foto: Jēkabpils novada pašvaldība
Bruņurupucis “noēd” Pelču pagasta naudu, sportiskie huligāni Balvos, jumta skandāls Liepājā: kriminālā province
Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis iepazīstas ar vienu no visvairāk janvāra plūdos cietušajām ēkām Pļaviņu ielā.
112
2023. gada 25. februāris, 07:58

Bruņurupucis “noēd” Pelču pagasta naudu, sportiskie huligāni Balvos, jumta skandāls Liepājā: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pašvaldībām nākas risināt visdažādākās problēmas – to būtība atšķiras no konkrētā reģiona. Ja Jēkabpilī jācīnās ar pagājušā mēnesī notikušo lielo plūdu sekām, tad Kuldīgas pusē satraukumu radījis bruņurupucis, kas iekortelējies Pelču pagastmājā.

Arī Liepājā ne mazums galvassāpju. Tosmares mazdārziņu rajonā kāds pamanījies ceļmalā izmest lielu kvantumu atkritumu, bet Baltijas ielā kāds “tīrību mīlošais” savu šmuci met ārā pa daudzdzīvokļu nama balkonu. No skapja arī iznācis būvfirmas priekšnieks, kurš nesen kāda nama Peldu ielā fasādi “izrotājis” ar lieliem uzrakstiem, ka tur dzīvo zagļi un krāpnieki. Savukārt Balvu vietvaru pamatīgi saniknojuši “sportiskie huligāni”, kuri apskādē pilsētas stadionu. 

Jēkabpils plūdos visvairāk cietusī ēka

Jau pusotrs mēnesis pagājis kopš Jēkabpils piedzīvoja lielos plūdus, bet to sekas būs jūtamas vēl ilgi. Tajos cieta ap 450 dzīvojamo ēku, kuru atjaunošanai būs nepieciešams ilgs laiks. Vairākās no tām iemītnieki vēl ilgi nevarēs ievākties.

Ceturtdien, 23. februārī, Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis apskatīja vienu no janvāra plūdos visvairāk cietušajām ēkām Pļaviņu ielā Jēkabpilī.

Tiekoties ar stihijā cietušajiem tika pārrunātas pašvaldības atbalsta iespējas plūdos cietušajām mājsaimniecībām. Nākamotrdien, 28. februāra, domes sēdē plānots apstiprināt saistošos noteikumus par vienreizēja pabalsta piešķiršanas kārtību dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam, ja mājoklis ir stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā. Pašlaik šie noteikumi vēl tiek precizēti.

Bruņurupucis sapurina Pelču pagastu

foto: Evija Trifanova/LETA
Kuldīgas novada Pelču pagasta pārvaldes ēkā dzīvo paša galvenā pagastveča privātais bruņurupucis, kurš ik mēnesi uz valsts rēķina iztērējot elektrību gandrīz trīs eiro vērtībā (ilustratīvs foto).


Pagājušā gada novembrī daudzviet Latvijā durvis apmeklētājiem Leģendu naktī vēra mistiskas un noslēpumainas vietas, kuras ikdienā cilvēkiem “no malas” ir slēgtas, tostarp arī Pelču pils, kuras vienā spārnā darbojas Kuldīgas novada Pelču pagasta pārvalde. Lai cilvēkiem būtu interesantāk iepazīt vēsturiskās telpas, bija izdomātas dažādas interesantas aktivitātes un uzaicināti viesi. Viens no šādiem uzaicinātajiem bija pagasta pārvaldnieka Matīsa Ciņķa mīļdzīvnieks – bruņurupucis. Tikai viņš pēc jautri pavadītās Leģendu nakts nedevās vis uz savu iepriekšējo mājvietu, bet gan palika pilī jeb “pašvaldības pansijā”.

Par to nu satraukumu Kuldīgas laikrakstam “Kurzemnieks” izteica kāda vietējā iedzīvotāja. Kā tā drīkst?! Par nodokļu naudu tagad tiek uzturēts kāda personiskais bruņurupucis! “Pašvaldība it kā cenšas taupīt un elektrības izdevumus samazināt, bet pagasta pārvaldē atrodas tā vadītāja Matīsa Ciņķa privātais mājdzīvnieks – bruņurupucis, kas dzīvo akvārijā. 24 stundas diennaktī tiek darbināts gan filtrs, gan LED gaismiņas, tērējot pašvaldības resursus. Vai komunālie izdevumi tiek atvilkti no pārvaldnieka algas? Un vai netiek pārkāpti dzīvnieka labturības noteikumi, ja sestdien un svētdien pārvalde nestrādā,” savu sašutumu un raizes “Kurzemniekam” izteica pelčeniece.

Leģendu nakts Pelču pilī:

Avīzei izteiktā “tautas balss” tika sadzirdēta un noskaidrojās, ka mēnesī dzīvesvietas bruņurupucim uzturēšana pašvaldības budžetam izmaksā ap trim eiro, bet pagasta vadītājs “Kurzemniekam” klāstīja, ka viņš bruņurupuci Pelču pilī neturot tāpēc, lai taupītu elektrību mājās, bet gan vietējiem cilvēkiem par prieku, un par to arī esot informēta Kuldīgas novada dome. Matīss Ciņķis “Kurzemniekam” atklāja:

“Visi ienāk (pagasta pārvaldē), priecājas un jautā, kā bruņurupuci sauc un ko tas ēd. Kad ir svaigas zivis, tas ēd arī tās. Biju paredzējis, ka bruņurupucis te būs tikai uz pāris dienām Leģendu naktī, bet visiem tā iepatikās, ka man nemaz neļauj nest to prom”. 

Būvmeistars niknumā par pasūtītāja nekaunību apķēpā savu darbu

foto: liepajniekiem.lv
Liepājniekus kādā pirmdienas rītā pārsteidza uzraksti uz kāda Vecliepājas divstāvu nama fasādes, kuri vēstīja, ka tur dzīvojot zagļi un krāpnieki. Tos bija uzkrāsojis būvfirmas, kura veica ēkas jumta remontu, vadītājs.

Jauns.lv jau rakstīja, ka pirms mēneša liepājniekus pārsteidza divstāvu nama Peldu ielā 36 izskats. To kāds svētdienas vakarā bija aprakstījis ar lieliem sarkaniem burtiem, kas vēstīja: “Zagļi” un “Krāpnieki”. Pašvaldības policija ātri vien notvēra ķēpātāju, kas izrādījās kungs solīdos gados. Policijas hronika vēstīja:

“Pašvaldības policijā tika saņemta informācija, ka Alejas un Peldu ielas krustojumā atrodas persona, kura, ar krāsas baloniņu, esot apķēpājusi kādas ēkas sienu. Pašvaldības policijas darbinieki, veicot minētās teritorijas apsekošanu, ievēroja aculiecinieka sniegtajam aprakstam atbilstošu personu. Ar vīrieti tika uzsāktas pārrunas, kuru laikā 1974. gadā dzimušais vīrietis savu vainu atzina. Persona tika nodota Valsts policijas darbiniekiem tālākās lietas apstākļu noskaidrošanai”.

Minētais kungs – celtniecības firmas “A1B” vadītājs Armands Birznieks nu Liepājas laikrakstam “Kurzemes Vārds” sniedzis plašu interviju, kurā pastāstījis: “Mēs bijām tie “laimīgie” būvnieki, kam izkrita laimīgā loze tur taisīt jumtu”.

foto: Elmārs Barkāns
Vēju pilsētā šonedēļ gāja karsti, apspriežot kāda Vecliepājas vēsturiska koka nama fasādes apķēpāšanu ar ne tiem jaukākajiem epitetiem.

Pacietības vadzis viņam lūzis, kad nav saņēmis ne tikai nolīgto naudu, bet kāda nama iedzīvotāja viņu nosaukusi par idiotu, bet viņa paveikto par “sūdu”: “Kaut kur ap desmitiem vakarā paņēmu trepes, aizbraucu un uzrakstīju. Rēķinājos ar to, ka mani par to aizturēs, taču bija gandarījums par “missions complete” (misija pabeigta)”.

Aprēķinātā tāme par darbu bija 36 000 eiro, bet līgums tika noslēgts par 25 000 eiro ar mutisku vienošanos, ka pārējā nauda tiks samaksāta pēc darbu veikšanas. Bet tas nenotika. Tagad nu būvnieku konflikts pamatīgi izvējojis pa visu pilsētu, kurā piedzimst vējš. Un ecēšanās rit pilnā sparā.

Ja “A1B” teic, ka darbs veikts labi, tad pilsētas būvvalde darbus nav pieņēmusi ekspluatācijā, bet darbu pasūtītājs - dzīvokļu īpašnieku biedrība noalgojusi citu būvfirmu - “Lion Estate”, lai tā izlabotu “A1B” kļūdas. “Lions Estate” būvspeciālists Kristaps Ošs- Ervics “Kurzemes Vārdam” paudis, ka viņa konkurējošo kolēģu darbs bijis paveikts nekvalitatīvi un jumta dakstiņi uzlikti šķībi.

Balvu sportiskie huligāni

foto: Balvu novada pašvaldība
Pamatīgas raizes veselīga dzīvesveida piekritējiem Balvos šoziem sagādā “sportiskie huligāni”, kuri posta gan slidotavu, gan stadionu.

Balvu novada pašvaldība nekādīgi netiek galā ar pilsētas “sportiskajiem” huligāniem un vandaļiem. Ja mēneša sākumā vietvara bija norūpējusies par to, ka Balvu Sporta skolai nereti rīts iesākas sliktā noskaņojumā, jo skolas ierīkotajā slidotavā nakts melnumā uzdarbojušies vandaļi: “ir rīti, kad darbiniekam, ejot sakārtot laukumu, parādās šāda aina – salauztas lāpstas, apgāzti hokeja vārti!” Tā aicināja: “Nepaliksim vienaldzīgi, ja redzam šādus gadījumus, kad kāds tīši posta vai lauž sporta un atpūtas inventāru, ziņojam pašvaldības policijai!”

Tagad nu atkal bēda – neģēļi uzbrukuši Balvu pilsētas stadionam. Pašvaldība jau desmitos vakarā stadionam priekšā kar lielu piekaramo atslēgu. Vietvara internetā publicējusi paziņojumu:

“Lai izvairītos no stadiona seguma ļaunprātīgas bojāšanas, turpmāk Balvu pilsētas stadions apmeklētājiem pēc pulksten 22.00 nebūs pieejams!

Pēdējā laikā novērota Balvu pilsētas stadiona seguma bojāšana, tāpēc aicinām ikvienu pret stadiona inventāru izturēties saudzīgi, ievērojot stadiona iekšējās kārtības noteikumus. 

Atgādinām, ka pārvietoties ar slēpēm, ragavām, slidām, bērnu ratiņiem, velosipēdiem un cita veida mehāniskiem pārvietošanās līdzekļiem pa tam neparedzētiem sporta objektiem (laukumiem, skrejceļiem) ir aizliegts!”

Piegružotie Tosmares mazdārziņi

foto: Liepājas pašvaldība.
Atnākot pavasarim, atklājas arī nepavisam mīlīgas dabas ainavas, kā, piemēram, Liepājā - pir Tosmares mazdārziņiem.

Ja valsts austrumos ir sniega pārpilnība, tad rietumos jau ir pirmās pavasara vēsmas, kuras diemžēl bieži vien nesaistās ar pirmajiem pumpuriem un glāstošiem saules stariem, bet arī ar “atklājumiem”, kuri parādās, nokūstot sniegam. Tā Liepājas pašvaldības policija informē:

“23. februārī ap pulksten 15:00 saņēmām ziņu no kāda iedzīvotāja par ievērojama daudzuma atkritumu uzkrāšanos Tosmarē, mazdārziņu teritorijā. Policijas darbinieki devās izvērtēt situāciju un skaidrot veiktā pārkāpuma apstākļus.

Savukārt 20. februārī ap pulksten 09:00 Liepājas pašvaldības policijas darbinieki uzsāka administratīvā pārkāpuma procesu pret personu, kura Baltijas ielā piegružoja teritoriju, izmetot sadzīves atkritumus pa daudzdzīvokļu mājas balkonu. 

Atgādinām, ka par šāda veida pārkāpumiem, Pašvaldības policija var uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu pamatojoties uz Liepājas pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 5 “Liepājas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumi”. Par pārkāpuma veikšanu var tikt piemērots brīdinājums vai naudas sods fiziskajai personai no 10 līdz 150 naudas soda vienībām (50-750 eiro), bet juridiskajai personai — no 50 līdz 300 (750-1500 eiro)  naudas soda vienībām”.