Sabiedrība
2023. gada 10. novembris, 09:39

Meklēšanā izsludinātais bijušais Rīgas domnieks Ruslans Pankratovs aizbēdzis uz Krieviju

Jauns.lv

Rīgas pilsētas tiesa vēl, 26. septembrī bija plānojusi skatīt bijušā Rīgas domes deputāta Ruslana Pankratova lietu. Kā zināms, viņu pērn jūlijā aizturēja Valsts drošības dienests (VDD) un pret aktīvistu tika sākta krimināllieta par nacionālā naida izraisīšanu.

Tāpat VDD rīcībā nonāca arī informācija, kas liecināja, ka persona sadarbojusies ar Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā iekļautu personu, tolaik ziņoja dienests.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa sākumā lēma piemērot aktīvistam drošības līdzekli-apcietinājumu, taču šī gada janvārī tika iemaksāta 5000 eiro drošības nauda un Pankratovs tika atbrīvots.

Taču uz paredzēto tiesas sēdi bijušais domnieks vienkārši neieradās.

Vien pāris dienas vēlāk, 28. Septembrī par Pankratovu piepeši ierunājās tā saucamie „Baltijas antifašisti” – kādreiz Latvijā dzīvojušu Krievijas atbalstītāju, kuri nu aizmukuši uz Maskavu.  

Grupējums, kuru Latvijā definē kā noziedzīgu, savā „Telegram” kanālā ierakstījis:  „Par Ruslanu Pankratovu – tikai mieru – jau pavisam drīz visi visu uzzinās... tikai pacietību.”

Līdzīgā veidā mīklaini par Pankratovu izteicies arī no Rīgas uz Maskavu pārbraukušais propagandists Aleksejs Stefanovs.

Oktobra beigās Rīgas pilsētas tiesa izsludināja Pankratovu meklēšanā.

Drīz „izstāstīs visu”

Nu par Pankratova gaitām runājusi visnotaļ augsta Krievijas valsts amatpersona - Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

Saskaņā ar Krievijas Ārlietu ministrijas tīmekļa vietnē publicēto 9. novembra brīfingu, Pankratovs nu atrodas Krievijā un drīz pats izstāstīs par "piedzīvotajām šausmām, par politisko vajāšanu un rusofobiju" Latvijā.

Pēdējo gadu laikā arī atkārtoti novērots, ka virkne Latvijā esošu aktīvo Krievijas atbalstītāju izvēlas piepeši pamest valsti, lai dotos uz Baltkrieviju vai Krieviju.

Pēcāk nereti seko – kā Pankratova gadījumā tas jau noticis – intensīva tūre pa propagandas medijiem, kuros tiek „izkratīta sirds” par pārdzīvoto Rietumos un atklātas patiesās domas par Krievijas darbībām Ukrainā.

Pankratovu varētu tiesāt bez viņa klātbūtnes

Drīz pēc tam, kad Pankratovs neieradās uz ieplānoto tiesas sēdi, viņa advokāte Imma Jansone, tāpat kā ģimene apgalvoja, ka viņiem nav informācijas par klienta atrašanās vietu.

Advokātei nebija izdevies klientu sazvanīt, jo viņa tālruņa numurs neesot bijis sasniedzams.

Tāpat Pankratovs neesot reaģējis uz advokātes rakstīto saziņas lietotnēs.

Zināms bija, ka Pankratovs ceturtdien (21. septembris) izgājis no savas dzīvesvietas un kopš tā laika nav redzēts.

Sieva, saskaņā ar teikto, vērsusies policijā vien 25. septembrī.

Pankratovam arī nav bijuši spēkā ceļošanas dokumenti, jo ar nu jau bijušā iekšlietu ministra Māra Kučinska pirms vairākiem mēnešiem pieņemtu lēmumu bijušajam domniekam bija uz gadu aizliegts izbraukt no Latvijas.

Kriminālprocesa likums paredz, ka krimināllietu tiesa var iztiesāt apsūdzētā prombūtnē, ja apsūdzētā atrašanās vieta nav zināma un tas norādīts informācijā par meklēšanas rezultātu vai arī apsūdzētais atrodas ārvalstī un viņa ierašanos tiesā nav iespējams nodrošināt.  Prokuratūrā atzina, ka šis ir viens no variantiem kas var notikt attiecībā uz lietas tālāko virzību.  Par nākamās tiesas sēdes datumu lems tiesa.

Pankratovs – krievu propagandas „viedokļa līderis no Latvijas”

Zināms, ka Pankratovs savulaik apmeklējis arī Krievijas okupētās Ukrainas pilsētas –konkrēti Zaporižjes apgabalā.

Kremļa propagandas kanālā "Vesti.ru" publicētajā sižetā bijis redzams, ka Pankratovs piedalījies okupācijas varas ieceltās vadības preses konferencē, kurā it kā starptautiskie mediji tiek informēti par referendumu par okupēto pilsētu pievienošanu Krievijai.

Pankratovs 2009. gadā bija ievēlēts Rīgas domē no partiju apvienības "Saskaņas centrs" un pašvaldībā sabijis vairākus gadus.

2018. gadā viņš neveiksmīgi kandidēja 13. Saeimas vēlēšanās "Par alternatīvu" sarakstā, bet 2019. gadā – Eiropas Parlamenta vēlēšanās no „Rīcības partijas” saraksta.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Pankratovs kopā ar Veru Pankratovu darbojas 2006. gadā reģistrētajā biedrībā "Latvijas krievu pasaule".

Pirms vairākiem gadiem viņš darbojies biedrībā "Apvienība pret nacismu".

Kopumā Pankratovs ilgus gadus pievērsis gan galvaspilsētas domes, gan mediju uzmanību ar dažāda veida skandalozām un pretrunīgām aktivitātēm. Viņš arī attālināti ir bijis regulārs viesis Baltkrievijas un Krievijas propagandas TV raidījumos.

Vēl Pankratovs 2015. gadā, vēl kā Rīgas domes deputāts, devās komandējumā uz Maskavu.

Toreiz Rīgas mēram adresētajā pārskatā par komandējumu Pankratovs norādījis, ka komandējuma laikā notika tikšanās ar Maskavas valdības ministru, Maskavas Ārējo ekonomisko un starptautisko sakaru departamenta vadītāju Sergeju Čereminu, tika pārrunāta sadarbība par Rīgas domes un Maskavas valdības sadarbības programmā 2015.-2017. gadam minēto kultūras un humanitāro projektu realizēšanu, kā arī Rīgas pilsētas popularizēšanu Maskavā.