foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
VIDEO: Lietuvā arestē slavenu Covid-19 aktīvistu; viņa namā tobrīd ciemojas viesis no Latvijas
Lietuviešu aktīvistu vaino palīdzēšanā piesavināties ap 90 000 eiro.
Pasaulē
2022. gada 10. februāris, 13:06

VIDEO: Lietuvā arestē slavenu Covid-19 aktīvistu; viņa namā tobrīd ciemojas viesis no Latvijas

Jauns.lv

Ceturtdienas rītā Lietuvas policija ieradās pie Kauņā dzīvojošā lietuviešu Covid-19 aktīvista un valdības kritiķa Antana Kondrota, lai izpildītu tiesas rīkojumu – piemērot Kondrotam divu gadu cietumsodu saistībā ar notiesājošu spriedumu krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts finanšu afērā.

Kaimiņvalsts skaļākais aktīvists, kurš pats sev piemēro iesauku “Celofāns”, policistu rokās viegli vis nedevās.

Likumsargiem ierodoties viņa dzīvesvietā, durvis tika turētas ciet un piedāvāti dažādi iegansti, kādēļ vēl esot jāuzgaida, pirms Kondrots labprātīgi došoties līdzi policistiem.

Te aktīvists teica, ka sieva taisa viņam ēst un esot jāpaēd, te apgalvoja, ka kravā mantas, taču patiesībā vienkārši filmēja notiekošo, translējot ieilgušo aizturēšanu sociālajos tīklos.

Visbeidzot Lietuvas policijas darbiniekiem apnika gaidīt, un viņi izsauca uz Kondrota dzīvokļu namu ugunsdzēsējus-glābējus.

Pie balkona margām tika pievienotas ugunsdzēsēju-glābēju kāpnes, pa kurām augšā tika divi policisti.

Drīz likumsargi iekļuva Antana dzīvoklī un aizturēja viņu netālu no ledusskapja.

Krāpniekam interesanti ciemiņi no Latvijas

Notiekošais par nožēlu bija jāpieredz arī Kondrota bērniem un sievai, taču viņi nebūt nebija vienīgie, kuri tobrīd atradās skaļā, odiozā lietuviešu aktīvista, valdības kritiķa dzīvoklī.

Pie Kondrotu ģimenes šorīt ciemojās viens no Latvijā zināmākajiem Covid-19 aktīvistiem un vakcīnskeptiķiem – bijušais Aglonas pagasta padomes deputāts Aivars Smans.

Šobrīd Smans publiski izpaužas biedrībā “Tautas Kalpi”, dažādās Covid-19 aktīvistu protesta akcijās biedrojoties ar tādiem personāžiem kā SIA “Memory Water” dibinātāju Jāni Pļaviņu, ar Aināru Šleseru saistīto skandalozo bijušo diplomātu Rūdolfu Brēmani un citiem.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Latviešu aktīvists, bijušais politiķis Aivars Smans Kondrota aizturēšanas laikā ciemojās pie viņa mājās.

Arī paša Smana pagātnē ir saķeršanās ar likumsargiem.

Vēl 2000. un 2001. gadā viņš tika apsūdzēts Latvijas pasu viltošanā, pēc Krimināllikuma panta par dokumentu viltošanas organizēšanu.

Pie Ministru kabineta ar sirēnām protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Šobrīd pie Ministru kabineta Rīgā norit protesta akcija, kuras dalībnieki pieprasa valdībai nekavējoties atcelt saistībā ar Covid-19 izplatību spēkā esošos ...

gallery icon
191

Šī tiesāšanās ilga vairākus gadus, taču 2007. gada oktobrī kļuva zināms spriedums – Latgales apgabaltiesa atstāja spēkā Preiļu rajona tiesas spriedumu, kas paredzēja Aivaru Smanu sodīt ar 1440 latu naudas sodu un citu incidentā iesaistīto – Valēriju Firsovu – ar 1560 latu naudas sodu.

Pārējās lietā apsūdzētās personas tika atzītas par izpildītājiem un sodītas ar piespiedu darbiem no 55 līdz 65 stundām.

Tolaik publiski tika runāts arī par Aivara Smana kā valsts amatpersonas salīdzinoši iespaidīgajiem skaidras naudas uzkrājumiem – 520 000 ASV dolāriem un 128 000 eiro, kurus Smans deklarēja 2005. gadā, stājoties amatā.

Togad kopumā par 69 valsts amatpersonu skaidrā naudā uzkrātajiem līdzekļiem pastiprināti interesējās Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Protesta akcijā "Rododendrs" ievainojumu guvis likumsargs

gallery icon
80

Taču 2007. gada 17. decembra valsts amatpersonas deklarācijā, kuru Smans iesniedza, beidzot pildīt amata pienākumus Aglonas novada domē, redzams, ka viņam skaidrā naudā uzkrāti nu jau tikai 15 000 ASV dolāru un 9000 eiro, bet ir izsniegti aizdevumi – tostarp 400 000 ASV dolāru apmērā.

Vienlaikus tā gada deklarācijā stāv norādīts, ka Smanam cita starpā ir arī 500 000 ASV dolāru parādsaistības.

Palīdzējis piesavināties ap 90 000 eiro

Vēl nesen Antanu Kondrotu Smans un viņa domubiedri, kuru starpā nu ir arī partijas “Stabilitātei!” līderis, bijušais Rīgas domnieks Aleksejs Rosļikovs, bija paaicinājuši uz Latviju un pieteikuši kā krietnu vīru, kurš Lietuvā cīnās par tautas interesēm.

Realitātē Lietuvā Antans Kondrots ir notiesāts par palīdzību piesavināties naudas līdzekļus aptuveni 90 000 eiro apmērā.

Pirmajā instancē Kondrotam piesprieda vien desmit mēnešus aiz restēm, taču apelācijas instancē aktīvistam tika piespriests sods – viens gads un deviņi mēneši cietumā, ziņo kaimiņvalsts mediji.

Lietuvā Antans Kondrots ieguvis slavu kā īpaši odiozs aktīvists, kurš atkārtoti iekūlies publiskos skandālos.