foto: Ekrānuzņēmums no video/LTV Ziņu dienests.
Pēdējās dienās jūras krastā Liepājas pusē izskalots liels skaits mirušu roņu
Sabiedrība
2023. gada 26. maijs, 19:46

Pēdējās dienās jūras krastā Liepājas pusē izskalots liels skaits mirušu roņu

Jauns.lv/LETA

Aizvadītajās dienās jūras krastā Liepājas pusē aptuveni 25 kilometru garā piejūras posmā manīti izskaloti vairāki beigti roņi. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvis telefonsarunā Latvijas Radio norādīja, ka šādi gadījumi nav bieži un PVD speciālisti tuvākajās dienās dosies uz Kurzemi pārbaudīt, vai roņi nav miruši no kādas slimības.

Mirušos roņus jūras krastā pamanījis basketbola treneris Artūrs Visockis-Rubenis, kurš devies pārgājienā no Rucavas pagasta uz Liepāju, vēsta portāls "Lsm.lv".

"Mēs ar sievu devāmies pārgājienā no Nidas līdz Liepājai un vakar veicām posmu no Nidas līdz Jūrmalciemam, tie ir kādi 25 kilometri. Pa ceļam saskaitījām 11 mirušus roņus," viņš pastāstīja.  

Lielākā daļa beigto roņu izskatījušies izskaloti krastā nesen vai pirms pāris dienām.

Visockis-Rubenis pieļāva, ka aptuveni trīs no 11 roņiem izskaloti senāk, jo tie jau bija kļuvuši par barību citiem dzīvniekiem. Visi roņi bija pieauguši, izņemot vienu, kurš līdzinājies roņu mazulim.

Visockis-Rubenis norādīja, ka beigtie roņi izskaloti visa noietā maršruta garumā. "Ik pa vienam, diviem kilometriem," pastāstīja aculiecinieks. Redzami ievainojumi uz roņu ķermeņiem neesot manīti, kas šķitis dīvaini. "Roņi izskatījās pilnīgi veseli, bet bija miruši," telefonsarunā atklāja Visockis-Rubenis.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis norādījis, ka roņi laiku pa laikam tiek izskaloti jūras krastā, tomēr tas nenotiek masveidā.

"Šajā gadījumā PVD uzdevums būtu pārliecināties, vai šiem roņiem nav kāda slimība. Ja to ir daudz ierobežotā posmā, tad būtu jāpapēta dziļāk, vai nav kādas slimības pazīmju," norādīja Oļševskis.

PVD speciālisti sestdien dosies uz notikuma vietu, lai izpētītu situāciju, tostarp, kā norādīja Oļševskis, kādam no mirušajiem roņiem būtu vērts veikt sekciju un aplūkot, kuras orgānu sistēmas ir skartas. Pēc tā arī būtu secināms, kādas slimības dēļ roņi gājuši bojā.

Oļševskis norādījis, ka gadījumos, ja jūras krastā tiek uziets beigts ronis, informācija ir jānodod attiecīgajai pašvaldībai. Tomēr gadījumos, ja atrasti vairāku dzīvnieku līķi un rodas aizdomas par dzīvnieku saslimšanu, ir jāinformē PVD vai Dabas aizsardzības pārvalde.