foto: Ekrānuzņēmumi no "Facebook"
Kas un kādēļ pusslepus organizē gājienu pret "obligāto dienestu" Latvijā?
(No kreisās) Maksims Jakušins un Anžejs Dmuhovskis - abi uz īsu brīdi "neformālās kopienas" sociālajos tīklos parādījās video, skaidrojot savu nostāju pret Valsts aizsardzības dienestu (VAD).
Sabiedrība
2022. gada 21. oktobris, 13:17

Kas un kādēļ pusslepus organizē gājienu pret "obligāto dienestu" Latvijā?

Jauns.lv

Strīdīgais Valsts aizsardzības dienesta (VAD) jautājums akcijai pret obligāto militāro dienestu ir mobilizējis kādu “neformālu aktīvo pilsoņu kopu”, kuras nosaukums un izpausmes sociālajos tīklos rada pietiekami daudz jautājumu. Izgaismojam šīs akcijas organizatorus un viņu apliecinātos nodomus.

“Rīko tikai tavējie” – tā sevi portālā “Facebook” piesaka neskaidra statusa un izcelsmes kopa, kura sociālajā tīklā reģistrēta 19. septembrī.

Kopš tā laika šī lapa ir publicējusi atkārtotus aicinājumus šo sestdien, 22. oktobrī, pulksten 14:00 vienoties akcijā ar nosaukumu “Gājiens pret obligātā militārā iesaukuma ieviešanu”.

VAD, bez šaubām, ir diskusijām un kritikai pakļaujama ideja.

Taču, lai arī teju visu pušu argumenti pret VAD ieviešanu tiek pasniegti daudzmaz vienādi (kā uzskats, ka ir efektīvāki ceļi Latvijas aizsardzības spēju veicināšanā), nav noslēpums, ka daļa pret dienestu noskaņoto vienkārši nevēlas šīs spējas veicināt.

Attiecīgi puslīdz anonīmas kopas rīkots protesta gājiens – kurš sākotnēji sociālajos tīklos reklamēts ar Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus (NBS) kariķējošu, safabricētu fotoattēlu – domājams, pamatoti raisa neuzticību.

Pret “iesaukšanas verdzību”

Rīgas domē (RD) informē, ka gājiens sestdien pieteikts maršrutā Brīvības laukums-Brīvības bulvāris-Elizabetes iela-Esplanāde-O.Kalpaka piemineklis, laikā no 14:00 līdz 16:00.

Par pieteicēju atklājams vien tas, ka tā ir privātpersona.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Anonīmajai "Facebook" lapai pagaidām nav īpaši daudz sekotāju, taču gājiena lapā kā ieinteresēti pieteikušies ap 84 lietotāji, 25 norādījuši, ka dosies.

Arī medijos līdz šim par rīkotājiem zināms vien tas, ka tā esot minētā “neformālu aktīvo pilsoņu kopa”.

Taču vēl vakardien uz kādu brīdi šīs “Rīko tikai savējie” kopas “Facebook” lapā bija pieejami divi video, kuros latviešu un krievu valodā kādi divi vārdos nenosaukti kungi stāstīja par gājiena jēgu.

Jauns.lv izdevās noskaidrot, ka videomateriālos redzamo vārdi ir Maksims Jakušins un Anžejs Dmuhovskis. Taču kopumā publiski par abiem pieejams itin maz informācijas.

Publiski izlasāms, ka Dmuhovskis ir studējis Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kā arī cita informācija par viņa iespējamām profesionālajām gaitām medicīnas nozarē.

Maksims Jakušins savukārt ir izpaudies kā dzejnieks un atbalstījis kustību “Dzīvesbiedri”.

Savos sociālajos tīklos Dmuhovskis par obligāto dienestu krievu valodā izsakās kā par “iesaukšanas verdzību”.

Tikmēr Jakušins vēl nesen internetā izpaudās, aizstāvot tā dēvēto “uzvaras pieminekli” kā nozīmīgu arhitektūras un mākslas objektu un tos, kuri ik gadu attiecīgajos datumos tur devās nolikt ziedus.

NBS izsmejošā bilde – “memčiks”, nevis “feiks”

Abu pārstāvētajā “neformālajā kopā” sākotnēji gājiens tika reklamēts ar fotogrāfiju, kurā acīmredzami ir kariķēti un izsmieti NBS.

Uz oriģinālās fotogrāfijas no parādes 11. novembra krastmalā tika iestrādāti divi tēli no citas fotogrāfijas, kurai nav nekāda sakara ar NBS:

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Šādi sākotnēji izskatījās gājiena lapa "Facebook" - ar diviem lidmašīnu maketos ietērptiem personāžiem, kuri "uzlīmēti" pa virsu fotogrāfijai ar NBS parādi 11. novembra krastmalā. Tas esot bijis "memčiks", nevis "feiks", skaidro gājienu rīkojošās kopas pārstāvji.

Uz to, ka bilde ir viltojums, norādīts arī kādā “Facebook” komentārā, taču Jakušins atbildē taisnojies, ka tas ir “memčiks”, nevis “feiks”.

Pēcāk bilde nomainīta uz neitrālu fotogrāfiju.

Arī video, kuros abi redzami, ierunājam sagatavotu, gājienam veltītu tekstu, pazuda īsi pēc tam, kad Jauns.lv “Facebook” sazinājās ar abiem vīriešiem.

Uz uzdotajiem jautājumiem atbildēja vien Dmuhovskis, skaidrojot, ka “Rīko tikai savējie” esot “fizisku personu apvienība ar kopēju mērķi vienā konkrētā jautājumā” un, ka tai neesot “100% līdera”.

Taču par konkrēto apvienību un tās darboņiem, kā jau minēts, publiski, bez īpašas rakņāšanās, nav pieejama teju nekāda informācija – tas viss, neskatoties uz strīdīgo un ļoti aktuālo valsts drošības jautājumu, kurš tiek cilāts.

Kā “Rīko tikai savējie” domubiedrs pieteikts arī “Latvijas attīstībai” biedrs, 2018. gada 13. Saeimas vēlēšanu kandidāts (no “Attīstībai/Par!”) Sergejs Pogorelovs.

Viņa iniciatīva portālā Manabalss.lv “Par brīvprātīgu Valsts aizsardzības dienestu” nupat sapelnīja nedaudz virs 10 000 parakstiem.

Papildinājums: Īsi pēc šī raksta publikācijas Pogorelovs sazinājās ar Jauns.lv, uzsverot, ka nav gājiena organizators un kopas pārstāvis, lai arī tas netika apgalvots:

"Es neesmu starp gājiena organizētājiem un neesmu daļa no "Rīko". Mums ir līdzīgi uzskati par iespējamiem uzlabojumiem VAD likumprojektam, tāpēc es arī plānoju piedalīties sestdienas gājienā un pastāstīt par manis iesniegto iniciatīvu. Cilvēki, kas pieteica un organizē gājienu, ir privātpersonas, un cik varu spriest, dara to visu vienkārši savas pilsoniskās pārliecības dēļ."

“TikTok” 22. oktobrī plānoto gājienu reklamējis arī kāds vīrietis ar lietotājvārdu “fazerok.official”. "Facebook" viņš atrodams kā "Olegs Fazerok".

Viņa profilā iepriekš reklamēta arī partija “Stabilitātei!” un tās skandalozā, 14. Saeimā ievēlētā biedrene Glorija Grevcova, kritizēta Valsts aizsardzības mācība:

@fazerok.official

вот готовят ваших детей труду и обороне:/

♬ оригинальный звук - fazerok official

Ar aicinājumiem doties sestdienas gājienā dalījušies arī citi līdzīgi “tiktokeri”:

foto: Ekrānuzņēmums no "TikTok"
Sestdien plānoto gājienu reklamē vairāki šāda veida "tiktokeri".

Likumprojektu skatīs nākamā Saeima

VAD likumprojekta skatīšana atstāta nākamajai, 14. Saeimai, kuras pilnvaras sāksies 1. novembrī.

Saeimas balsojošo deputātu vairākums pēc Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūguma nolēma no ceturtdienas sēdes darba kārtības izslēgt VAD likumprojektu un citus ar šo reformu saistītos likumu grozījumus. Likumprojektu skatīšana ceturtdien bija ieplānota vēl pirms 14.Saeimas vēlēšanām.

Kā ziņots, Aizsardzības komisija aicinājumu par likumprojektu izslēgšanu nolēma izteikt arī pēc Aizsardzības ministrijas (AM) vadības pārstāvja komisijas sēdē paustā, ka, ņemot vērā iesniegtos ap 100 iesniegtos priekšlikumus, tajā skaitā, no Saeimas Juridiskā biroja, likumprojekta sagatavošanai vēl būtu nepieciešamas apmēram divas nedēļas.

Līdz ar to likumprojektus turpinātu skatīt 14. Saeima, atzīmējis komisijas vadītājs Juris Rancāns. 14. Saeimai būs jālemj par likumprojektu pārņemšanu skatīšanā.

Kā ziņots, kopā uz otro lasījumu VAD likumprojektā iesniegti ap 100 priekšlikumiem, no kuriem lielu skaitu iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs, kas iepriekš asi kritizēja sagatavotā likumprojekta kvalitāti.

Pirms pāris nedēļām iesniegto likumprojekta redakciju asi kritizēja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere.

Tāpat vairāku iesaistīto ministriju pārstāvji norādīja uz vairākiem nepieciešamajiem uzlabojumiem, lai arī likumprojektu kopumā konceptuāli atbalsta. Arī atsevišķi deputāti norādīja uz trūkumiem likumprojektā.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".