Jaunnedēļ prognozē + 30 grādu svelmi; praktiski padomi karstuma vieglākai pārciešanai
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 22. maijā, 15:20

Jaunnedēļ prognozē + 30 grādu svelmi; praktiski padomi karstuma vieglākai pārciešanai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Eiropas vidēja termiņa laika prognožu centrs (ECMWF) jūnijā prognozē, ka gaisa temperatūra Baltijas valstīs gaidāma augstāka par normu.

Jaunnedēļ prognozē + 30 grādu svelmi; praktiski pa...

Jau sākot ar nākamo nedēļu ECMWF dati uzrāda, ka temperatūra var sasniegt + 30 grādus un turpinās turēties augstu arī visu aiznākamo nedēļu. Arī pirmajās jūnija dienās temperatūra pēc prognozēm būs augsta.

Lai svelme nepārsteigu nesagatavotu, ieteicams sekot līdzi laika prognozei. Ja gājiens laukā nav steidzams un to var atlikt, labāk ārā iet, kad ir vēsāks.

Padomi, kā veiksmīgāk pārlaist karstumu

  • Pārkaršana ir bīstama dzīvībai, tāpēc noteikti ieteicams likt galvā cepuri, bet uz acīm - saulesbrilles.
  • Nevajadzētu aizmirst dzert ūdeni. Pārkarstot un sajūtot nespēku vislabāk atrast kādu ēnainu vietu, kā piemēram, zem koka, lai paslēptos no saules stariem. Izmantojot ūdeni var pagatavot ātro kompresi galvai, saslapinot cepuri, ja tā ir no auduma, vai izmantojot kādu citu drānas gabalu (lakatu, šallīti). Ja nekas no iepriekš minētā nav pieejams, lai atvēsinātos var uzliet ūdeni tieši uz galvas.
  • Saule var telpu tik ļoti uzkarsēt, ka temperatūra tajā var paaugstināties pat par 30 procentiem. Tāpēc, kolīdz saule ir uzlēkusi, vienkārši ver ciet biezos aizkarus (vai aizver žalūzijas, ja tādas ir), un temperatūra nokritīsies pat par 6 grādiem. Viss ģeniālais ir vienkāršs – gudrība slēpjas mākslā pielāgoties laikapstākļiem. Ja naktī laiks kļūst vēsāks, atver aizkarus un logus mājās pretējās pusēs, lai caurvējš palīdz telpas atvēsināt.
  • Trauks ar ledus gabaliņiem, kas nolikts priekšā ieslēgtam ventilatoram, telpu atvēsina ne sliktāk kā gaisa kondicionētājs. Turklāt elektrības rēķins būs ievērojami mazāks.
  • Karstās naktīs ļoti labi noderēs kokvilnas vai vēl labāk – lina gultasveļa. Šie materiāli ir dabiski, elpojoši un saglabā vēsumu, kas vasarā ir īpaši aktuāli.
  • Ārā ir 30 grādu karstums. Nesildi māju vēl vairāk – nelieto plīti un cepeškrāsni. Vasarā labākie ēdieni ir salāti un aukstās zupas. Ja gribas ko saldu, gatavo tādus desertus, kurus nevajag cept, piemēram, dažādas neceptas kūkas, kuras jātur ledusskapī.
  • Atceries, ka vannasistabas ventilators ir domāts tieši tam, lai pēc karstas dušas vai vannas lietošanas atbrīvotu telpu no liekā mitruma. Tāpēc tas palīdzēs tikt vaļā arī no mitruma, kas karstumā uzkrājies telpā (jā, tieši tā – karstumā palīdz ikviens sīkums).