Politika
2023. gada 15. februāris, 09:24

Lielais jautājums: vai Egils Levits ir pelnījis otro prezidentūras termiņu?

Jauns.lv

Latvijas tautai šogad priekšā nav nevienas vēlēšanas, kurās būtu jālemj valsts vai vietvaras liktenis, tomēr mūsu Saeimas deputātiem šīs vasaras sākumā būs jāizdara nozīmīga izšķiršanās: jāievēl jaunais Latvijas Valsts Prezidents. Jauns.lv jautāja politikas vērotājiem un viedokļu līderiem – uzņēmējam Pēterim Šmidrem, ārstam Andrejam Ērglim un rakstniekam Jurģim Liepniekam, vai pašreizējais prezidents Egils Levits būtu pelnījis vēl četrus gadus atrasties savā darba kabinetā Rīgas pilī.

Uzņēmējs Pēteris Šmidre teic, ka Egils Levits būtu labs miera laika prezidents, bet pašreiz nu galīgi neesot miera laiks. Rakstnieks Jurģis Liepnieks nav diez ko labās domās par Egilu Levitu un viņu vērtē kā “tukšu vietu”. Savukārt ārsts Andrejs Ērglis mūsu nācijas prezidentu vēlētos redzēt kā tautas psihoterapeitu.

Prezidents – tautas psihoterapeits 

Ārsts Andrejs Ērglis teic, ka, runājot par Latvijas prezidenta lomu, it kā pats ar sevi nonāk pretrunās: no viens puses viņš uzskata, ka Latvijai nav vajadzīgs tautas vēlēts prezidents, bet no otras puses viņš nekad nav teicis, ka “mums nevajag tautas prezidentu”: “Mūsu tauta savā ziņā, lai cik tas arī banāli neskanētu, tomēr ir ļoti pašpietiekama. Tāpēc arī nezinu, ko mēs gribam (no prezidenta) – vai mēs gribam, lai vēl vairāk tiktu iedvesmoti?”.

Andrejs Ērglis domā, ka prezidentam savā ziņā ir jābūt tautas psihoterapeitam. Vai tas Levitam ir izdevies, īsti nav skaidrs, tas jānoskaidro socioloģiskajās aptaujās. Bet vai viņam jādod vēl iespēja četrus gadus valdīt Rīgas pilī? Ārsts uz to uzreiz nevar atbildēt: “Uzreiz tā grūti teikt. Par to varēsim runāt, kad redzēsim, kas būs tie cilvēki, kas pretendēs uz šo amatu uz nākamajiem četriem gadiem. Mums vara noteikti ir jākritizē, bet, ja mums reiz ir prezidents un valdība, tad uz ārpusi mums viņi pietiekami arī jāciena, jo pretējā gadījumā, mēs lietas pagriezīsim ar kājām gaisā”. 

Miera laika prezidents

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par pašreizējo Latvijas prezidentu saka: “Levita kungs varbūt ir miera laika prezidents, kad viss ir mierīgi, skaisti, visi ar visu apmierināti. Varbūt šādam laikam viņš arī būtu ideāls. Viņš varētu mūsu valsti prezentēt, kad viss ir mierīgi un sakārtots, neko nevajadzētu darīt. Bet šodien mums galīgi nav miera laiki…”

Uzņēmējprāt šodien Latvijai vajadzētu prezidentu, kuram būtu lielāka pieredze un zināšanas gan politikā, gan saimnieciskajā jomā: “Svarīgākie jautājumi jārisina visai valsts vadībai – sākot no prezidenta un beidzot ar Latvijas Bankas analītiķiem; kopā visām ministrijām un institūcijām. Tāpēc šodien no prezidenta kunga vairāk gribētos konkrētu darbību un dziļāku iesaistīšanos nopietnu valsts jautājumu risināšanā”.

Vissliktākais prezidents

Savukārt rakstnieks Jurģis Liepnieks nav diez ko augstās domās par Egila Levita personību: “Šis prezidents dara ļoti maz, varētu teikt, ka nedara neko, bet tas, ko viņš dara ir diezgan virs vidējā līmeņa sliktā nozīmē”.

Literāts analizē statistiskos, socioloģiskos faktus, kas aprāda, ka Egils Levits ir nepopulārākais prezidents Latvijas vēsturē, vismaz kopš tā laika, kad tiek veiktas socioloģiskās aptaujas: “Sabiedrība uzskata, ka Egils Levits ir vissliktākais prezidents, kāds mums ir bijis, un tas nav mans viedoklis, tas ir fakts. Viņa reitings ir zemāks nekā bija Valdim Zatleram, Raimondam Vējonim, Andrim Bērziņam… Tā kā sabiedrības vērtējums ir skaidrs.

Levits ir apsmiekls, tukša vieta, kurš nāk klajā ar “visādām gudrībām”, ka tie, kas nomirs novembrī, nesagaidīs Ziemassvētkus, un tamlīdzīgi”.

Var patikt vai nepatikt Lato Lapsas paustais, saka Jurģis Liepnieks, bet viņš atgādina Lato Lapsas sarakstīto grāmatu, kurā bija dokumentāli pierādīts, ka Egils Levits melo par savu biogrāfiju un savas ģimenes vēsturi. Un tas nav pieņemami!

Vai Egils Levits atkal tiks pārvēlēts uz nākamajiem četriem gadiem, noteiks tas, kādi būs citi kandidāti uz valsts prezidenta amatu – vājāki vai spēcīgāki, bet: “Latvijas prezidents ir tas, kuram īsti nav nekādu pienākumu. Viņa vienīgais pienākums ir iedvesmot, paraugs, līderība, motivēšana, augsti standarti un tā tālāk. Nu Egils Levits netiek galā ar šo savu darbu”.

Kā uzņēmējs Pēteris Šmidre, rakstnieks Jurģis Liepnieks un ārsts kardiologs Andrejs Ērglis vērtē Egila Levita līdzšinējo darbību un izredzes vēl četrgadi pabūt Rīgas pils saimnieka lomā, skatieties Jauns.lv video.