foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.
"Atplēš uz Krieviju sūtītās vēstules," Krievijas medijos vētra par "Latvijas Pasta" rīcību
"Dārgais Latvijas pasts, jūs tur galīgi esat "saspiedušies"? Nu kā, patika, ko es uz pastkartītes uzrakstīju? Vai kā?" portālā "Facebook" raksta bilžu ievietotājs.
Sabiedrība
2023. gada 29. decembris, 13:37

"Atplēš uz Krieviju sūtītās vēstules," Krievijas medijos vētra par "Latvijas Pasta" rīcību

Jauns.lv

Sociālajos tīklos izplatās fotogrāfija ar it kā VAS "Latvijas Pasts" atvērtu, pārbaudītu vēstuli, kuras adresāts atrodas Maskavā, Krievijā. Prokremliskās diskusiju grupās šis gadījums tiek pasniegts kā "kārtējā Latvijas varas iestāžu visatļautība" pret tiem, kuriem ir jebkāda saikne ar Krieviju.

"Facebook" redzamās fotogrāfijas ievietotājs ir kāds Latvijā dzīvojošais Andžejs Dmuhovskis. 

"Latvijas Satversmes 96. pants garantē privātās saziņas neaizskaramību [...]," portālā raksta Dmuhovskis, publicējot fotogrāfiju ar konvertu, kura ir acīmredzami pārgriezta un aizlīmēta ar uzrakstu "security check" (drošības pārbaude).

"Dārgais Latvijas pasts, jūs tur galīgi esat "saspiedušies"? Nu kā, patika, ko es uz pastkartītes uzrakstīju? Vai kā?" viņš turpina.

Šo fotogrāfiju pēcāk centīgi izplatījuši arī dažādi prokremliskie aktīvisti savos sociālajos tīklos, tostarp tā dēvētie "Baltijas antifašisti". Stāstu izplatīja arī vairāki Krievijā bāzēti interneta ziņu portālu.

Jauns.lv lūdza VAS "Latvijas Pasts" paskaidrot attēlos redzamās vēstules un procesus saistībā ar sūtījumiem, kuri paredzēti Krievijai, Baltkrievijai.

Vēstules pārbauda sankciju dēļ

"VAS "Latvijas Pasts" ar vislielāko atbildību izturas pret ikkatru uzticēto sūtījumu, lai to nogādātu no punkta A līdz punktam B, ievērojot Latvijas Republikas Sankciju likuma prasības. Tas nozīmē, ka mūsu komanda pārliecinās, lai visi starptautiskie sūtījumi uz Baltkrieviju un Krieviju nesaturētu sankciju ierobežojumiem pakļautas preces vai priekšmetus kā, piemēram, naudu, maksājumu kartes, mikroshēmas, SIM kartes," paskaidroja uzņēmuma komunikācijas speciālists Matīss Rutks.

Sūtījumi, kuros atklāsies Eiropas Savienības sankciju ierobežojumiem pakļautie priekšmeti vai preces, tiks aizturēti, skaidro pastā.

"Personas ieraksts sociālo mediju platformā "Facebook" ar atsauci uz Satversmi nav korekts, jo tiek ignorēti tādi juridiski dokumenti kā Sankciju likums un Eiropas Padomes regulas. Tie nosaka uzņēmumiem, tajā skaitā Latvijas Pastam, par pienākumu veikt konkrētas darbības, lai novērstu sankcijām pakļautu preču apriti starptautiskos sūtījumos. Uzņēmums darbojas saskaņā ar normatīviem, kas aizsargā citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību," skaidro Rutks.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".