foto: REUTERS/SCANPIX
Daudzi grib uzzināt, vai "putinists uz ledus" Pļuščenko tiešām ir Latvijas pilsonis. Lūk, ko atbild PMLP
Kādā intervijā Krievijas TV Jevgeņijs Pļuščenko (pa labi) izteicies, ka "nepieciešams vienot un atbalstīt Krievijas karavīrus" un ka tic Krievijas uzvarai. Sociālajos tīklos viņš norāda, ka uzticas Putinam.
Sabiedrība
2023. gada 24. novembris, 10:36

Daudzi grib uzzināt, vai "putinists uz ledus" Pļuščenko tiešām ir Latvijas pilsonis. Lūk, ko atbild PMLP

Jauns.lv

Lietuvā sašutumu izpelnījās kāda Ziemassvētkiem veltīta izrāde ģimenēm, bērniem, kuras ietvaros slidināties uz ledus, spriežot pēc apraksta, plānoja arī godalgotais Krievijas daiļslidotājs Jevgeņijs Pļuščenko.

Ledus pasaka "Īkstīte" 26. un 27. decembrī būs skatāma Viļņas "Pramogu" arēnā, kas agrāk dēvēta par "Viļņas ledus pili".

Biļetes uz šo 1994. gada ASV fantāziju animācijas filmas iedvesmoto izrādi maksā no 22 līdz 58 eiro, un starp priekšnesuma dalībniekiem norādīts arī Pļuščenko.

Viņš starptautiski zināms, kā daudzu čempionātu uzvarētājs un prasmīgs daiļslidotājs, taču noslēpums nav arī viņa mīlestība pret Putina Krieviju.

Kādā intervijā Krievijas TV Pļuščenko izteicies, ka "nepieciešams vienot un atbalstīt Krievijas karavīrus" un ka tic Krievijas uzvarai. Sociālajos tīklos viņš norāda, ka uzticas Putinam.

Šobrīd gan, iespējams, ņemot vērā plašo sabiedrības neapmierinātību, Pļuščenko vārds starp izrādes dalībniekiem vairs nav atrodams.

Lietuvas TV kanālam šo ieplānoto pasākumu un tā dalībnieku Pļuščenko (kad viņa vārds vēl bija sarakstā) komentēja Lietuvas Seima Kultūras komitejas biedrs Vitauts Kernagis.

Viņš apgalvoja, ka Pļuščenko ir Latvijas pilsoņa pase, kas arī atļauj viņam ceļot un uzstāties Eiropas Savienības valstīs.

Jauns.lv sazinājās ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP), lai noskaidrotu situāciju ar Jevgeņiju Pļuščenko.

PMLP vēlāk precizētā atbildē norādīja, ka "balstoties uz sabiedrībā notiekošo diskusiju un izraisīto rezonansi par daiļslidotāja Jevgeņija Pļuščenko pilsonību, Pārvalde neapstiprina informāciju, ka šai personai ir Latvijas pilsonība".

Līdz tam gan aģentūra LETA, atsaucoties uz savā rīcībā esošo informāciju jau vēstīja, ka pretēji Lietuvā izskanējušajiem apgalvojumiem, Krievijas daiļslidotājam Jevgeņijam Pļuščenko nav nedz Latvijas pilsonības, nedz Latvijā izsniegtas uzturēšanās atļaujas.

Pļuščenko kā izrādes dalībnieka minēšana izraisīja sašutumu Lietuvas medijos un sabiedrībā. Trešdienas pēcpusdienā pasākuma aprakstā Pļuščenko vārds vairs nebija atrodams. Pasākumu organizē uzņēmums "Show life", kura vadītājs Julians Tkačovs LRT norādījis, ka Pļuščenko izrādē nepiedalīsies, bet piedalīsies viņa konkursu laureāti.

Kā dalībniece minēta vairākkārtējā Latvijas čempione dejās uz ledus Olga Jakušina, Diāna Ņikitina, kura, izraisot plašu rezonansi, Latviju pārstāvēja Phjončhanas olimpiskajās spēlēs daiļslidošanā un Latvijas Televīzijā komentēja Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensības, kā arī Latvijas daiļsslidotāji Aleksandrs Jakušins, Kristīna Gaile, Eva Gaile un Liza Jubkāne.

Diāna Ņikitina Phjončhanas īsajā programmā

"Esmu priecīga, jo parādīju ļoti labu slidojumu. Apraudājos, jo biju ļoti, ļoti priecīga. Pēc Eiropas čempionāta nebiju apmierināta, jo nenoslidoju ...

gallery icon

Biļešu tirdzniecības vietnē "Bilesuserviss.lv" pieejamā informācija liecina, ka ledus šovs "Īkstīte" latviešu valodā decembrī būs skatāms arī Daugavpils, Liepājas un Ventspils ledus hallēs. Pasākuma organizators ir "Ice Republic", un izrādes režisore un skatuves vadītāja ir Olga Jakušina-Raikovska.

Arī Satversmes Aizsardzības birojs norāda, ka informācija par personas datiem ir konfidenciāla, tomēr liek noprast, ka Pļuščenko nebūtu iespējams būt par Latvijas pilsoni.

Jana Rudkovska ar vīru Jevgēņiju Pļuščenko „Jaunajā vilnī”

gallery icon

Jevgeņijs Pļuščenko 2006. gadā (Turīnā) uzvarēja ziemas olimpisko spēļu individuālajās sacensībās.

Viņš ir arī 2014. gada (Soču) ziemas olimpisko spēļu čempions komandu sacensībās, Soltleiksitijā (2002. gadā) un Vankūverā (2010. gadā) viņš izcīnīja sudraba medaļas individuālajās sacensībās.

Pļuščenko ir trīskārtējs pasaules čempions, septiņkārtējs Eiropas čempions un astoņkārtējs Krievijas čempions. 

Tāpat pasaulslavenais daiļslidotājs palīdzēja savam tautietim citam "putinistam" Dimam Bilanam 2008. gadā triumfēt Eirovīzijas konkursā. Pļuščenko izdaiļoja dziesmu "Believe" ar savu eleganto slidojumu.