foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
„Kara stāvoklis” Liepājā, Ventspilī aicina mazgāt dubļainās riepas, sācies kūlas dedzināšanas čempionāts: kriminālā province
Jau nedēļu visa Latvija liesmo: sācies Latvijas nacionālais „čempionāts” kūlas dedzināšanā.
112
2024. gada 9. marts, 08:01

„Kara stāvoklis” Liepājā, Ventspilī aicina mazgāt dubļainās riepas, sācies kūlas dedzināšanas čempionāts: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Trešdienas agrā rītā simtiem liepājniekus no gultas uzrāva sprādzienu un šāvienu troksnis. Daļa pilsētnieku krita teju vai panikā, jo domāja, ka ir sācies karš. Tomēr viss izrādījās ne tik baisi – kāds bija sarīkojis uguņošanu gluži kā Jaungada naktī. Daudz baisāk ir tas, ka Latvijā atsācies kūlas dedzināšanas „čempionāts” – liesmo visā Latvijā, gan lielajās pilsētās, gan mazajos pagastos.

Savukārt Ventspils pašvaldības policisti norūpējušies par to, ka neapzinīgie autobraucēji uz ielām rada dubļus. Toties robežsargiem Latgalē daudz labāk nekā ventiņu kārtības sargiem cīņā ar dubļiem veicas ar baltkrievu nelegālo smēķu apkarošanu. Bet Pierīgas pašvaldības policistiem marihuānistus palīdz notvert videonovērošanas kamera.
 

Ventspils policija aicina nebraukt ar dubļainām riepām

foto: Ventspils pašvaldības policija
Ventspils pašvaldība norūpējusies par to, ka pavasarī pārāk daudzi autobraucēji sākuši braukāt ar dubļainām riepām, kas nenāk par labu brauktuvju vizuālajam izskatam.

Ventspils pašvaldības policija nākusi klajā ar visai savdabīgu uzsaukumu pilsētas iedzīvotājiem – autobraucējiem: pirms izbraukt uz ielas braucamās daļas notīrīt jeb nomazgāt dubļainās riepas:

„Pavasarī nereti pilsētas koplietošanas zaļās zonas (zālāji) gar ielu malām tiek izbraukātas un dubļi no automobiļu riteņiem nonāk uz ielu braucamās daļas. Ventspils pašvaldības policija aicina iedzīvotājus rūpēties par saviem īpašumiem pieguļošajām teritorijām, kā arī nodrošināt, lai dubļi no automobiļu riteņiem nenonāktu uz ielu braucamās daļas.”
 
Ventiņi interneta komentāros par šo ierosmi iesmej. Piemēram, Rihards Andersons iesaka: „Pirms brauc uz Dižpilsēt ņem līdzi kādu ūdens pudeli, pie zīmes nomazgā riteņus, ka sod neuzliek.”

Robežsargi konfiscē smēķus no Baltkrievijas 

foto: Valsts robežsardze
Ar šādu pašdarinātu plostu pirms nedēļas kontrabandisti Latvijā centās iepludināt 1000 paciņu „NZ Gold” cigarešu.

Valsts robežsardze ziņo, ka tai pēdējās nedēļas laikā izdevies nopeilēt ievērojamas kontrabandas smēķu kravas, kas uz Latviju ceļojušas gan pa ūdeni, gan pa zemesceļiem.

Tā 2. martā robežsargi pārtrauca cigarešu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas - Baltkrievijas valsts robežai. No Daugavas tika izvilkts plosts ar kontrabandas cigaretēm. Valsts robežsardzes Aviācijas un speciālo operāciju pārvaldes robežsargi, ar helikopteru veicot lidojumu gar valsts robežu, Daugavas krastā pamanīja aizdomīgu objektu. Piesaistot Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Piedrujas robežapsardzības nodaļas amatpersonas, Daugavā netālu no krasta, konstatēja krūmos iestrēgušu plostu. Izmantojot robežsardzes motorlaivu, no upes tika izvilkti 14 savā starpā savienoti un polietilēnā ietīti saiņi. Pēc piekritības izsauktas Valsts policijas amatpersonas, kuras, apskatot plostu, konstatēja, ka tajā atrodas 200 000 cigarešu „NZ Gold” ar Baltkrievijas akcīzes markām (kopumā 1000 paciņu). Par kontrabandu ievērojamā apmērā pēc Krimināllikuma 190. panta pirmās daļas uzsākts kriminālprocess.

foto: Valsts robežsardze
Šajā pa roku galam piebāztajā „Audi” bagāžas nodalījumā robežsargi Naujenes pagastā atklāja 3000 paciņu nelegāli ievestu Baltkrievijas smēķu.

Savukārt dienu vēlāk – 3 martā robežsargi Augšdaugavas novada Naujenes pagastā apturēja kādu „Audi A6” markas automašīnu, kurā atradās divi Latvijas pilsoņi. Automašīnas apskates laikā robežsargi tās bagāžas nodalījumā konstatēja vairākus iepakojumus ar kontrabandas cigaretēm “NZ Gold”.

Kopumā robežsargi izņēma 60 000 cigarešu “NZ Gold” ar Baltkrievijas akcīzes markām (kopumā 3000 paciņas). Uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas (par tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu, kas izdarīta lielā apmērā), par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu likums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Sākusies latviešu nacionālā sporta – kūlas dedzināšanas sezona

foto: Evija Trifanova/LETA
Gan lielpilsētās, gan valsts mazākajos pagastos marta sākumā sācies kūlas dedzināšanas „čempionāts”.

Lai arī šogad pirmie kūlas dedzināšanas gadījumi tika konstatēti pašā gada sākumā – 8. janvārī, kad ugunsdzēsējiem tos nācās traukties slāpēt uz Dobeles, Jelgavas un Augšdaugavas novadiem, tie bija tikai, ja tā varētu teikt, iesildīšanās treniņi. Līdz ar pirmajām marta brīvdienām, kad piedzīvojām pirmās īsti pavasarīgās dienas, kūlas dedzināšanas maratons uzsācis savu „uzvaras gājienu”. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ziņo: „Saulainajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji jau dzēsa pirmos kūlas ugunsgrēkus.”

3. martā kūlas dedzināšanas sezonu Kurzemē atklāja Vērgales pagastā, kur kūlas iznīdēšanas liesmas pārmetās uz vecu riepu kaudzi. Tādējādi tur līdz ar 100 kvadrātmetriem plašu kūdras lauku dega arī riepu kaudze 50 kvadrātmetru platībā.
Dienu iepriekš ugunsdzēsēji saņēma pirmos izsaukumus uz kūlas dedzināšanu Jelgavas novadā, kur bija izcēlies kūlas ugunsgrēks 1000 kvadrātmetru platībā. Šajā pašā dienā tika dzēsts arī kūlas ugunsgrēks Iecavas pagastā 200 kvadrātmetru platībā.

Šīs nedēļas sākumā dedzīgi kūlas svilināšanai pieslēdzās arī latgalieši. Otrdien kūlu 300 kvdātmeru platībā kāds Daugavpilī, Drujas ielā, bet ceturtdien jau - Dunduru ielā. Arī galvaspilsētā pirmais kūlas ugunsgrēks noticis – pirmdien, Augusta Deglava ielā. Pirmdien kūlas dedzināšanas čempionātam pilnvērtīgi pieslēdzās arī vidzemnieki - Siguldas novada Krimuldas pagastā.

Ugunsdzēsēji marta pirmajās septiņās dienās jau saņēmuši 30 izsaukumus uz kūlas ugunsgrēkiem, un tā degusi visā Latvijā – Rīgā, Daugavpilī, un daudzos pagastos: Kurzemē – Rendā, Ugālē, Vērgalē un Rucavā; Latgalē – Bērzgalē; Vidzemē – Krimuldā, Salaspilī un Inčukalnā; Zemgalē – Iecavā, Platonē un Ķekavā.

Ulbrokā „sašņorē” kāsīša tinēju


 

Ropažu novada pašvaldības policija informē par kādu veiksmīgu aizturēšanas operāciju, kura notika šīs nedēļas vidū Ulbrokā: „Videonovērošanas kamerās pamanīts, ka Ulbrokā kāda persona, atrodoties automašīnā, veic darbības, kas izteikti atgādina “kāsīša” uztīšanu un smēķēšanu. Patruļekipāžai ierodoties notikuma vietā, sākotnēji persona noliedza narkotiku lietošanas faktu. Taču, uzrādot videonovērošanā pamanīto iepakojumu, noskaidrots, ka tā ir marihuāna. Personas aizturētas tālāko procesuālo darbību veikšanai.”

„Kara stāvoklis” Liepājā

foto: liepajniekiem.lv
Portāls liepājniekiem.lv konstatējis, ka agrā trešdienas rītā teju pašā Liepājas centrā varētu būt izšauts pamatīgs pirotehnikas arsenāls.

Pamatīgs satraukums trešdien,6. martā, ap puspieciem no rīta valdīja Liepājā, kad no salda miega pietrūkās simtu simtiem pilsētnieku, jo kāds pilsētā bija sarīkojis pamatīgu uguņošanu, gluži kā Jaungada naktī. Sociālajos tīklos parādījās desmitiem ierakstu:

Ingrīda Žizņevska: „Es arī pamodos un nodomāju, ka fiksi jāzvana visiem, jābrīdina, ka karš sācies… un tad pa logu noskatījos krāšņu salūtu. Kā Jaunajā gadā.”

Beate Štolcere: „Sākotnēji domāju, ka kāds aizdedzinājis pirotehnikas veikalu. Kļūdījos, jo šis salūts pēcāk arī beidzās.”

Raimonds Knesis: „Salūts bija ilgi un bagātīgi, gluži, kā kādreiz jaungada naktī, bet pirmā uzplaiksnīja doma par karu, pirms vēl neredzēju.”

Ilze Jēče: „Šis tiešām bija nekaunīgi un dumji, absolūta nerēķināšanās ar citiem Liepājas iedzīvotājiem. Ļoti ceru, ka Liepājas pašvaldības policija tomēr izmeklēs šo gadījumu, jo visatļautības iespējamība pieaug tad, kad to ilgstoši pieļauj un ignorē - bojāt puspilsētas naktsmieru vienkārši nav ok un šim gadījumam nevajadzētu kalpot par piemēru, ka to var droši darīt un tam ir 0 seku.| 

Laila Žvage: „Pati tai brīdī tīrīju ielas, un te pēkšņi šāvieni. Likās, ka sirds tūlīt apstāsies. Tas viss notika netālu no „Klondaikas”, kur arī netālu atrodas policijas iestādē. Interesanti, ka policija visu šo nevarēja ne dzirdēt, ne redzēt?”

Tatjana Hrapunova: „Es padomāju, ka karš ir sācies. Tās skaņas bija ļoti savādas, kad tu esi pamodies un nesaproti kas notiek.”

Santa Kanecka: „Es arī dzirdēju Laumas rajonā, bija tāda sajūta, ka šauj blakus manai mājai un kaimiņu suns dikti ilgi rēja!”

Liepajniekiem.lv raksta, ka šo uguņošanu nav pamanījuši kārtības sargi. Arī no videonovērošanas centra informācija nav pienākusi. Liepājnieki, kā vietu, no kuras šauta pirotehnika norādījuši centra rajonu. Iespējams, uguņošanai bija izvēlēts pamestais un piegružotais zemes pleķis Baznīcas un Stendera ielas stūrī. Liepajniekiem.lv pārliecinājās, ka trešdien tajā bija redzami izšautās pirotehnikas pārpalikumi.

Jāuzsver, ka Liepājas kārtības noteikti neatļauj trokšņošanu un sabiedriskā miera traucēšana no pulksten 23:00 līdz 7:00, atgādina pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.