Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

“Veciem ir smagāki lūzumi,” Traumatoloģijas slimnīcas galvenais ārsts izsakās par slidenajām Rīgas ielām

Jauns.lv

Tie Rīdzinieki vai galvaspilsētas viesi, kuriem šodien ir sanācis iziet ielās, bez šaubām būs informēti par to, cik slidenas un brīžiem pat nelietojamas tās ir. “Slidenās dienas” ietekmē arī Rīgas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas darbu.

“Veciem ir smagāki lūzumi,” Traumatoloģijas slimnī...

Viens no lielākajiem izaicinājumiem, ko var atnest ziemas dienas ar temperatūru, kas svārstās ap nulli – ir sasalstošs lietus.

Būtībā tas nozīmē, ka šādi nokrišņi kā plāna un brīžiem pat nepamanāma glazūras kārta noklāj ietves un brauktuves.

Tas var notikt pietiekami ātri, un attiecīgās teritorijas apsaimniekotājs var nepagūt pamanīt bīstamību, kas nu ir iestājusies.

Tieši šādi apstākļi šodien ir Rīgā, kur dažās slīpākās centra ieliņas gājējus vai nu nogāž gar zemi, vai apstādina un liek apdomāties, kur spert nākamo soli.

Kā novēroja Jauns.lv, daži mēģina tomēr uzrāpties slidenajā slīpumā, citi smej par grīļošanos, bet citi – spļaudās acīmredzamā aizkaitinājumā.

Arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš telefonsarunā apstiprina – slimnīcas darba apjoms bieži vien ir proporcionāls “ielu slidenumam”.

“Nevaru jums precīzi atklāt statistiku, bet darba ar traumām šodien ir daudz vairāk, nekā, piemēram, vasaras dienā. Saprotams, ka tas ir dēļ situācijas ielās. Diemžēl varu prognozēt, ka vakarā traumu skaits pieaugs vēl vairāk,” stāsta Zariņš.

Viņš arī atbilst apstiprinoši, ka vecāka gadagājuma cilvēkiem šādi kritieni visbiežāk ir ar smagākām sekām.

“Vecākiem ir smagāki lūzumi, tiek lauzti lielāki kauli. Ļaudis krīt negaidīti, nesagrupējoties un rezultāts ir smagākas traumas,” piebilda slimnīcas galvenais ārsts.

Rīgas dome aicina būt piesardzīgiem

Šodien arī Rīgas dome aicina gājējus un autovadītājus būt sevišķi piesardzīgiem, jo ledus kārta uz ietvēm un brauktuvēm veidojas strauji.

Atkala ir bīstama dabas parādība, jo ledus kārta uz ietvēm un brauktuvēm veidojas strauji, un, turpinoties lietum, arvien no jauna. Tādēļ gan gājējiem, gan autovadītājiem šādos laikapstākļos jābūt ļoti piesardzīgiem. Rīgas pašvaldība īpaši aicina uzmanīties vecāka gadagājuma cilvēkus un bez īpašas vajadzības nedoties ārpus mājām.

Apledojuma dēļ galvaspilsētas ietves un brauktuves tiek pastiprināti kaisītas ar pretslīdes materiāliem. Teritorijas uzturēšanas noteikumi Rīgā ļauj atkalas laikā izņēmuma kārtā ietvju kaisīšanai izmantot tīru sāli, lai uz ietvēm iedzīvotājiem būtu drošāk pārvietoties.

Tomēr jārēķinās, ka arī tīrs sāls apledojuma veidošanos pilnībā novērst nevar.

Šoziem pašvaldība veic ietvju tīrīšanu un kaisīšanu 1,5 m platumā Rīgas centrā un pie noslogotākajām ielām citur pilsētā tādā apmērā, lai nodrošinātu pārvietošanās iespēju gājējiem. Pie mazākām apkaimju ielām ietvju kopšana, tāpat kā iepriekš, jānodrošina pieguļošo teritoriju saimniekiem.

Pārliecināties par to, kuras ietves šajā ziemā kopj pašvaldība – iespējams šeit.

Iedzīvotāji, kuru nekustamajiem īpašumiem piegulst ietves, var saņemt 50 kg bezmaksas smilts ietvju kaisīšanai. Tas attiecas arī uz iedzīvotājiem, kuru īpašumi atrodas pie ietvēm, kuras šajā ziemā tīra un kaisa pašvaldība.

Savukārt Rīgas pašvaldības policija veic pastiprinātu uzraudzību, lai brīdinātu apsaimniekotājus un ēku īpašniekus par laicīgu lāsteku nolaušanu.

Viss aktuālais par ziemu Rīgā skatāms šeit.