Kultūra
2023. gada 5. jūlijs, 07:13

Kokļu "Laika upe" Ķīpsalā: Dziesmu svētku kokļu mūzikas dižkoncerts

Jauns.lv

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku ietvaros ceturtdien, 6. jūlijā pulksten 19.00 Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā notiks kokļu mūzikas lielkoncerts “Laika upe”, kurā uzstāsies teju 400 koklētāju no visas Latvijas.

Koncerta anotācijā pausts: “Laika upe plūst starp diviem krastiem – mūžīgo un laicīgo. Tautas dziesmas izteiktais vārds un melodija ir kā pārcēlāji vai laivinieki laika upē, kas plūst cauri laikam – garām laikmeta lielajiem notikumu lokiem, cauri vasarām, ziemām un rudeņu vētrām, vienmēr saglabājot sava pār-cēlāja un tālāk-vedēja patību.

foto: Ekrānuzņēmums
Kokļu lielkoncertā piedalīsies gandrīz 400 koklētāju trīs vecuma grupās.

Kokles skanējums vienmēr ir skanējis līdzās tautasdziesmai, tāpēc koncerts balstās uz pamatvērtībām – tautasdziesmu, dabu un koklētāju; tā pamatā ir skaņdarbi, kas parāda kokles skanējuma daudzpusību, atskaņojot dažādu laiku latviešu komponistu opusus”.

Kokļu lielkoncertā piedalīsies gandrīz 400 koklētāju trīs vecuma grupās, četri virsdiriģenti un dažādu mūzikas žanru viesmākslinieki. Skanisko pamatu veidos vairāku paaudžu latviešu komponistu tautasdziesmu interpretācijas un īpaši lielkoncertam radītie Valta Pūces un Aigara Raumaņa jaundarbi.

Dižkoncertā piedalīsies Latvijas koklētāju ansambļi (virsvadītājas: Kristīne Dmitrijeva, Ilze Žvarte, Anda Eglīte un Valda Bagāta); diriģents Artūrs Oskars Mitrevics; Līga Griķe (koncertkokle); Kaspars Zemītis (ģitāra); vīru kopa “Vilki”; Latvīte Cirse (etnokokle); Inese Mičule (balss); sitaminstrumentālisti Elvijs Endelis, Mikus Bāliņš, Edvards Muzikants un Reinis Tomiņš; vokālais ansamblis “Ēra”, vadītāji – aktieri Toms Harjo un Zane Jančevska. Lielkoncerta mākslinieciskā vadītāja - Kristīne Dmitrijeva, režisors - Sandis Kalniņš, scenogrāfs - Mārtiņš Blanks,dramaturģe - Linda Šterna, video mākslinieks - Krists Zankovskis, gaismu mākslinieks - Oskars Timbars, skaņu režisors - Andris Ūze.

Kopā būt ar