foto: LETA
Oficiāli: Latvijā sācies pirmais šīs sezonas karstuma vilnis; cik ilgi tas turpināsies?
Cilvēki karstā vasaras dienā.
Sabiedrība
2024. gada 24. maijs, 14:33

Oficiāli: Latvijā sācies pirmais šīs sezonas karstuma vilnis; cik ilgi tas turpināsies?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijā ir sācies pirmais šīs sezonas karstuma vilnis un jau no piektdienas, 24. maija, pēcpusdienas ir izsludināts aktīvs dzeltenais brīdinājums par karstumu, kas saglabāsies līdz pat maija beigām.

Latvijas vides ģeoloģijas un metroloģijas centrs (LVĢMC) saistībā ar gaisa temperatūras paaugstināšanos Latvijā un Rīgā ir izsludinājis dzelteno karstuma brīdinājumu. Karstuma vilnim sākoties, jau no piektdienas pēcpusdienas Latvijas valsts teritorijas lielākajā daļā gaidāms stiprs karstums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +27...+29 grādiem pēc Celsija. Stiprais karstums saglabāsies līdz pat maija beigām.

Arī Rīgā no piektdienas pēcpusdienas gaidāms stiprs karstums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +27...+29º. Arī galvaspilsētā stiprais karstums saglabāsies līdz pat maija beigām, sola sinoptiķi.

Ko jāņem vērā?

Iedzīvotāji ir aicināti būt informētiem par gaidāmo stipro karstumu. Karstums rada papildu slodzi sirds un asinsvadu, kā arī elpošanas orgānu sistēmām.

Vecāki cilvēki, zīdaiņi, kā arī citu vecuma grupu pārstāvji, kas sirgst ar hroniskām saslimšanām, ir pakļauti veselības traucējumu riskam.

Stiprā karstumā vairāk nekā ierasts, cilvēku izvēlas atpūsties pie ūdens, kas paaugstina potenciālo nelaimes gadījumu risku. Tāpat LVĢMC aicina cilvēkus nebūt pārgalvīgiem un izvērtēt savu peldētprasmi.

Pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet aukstā ūdenī! Straujā temperatūras maiņā var rasties sirds ritma traucējumi un cilvēks var pēkšņi nomirt.

Tāpat LVĢMC Latvijas austrumu daļā ir izsludinājis dzelteno ugunsbīstamības (mežos) brīdinājumu, kas ir spēkā līdz 2024. gada 26. maija izskaņai. Tas nozīmē, ka līdz šim laikam Latvijas austrumu daļā mežos ir gaidāma augsta ugunsbīstamība.

Tamdēļ jābūt piesardzīgam mežu un krūmāju tuvumā - nevajadzētu kurināt ugunskurus, tāpat nevajadzētu lietot pirotehniku, kā arī apdomāt, kā nodzēst un izmest izsmēķus un viegli uzliesmojošus šķidrumus vai priekšmetus - nepieļaujot to nonākšanu mežā vai krūmājos!

Strādājot mežā vai krūmāju teritorijā, jāievēro visus darba drošības un ugunsdrošības noteikumus. Pamanot aizdegšanos, uzreiz ziņo glābšanas dienestam.