foto: Rūtas Judzes privātais arhīvs
“Man par piedzīvoto bija kauns!” Rūta Judze pateicīga par līdzcilvēku atbalstu
Rūta vēsta, ka Mārcis draudējis piedzīt visus zaudējumus, kas “Dzelzs vilkam” pēc sievietes publikācijas radies, un centies atspēlēties arī ar bērnu palīdzību.
Sabiedrība
2023. gada 13. decembris, 13:49

“Man par piedzīvoto bija kauns!” Rūta Judze pateicīga par līdzcilvēku atbalstu

Jauns.lv

Grupas “Dzelzs vilks” bundzinieka Mārča Judža sieva pauž, ka ilgi klusējusi par piedzīvoto vardarbību no vīra puses, jo viņai par to bijis kauns. Tomēr plašais sabiedrības atbalsts ir patīkami pārsteidzis un viņa beidzot jūtas saklausīta.

“Es uzņēmos atbildību par notikušo un man bija kauns. Kauns par savu dzīvi un to, ka to pieļāvu.” skaudri par pārdzīvoto vēsta Rūta Judze.

Jau ziņots, ka populārās rokgrupas “Dzelzs vilks” mūziķa Mārča Judža sieva atklājusi sabiedrībai, ka cietusi no vīra pazemojumiem un emocionālās vardarbības, bet šobrīd Judzis attur viņu no tikšanās ar bērniem.  

Rūta atzīst, ka ilgu laiku viņu plosījušas pretrunīgas sajūtas – no vienas puses viņa izjuta kaunu par vīra pielietoto vardarbību, bet no otras puses ar to samierinājās, jo līdz pēdējam laulībai ticēja. Kopā ar vīru tomēr pavadīti 17 gadi un ģimenē aug 3 bērni.

Iespējams, tieši šī iemesla dēļ viņa ilgstoši klusēja un pārdzīvoto nevienam neatklāja.

“Jau kopš bērnības visu esmu pārdzīvojusi klusu.” vēsta Rūta.

Tomēr pagrieziena punkts sievietes nostājā bija nopietna saslimšana. Ķermenis bija tas, kas sniedza brīdinājuma signālus par to, ka klusēt vairs nedrīkst.

2022. gadā pēc mokošām fiziskām sāpēm Rūta apmeklēja ārstu, kuram radās aizdomas par krūts vēzi. Viņa tika nosūtīta uz "zaļo koridori", kas ir primārā diagnostika, kas tiek veikta, ja ārstiem rodas aizdomas par ļaundabīgu audzēju. Tomēr ne vienmēr pēc parbaudēm šī diagnoze apstiprinās.

Daudzās procedūras un ārstēšanas process atstāja pamatīgas rētas, kuru dēļ vīrs viņu izsmejot iesauca par "vienpupi". 

Par laimi, ļaunā diagnoze sievietei neapstiprinājās, un ārsti Rūtai diagnosticēja autoimūno saslimšanu, tomēr ar potenciālo diagnozi “vēzis” nācās dzīvot ilgāku laiku un tas bija biedējoši.

“Šis laiks mani izmainīja.” atskatoties pagātnē vēsta Rūta.

Pamazām iegūstot pārliecību par sevi, Rūta sāka atklāt saviem tuvākajiem patiesību par savām attiecībām ar vīru. Bet kādā brīdī apjauta, ka viņai tas jāpasaka skaļi un klusēt vairs nedrīks.

“Klusums vardarbībai ir ļoti izdevīgs. Pateikt to skaļi bija būtiski, lai mani beidzot sadzirdētu. Un sadzirdētu arī daudzas citas sievietes, kas piedzīvojušas ko līdzīgu.” uzsver sieviete.

Pēc publikācijas Rūta saņēmusi neskaitāmas vēstules no sievietēm, kas viņas stāstā atpazīst arī sevi, un zina, ko šī atklāšanās no viņas prasījusi.

Tomēr publikācija nesusi arī negatīvas sekas –  Mārcis draudējis piedzīt visus zaudējumus, kas “Dzelzs vilkam” no sievietes publikācijas radies, un centies atspēlēties arī ar bērnu palīdzību.

 “Aizbraucu bērnam pakaļ uz dārziņu, kā bija runāts, bet bērna tur nebija.” sašutusi ir sieviete.

Tāpat caur Bāriņtiesu no vīra puses tika atcelts Rūtas plānotais ceļojums ar meitu uz Ziemassvētku tirdziņu Vācijā.

“Tas ir mans sods par atklātību publiski.” Atzīst sieviete.

Rūta vēsta, ka saskarsme ar bērniem šobrīd nav tiesiski regulēta un fiziski visus noteikumus par satikšanos ar bērniem šobrīd uzstāda Mārcis.

“Viņš zina, ko man nozīmē bērni, cik ciešā kontaktā ar mani viņi auguši un sev piešķirto varu izmanto, lai mani lauztu.”

Lēmums par pagaidu regulējumu bērnu dzīvesvietas noteikšanā ir ticis pārsūdzēts un par to tiks lemts februāra beigās. Tomēr Rūtai neizprotams šķiet tas, ka Siguldas novada Bāriņtiesā netiek ņemts vērā fakts par vardarbību, ko vīrs pret viņu pielietojis.

Mārcis Judzis: Rūta cenšas sabiedrību noskaņot pret mani

Mārcis Judzis oficiālā pziņojumā vēstījis, ka Rūtas pulicētais viedoklis ir viņas centieni noskaņot sabiedrību pret viņu un atņemt tiesības satikt bērnus.

“Likums, kas ir pieņemts, lai pasargātu patiesi vardarbībā cietušās sievietes, tiek izmantoti pretēji mērķim – kā līdzeklis, lai atņemtu vīrietim iespējas tikties ar saviem bērniem.” norāda mūziķis.

Viņš uzsvēris, ka tiesvedības procesā tiesa ir atzinusi, ka nav konstatējama nekāda vardarbība no viņa puses un sieva pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību izmantojusi kā līdzekli personisko attiecību risināšanai.

“Kad ar saviem meliem Rūtai neizdevās pārliecināt tiesu, tie tiek publicēti sociālajos tīklos,” vēsta Judzis, “šādi tie sasniedz savu mērķi, jo šobrīd visi mani uzskata par varmāku, kaut gan publicētā informācija ir nepatiesa.

Judzis par bijušās sievas publiski paustajiem apgalvojumiem sola vērsties tiesībsargājošās institūcijās, lai vainīgā persona tiktu saukta pie atbildības.