foto: Edijs Pālens/LETA
Pinto sarunas ar partijām vēl nav sākusi, lielāku uzsvaru liekot uz dialogu ar iedzīvotājiem un organizācijām
Partijas "Progresīvie" izvirzītā Valsts prezidenta amata kandidāte, publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto.
Politika
2023. gada 12. maijs, 09:01

Pinto sarunas ar partijām vēl nav sākusi, lielāku uzsvaru liekot uz dialogu ar iedzīvotājiem un organizācijām

Jauns.lv/LETA

Partijas "Progresīvie" virzītā Valsts prezidenta amata kandidāte Elīna Pinto vēl nav sākusi sarunas ar politiskajām partijām, lai vāktu sev atbalstu prezidenta vēlēšanās.

Pinto intervijā TV3 pauda, ka būšot gatava tikties ar visām Saeimas frakcijām, bet pašlaik vairāk plānojot tikties ar iedzīvotājiem un organizācijām.

Aicināta vērtēt savas iespējas reāli iegūt Valsts prezidenta amatu un vai nav uzskatāma par formālu kandidāti, Pinto tiešu atbildi nesniedza, sakot, ka piedāvā prezidenta darbakārtībā likt tēmas, kas nav formalitāte.

Līdzīgi viņa tieši neatbildēja arī uz jautājumu, vai būtu gatava aicināt balsot par kādu no pārējiem kandidātiem uz augsto amatu, ja Valsts prezidenta vēlēšanās izkritīs pirmajā kārtā.

Pēc Pinto vārdiem, abi pārējie līdz šim publiski pieteiktie Valsts prezidenta amata kandidāti - uzņēmējs Uldis Pīlēns (AS) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) - esot ļoti cienījami konkurenti. Pēc viņas domām, esošajos starptautiskās politikas apstākļos Latvija nevarot atļauties zaudēt tik spēcīgu ārlietu ministru kā Rinkēvičs, bet par Pīlēna darbu viņai esot mazāk informācijas.

Kā ziņots, pašlaik Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs Valsts prezidenta amata kandidātus - "Apvienotais saraksts" amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Uldi Pīlēnu, "Progresīvie" - publiskās pārvaldības eksperti Pinto, bet "Jaunā vienotība" - ārlietu ministru Rinkēviču. Nevienam no šiem kandidātiem pagaidām nav skaidra balsu vairākuma, lai uzvarētu vēlēšanās.

Pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits sākotnēji piekrita, bet vēlāk atteicās no kandidēšanas uz otro termiņu. Viņu amatam bija gatava virzīt Nacionālā apvienība un atbalstīt "Jaunā vienotība", taču vienotu atbalstu koalīcijā iegūt neizdevās, tātad arī viņa pārvēlēšanai būtu pietrūcis balsu.

Citas partijas pašlaik nav pieteikušas ambīcijas šajās vēlēšanās virzīt savu Valsts prezidenta amata kandidātu.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.