Sabiedrība
2023. gada 6. marts, 06:29

VIDEO: Rīgā mīklainos apstākļos aizturēts skandalozais garīdznieks Augustīns Zaščirinskis

Jauns.lv

Latvijas pareizticīgo baznīcas neieredzētais priesteris-mūks Augustīns (Zaščirinskis) pērn Jauns.lv redzeslokā nonāca saistībā ar nepiedienīgu uzvedību Rīgas ielās un “viltus izvadīšanu” skandālu. Nu redakcijā saņemts video, kurā redzams, kā garīdznieka seju izgaismo Valsts policijas operatīvā transporta bākugunis, viņam tiekot aizturētam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aculiecinieka iesūtītajā video iztrūkst skaņa un pats materiāls ir ievērojami rediģēts, taču pilnībā skaidri ir saskatāms notiekošais – jau iepriekš skandālos sapinušos priesteri Augustīnu Zaščirinski projām aizved vairākas personas.

Jauns.lv rīcībā esoša, no neoficiāliem avotiem iegūta informācija apstiprina, ka aizturēšana notikusi 24. februārī, Artilērijas ielā 46, Rīgā. Jauns.lv ir arī zināms, ka procesuālās darbības veikusi Valsts policija (VP).

VP, neminot nedz adreses, nedz vārdus un uzvārdus, vien pauda, ka 24. februārī Rīgas Centra iecirkņa policisti, veicot darbības kriminālprocesā, kas uzsākts pēc Krimināllikuma 275. panta, aizturēja kādu vīrieti.

Tika veiktas kratīšanas un izņemti krimināllietā nozīmīgi priekšmeti. Personai piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Taču viss pārējais par šo lietu – ieskaitot citu iesaistīto un Jauns.lv uzrunāto personu klusēšanu un konkrētības trūkumu par aizturēšanas iemesliem – pagaidām ir ietīts mistērijā.

Kas kopīgs sīkpartijai ar “pseidomācītājiem”?

Dumpīgā Latvijas Pareizticīgās baznīcas (LPB) nosodītā priestera gaitām portāls Jauns.lv seko līdzi jau kādu laiku.

Viņa izniršana no nama Artilērijas ielā 46, kamēr tā fasādi vakara stundā izgaismo zilas bākugunis, gan nāca bez jebkādas skaidrības par notiekošo.

Taču virspusēja painteresēšanās par konkrētās adreses iemītniekiem ir viesusi gan zināmu interesi, gan intrigu par to, kas tad varētu būt šī kārtējā Zaščirinska skandāla pamatā.

Starp uzņēmumiem, kuri mājo šajā namā ir atrodams kāds rituālo pakalpojumu un kremācijas centrs SIA “RANTANS”.

Tā īpašnieks ir kāds Konstantīns Žiharevs. Viņa vārdu var atrast arī Centrālās vēlēšanu komitejas datubāzē, jo Žiharevs kandidēja 14. Saeimas vēlēšanās no parlamentā netikušās, pretrunīgi vērtētās sīkpartijas “Tautas Kalpi Latvijai”.

Covid-19 mēnešos šis uz prokremliskās “Jaunās saskaņas” juridiskajiem kauliem dibinātais politiskais spēks intensīvi nodarbojās ar tam laikam raksturīgo vakcīnskeptiķu populismu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Partijas vadībai ir saikne ar skandalozo, par finanšu shēmām notiesāto Lietuvas aktīvistu-domubiedru Antanu Kondrotu. Pirms 14. Saeimas vēlēšanām īsu brīdi šī partija publiski rokojās arī ar partiju “Stabilitātei!”.

Jauns.lv ir kļuvis zināms, ka Žiharevam, Augustīnam Zaščirinskim Artilērijas ielai 46 un kādai šaubīgai reliģiskai organizācijai ar nosaukumu “Latvijas pareizticīgā autonomā baznīca, Konstantinopoles patriarhāta jurisdikcijā” (LPAB) ir savstarpēja saistība.

Šo organizāciju – kārtējo reizi sadusmojot LPB – vēl 2019. gadā dibināja virkne cilvēku, kuru starpā bija arī Viktors Kontuzorovs – aizsaulē aizgājis garīdznieks, kurš, līdzīgi kā Zaščirinskis, pareizticīgo aprindās arī bija paguvis izpelnīties “pseidomācītāja” reputāciju.

Kontuzorovu LPB Maskavas Patriarhāta koncils 1997. gadā izslēdza no Pareizticīgās baznīcas.

Bez Kontuzorova LPAB dibināšanā piedalījušies arī Dailis Jākobsons, Gunta Jākobsone, Ina Grigorjeva, Līga Lapiņa, Dace Ošeniece, Jānis Vecozols, Pavels Tulubjevs, Ivars Reide un Larisa Vingre.

Savukārt 24. februārī aizturētais Zaščirinskis ir parādījies kadrā ne vien pie Žiharevam piederošā SIA “RANTANS” telpām, bet arī “Tautas Kalpi Latvijai” publicētā intervijā, kur izklāstījis savus uzskatus, un partijas vēlēšanu sagaidīšanas ballītes video tiešraidē, pērn oktobrī.

“Komentāru nebūs”

Šķiet, ka savāktais marginālo politiķu un pretrunīgi vērtētu garīdznieku kopums ir pietiekams, lai veiktu pāris zvanus.

Kā pirmo sazvanām SIA “RANTANS” šefu Konstantīnu Žiharevu, lai vaicātu: kādēļ Artilērijas ielā 46 notikusi VP kratīšana, un kādēļ no turienes izvests Zaščirinskis?

“Nekāda policija, kratīšana nebija un [...] neko nezinu,” sākumā saka Žiharevs.

Pēcāk gan viņš apstiprina, ka namā izīrētas telpas LPAB un tad skaidro, ka komentārus nesniegs, “kamēr lieta nav pabeigta”, vienlaikus gan tā arī nepaskaidrojot, vai viņam vai LPAB ir saikne ar Zaščirinski.

Kā nākamajam zvanām LPAB pārstāvim Dailim Jākobsonam. “Ziniet, pašlaik nebūs nekādu komentāru,” lakoniski atbildēja Jākobsons.

Krimināllikuma pants – par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu

VP savā komentārā min Krimināllikuma 275. pantu.

Tas paredz sodu par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu.

Attiecīgi – no šobrīd iegūtās informācijas saprotams, ka garīdznieks Augustīns Zaščirinskis ar šādu pamatojumu aizturēts adresē, kura saistīta ar sīkpartijas “Tautas Kalpi Latvijai” vēlēšanu kandidātu, un, kurā telpas izīrētas kādai pretrunīgai pareizticīgo organizācijai, kuru – tāpat kā Zaščirinski un tās nu jau mirušo līderi – nosoda Latvijas pareizticīgo baznīca (LPB).

Atliek vien minēt, ko tieši darījis Zaščirinskis, lai izpelnītos šādu likumsargu uzmanību, taču šis viss atgādina kādu nesenu epizodi garīdznieka pagātnē.

Pērn Uzņēmumu reģistrs viņam atteica reģistrēt Zaščirinska iecerēto reliģisko organizāciju – Konstantinopoles patriarhāta Rīgas svēto apustuļu Pētera un Pāvila pareizticīgo draudzi.

Runājot par atkārtoti piesaukto Konstantinopoles patriarhātu, jāpiebilst, ka Jauns.lv ir zināms – arī tā dēvētā Latvijas pareizticīgo autonomā baznīca (LPAB) nav kanoniski atzīta no Konstantinopoles patriarhāta.

Kas vēl zināms par Zaščirinski?

Interneta plašumos par pareizticīgo “buntavnieku” Augustīnu Zaščirinski neko daudz atrast nevar.

Agrāk sociālajos tīklos viņš pārsvarā dalījies ierakstos par pareizticīgo tematiku, viedokli par politiskajiem jautājumiem nav paudis.

Pirms dieviem gadiem, tuvojoties Rīgas pašvaldības vēlēšanām, viņš dalījies ar ierakstu, kas cildināja proklemisko bijušā eiroparlamentārieša Aleksandra Mirska vadīto partiju “Alternative”.

Uz tās drupām nu darbojas un Saeimā ir ievēlēta jau skandālus izraisīt paguvusī partija “Stabilitātei!” ar bijušo Rīgas domnieku Alekseju Rosļikovu priekšgalā.

Zaščirinskis Jauns.lv iepriekš skaidroja, ka nav bijis šīs partijas atbalstītājs – informācija par viņa sadarbību ar politiķiem esot “nekorekta”.

“Viens no partijas “Alternative” dibinātājiem Valērijs Petrovs ir mans otrās pakāpes brālēns. Retas tikšanās ģimeniskos notikumos ir vienīgais, kas mūs saista. Es esmu godīgs garīdznieks,” teica Zaščirinskis.