Aizdomas par augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumu Daugavpils Esplanādes dīķī mītošo lielo ķīru populācijā
Lielie ķīri
Sabiedrība
2023. gada 4. maijs, 23:49

Aizdomas par augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumu Daugavpils Esplanādes dīķī mītošo lielo ķīru populācijā

Jauns.lv/LETA

Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) ir aizdomas par augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumu Daugavpils Esplanādes dīķī mītošo lielo ķīru populācijā, liecina PVD paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

PVD aicina iedzīvotājus neapmeklēt šo teritoriju, lai nepieļautu slimības tālāku izplatību. Savukārt mājputnu turētājiem rūpīgāk nekā jebkad jāievēro biodrošības prasības.

Latvijas Radio šovakar vēstīja, ka PVD inspektori ir noņēmuši paraugus laboratoriskai izmeklēšanai Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "Bior". Laboratorisko izmeklējumu veikšanai būs nepieciešamas četras līdz piecas dienas. Notikuma vietā mirušie putni tiek savākti un likvidēti.

PVD arī informējis, ka mājputnu turētājiem par putnu saslimšanu vai pēkšņu nobeigšanos nekavējoties jāinformē veterinārārsts vai PVD.

Jau ziņots, ka no 1.aprīļa līdz 15.maijam, lai pasargātu Latvijas mājputnus no inficēšanās ar augsti patogēno putnu gripu, mājputnu saimniecībām jāievēro pastiprinātas biodrošības prasības.

Šī gada martā gan Igaunijā, gan Lietuvā tika konstatēts augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums mājputnu novietnē. Lietuvā tika skarta neliela novietne, bet Igaunijā novietnē tika turēti vairāk nekā 160 dažādu sugu putni, tostarp dējējvistas, pīles, zosis, baloži un pāvi.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.

PVD informēja, ka pērn Lietuvā un Igaunijā putnu novietnēs putnu gripa netika konstatēta. Savukārt 2021.gadā Igaunijā slimība konstatēta trīs novietnēs, bet Lietuvā - 54 novietnēs.

Līdz šim Latvijā augsti patogēnā putnu gripa konstatēta tikai savvaļas ūdensputniem. Pērn Latvijā pirmais putnu gripas gadījums savvaļas putniem tika konstatēts janvārī, kad putnu gripa tika konstatēta sešiem gulbjiem. Tas bija vienīgais Latvijā reģistrētais saslimšanas gadījums 2022.gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās