels skaits policistu.

Šodien Rīgā notiek praida kulminācijas pasākums - gājiens par vienlīdzību "Until we are all equal" ("Līdz mēs visi būsim vienlīdzīgi"), informēja Latvijas cilvēktiesību aktīvists un LGBTQI tiesību aizstāvis Kaspars Zālītis.

Pasākumu rīko LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka"

"Baltic Pride 2024" ir ikgadējs pasākums ar mērķi veicināt un aizstāvēt LGBTQ+ kopienas tiesības Baltijas reģionā. Katru gadu tas pulcē tūkstošiem dalībnieku no dažādām valstīm, lai svinētu daudzveidību, vienlīdzību un mīlestību. Praida pasākumi Rīgā notiek vairāk nekā nedēļu.

Kā norāda praida organizatori, šogad parādei ir reģistrējies rekordliels dalībnieku skaits - 50 grupas, kas apliecina pieaugošo atbalstu LGBTQ+ tiesībām visā Latvijā un ārpus tās robežām. Ievērojamo viesu vidū būs arī Oslo mērs, kas svētkiem piešķir nozīmīgu starptautisku klātbūtni. Papildus būs arī dalībnieki no dažādām Baltijas valstīm un Eiropas.

Pēc gājiena svētku apmeklētājus gaida koncerts, kurā uzstāsies tādi pazīstami mākslinieki kā Markus Riva, Emilija, Katrīna Dimanta, Mauku Sencis, Rīgas Kvīru koris un Tartu Drag Collective. Līdztekus muzikālajiem priekšnesumiem Vērmanes dārzā būs izvietoti dažādi informatīvie stendi.

"Mēs ceram, ka tas būs līdz šim lielākais praids Latvijā," norāda Baltic Pride 2024 organizatori. "Šis pasākums nav tikai svētki, tas ir spēcīgs paziņojums par vienlīdzību un cilvēktiesībām", saka Kaspars Zālītis, Baltic Pride 2024 līdzpriekšsēdētājs

"Baltic Pride 2024" aicina ikvienu nākt un atbalstīt šo nozīmīgo pasākumu.