Sabiedrība
2022. gada 1. novembris, 11:14

VIDEO: jau pirmajā jauno deputātu darbadienā pie Saeimas norit protests

Jauns.lv

Neliels skaits cilvēku ar virkni krāsainu plakātu bija sapulcējušies netālu no Jēkaba ielas 11, lai vēl pirms pirmās 14. Saeimas sēdes paustu savu neapmierinātību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Blakus Saeimas namam esošā Jēkaba laukuma stūrītī, šorīt bija iekārtojies aktīvistu bariņš, kuri uz jaunā parlamenta pusi jau pirmās darbadienas rītā vērsa plakātus par neskaitāmām tēmām.

LGBT esot jāaizliedz, NATO esot jādodas projām, ar Krieviju esot jādraudzējas – šie bija vien daži no pieklājīgajiem aktīvistu publiski paustajiem apgalvojumiem.

Ap 20 sanākušos rūpīgi uzraudzīja Valsts policija, kam šorīt vienlaikus ir jāorganizē satiksme un jānorāda, kurp doties daudzo ārvalstu diplomātu automobiļiem, kuri ierodas Saeimā svinīgajā dienā.

Pasākuma vietā asāki momenti izpalika. Pie Saeimas ierodoties Valsts prezidenta Egila Levita automašīnai, aktīvisti vien sāka skaļi griezt mehānisku sirēnas ierīci un izkliegt valsts augstākajai amatpersonai nelabvēlīgus saukļus.

Pie Saeimas protests jau pirmajā sēdes dienā

Neliels skaits cilvēku ar virkni krāsainu plakātu bija sapulcējušies netālu no Jēkaba ielas 11, lai vēl pirms pirmās 14. Saeimas ...

gallery icon
39

Kas jāzina par 14. Saeimu, kura šodien uzsāk darbu:

Pirmajā 14. Saeimas sēdē tiks ievēlēts Saeimas Prezidijs.

Jau iepriekš ziņots, ka topošās koalīcijas partijas ir vienojušās Saeimas priekšsēdētāja amatam virzīt Edvardu Smiltēnu (AS).

LTV "Rīta panorāma" vēsta, ka Saeimas priekšsēdētāja biedru amatus plānots uzticēt līdzšinējai Ārlietu ministrijas parlamentārajai sekretārei Zandai Kalniņai-Lukaševicai (JV) un Jānim Grasbergam (NA). Savukārt Saeimas sekretāra un tā biedra amati varētu tikt uzticēti opozīcijas pārstāvjiem Armandam Krauzem (ZZS) un Antoņinai Ņenaševai (P).

Jaunā parlamenta pirmo sēdi atklās un līdz 14. Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 13. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA). Plānots, ka sēdes sākumā jauno Saeimas sasaukumu uzrunās Valsts prezidents Egils Levits.

Paredzēts, ka jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēlēs balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tās locekļi komisijas sēdē pārbaudīs vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām, ja tādas iesniegtas Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). Komisija sagatavos ziņojumu Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Tad deputāta amata kandidāti, kas ievēlēti 14. Saeimā, dos svinīgu solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus." Katram jaunievēlētajam deputātam solījums būs jāapliecina arī ar savu parakstu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima balsos par lēmumprojektu par 14. Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlēs Saeimas Prezidiju - Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru.

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uzskatāms, ka Ministru kabinets ir atkāpies, tādēļ sēdi paredzēts noslēgt ar valdības paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu. Līdzšinējā valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētā Saeima sanāk uz pirmo sēdi novembra mēneša pirmajā otrdienā, kad arī beidzas iepriekšējā parlamenta sasaukuma pilnvaras.

14. Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība" (JV), kura 14.Saeimā ieguvusi 26 mandātus, tai seko Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar 16, "Apvienotais saraksts" (AS) ar 15, Nacionālā apvienība (NA) ar 13, "Stabilitātei!" ar 11, "Progresīvie" ar 10 un "Latvija pirmajā vietā" (LPV) ar deviņiem mandātiem.

No JV Saeimā ievēlēti Krišjānis Kariņš, Edgars Rinkēvičs, Andrejs Judins, Inese Lībiņa-Egnere, Hosams Abu Meri, Arvils Ašeradens, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Anda Čakša, Ainars Latkovskis, Rihards Kozlovskis, Inga Bērziņa, Andrejs Ceļapīters, Raimonds Čudars, Mārtiņš Daģis, Dāvis Mārtiņš Daugavietis, Mārtiņš Felss, Inese Kalniņa un Irma Kalniņa.

Tāpat no JV parlamentā ievēlēti Jānis Patmalnieks, Uģis Rotbergs, Evika Siliņa, Agnese Krasta, Anna Rancāne, Jānis Skrastiņš, Zane Skujiņa un Agita Zariņa-Stūre.

ZZS nākamajā Saeimā pārstāvēs Armands Krauze, Augusts Brigmanis, Viktors Valainis, Uldis Augulis, Andris Bērziņš, Anita Brakovska, Gundars Daudze, Juris Jakovins, Līga Kļaviņa, Līga Kozlovska, Gunārs Kūtris, Daiga Mieriņa, Harijs Rokpelnis, Andrejs Vilks, Kaspars Melnis un Jānis Vucāns.

AS pārstāvji nākamajā parlamenta sasaukumā būs Edvards Smiltēns, Raimonds Bergmanis, Māris Kučinskis, Edgars Tavars, Ingmārs Līdaka, Česlavs Batņa, Atis Deksnis, Andris Kulbergs, Lauris Lizbovskis, Didzis Šmits, Juris Viļums, Linda Matisone, Igors Rajevs, Māris Sprindžuks un Aiva Vīksna.

No NA nākamajā parlamenta sasaukumā strādās Raivis Dzintars, Ināra Mūrniece, Ilze Indriksone, Nauris Puntulis, Artūrs Butāns, Jānis Dombrava, Jānis Grasbergs, Aleksandrs Kiršteins, Rihards Kols, Uģis Mitrevics, Edvīns Šnore, Edmunds Teirumnieks un Jānis Vitenbergs.

No "Stabilitātei!" saraksta Saeimā ievēlēti Aleksejs Rosļikovs, Svetlana Čulkova, Glorija Grevcova, Iļja Ivanovs, Igors Judins, Jefimijs Klementjevs, Dmitrijs Kovaļenko, Nataļja Marčenko-Jodko, Viktorija Pleškāne, Viktors Pučka un Nadežda Tretjakova.

No "Progresīvajiem" 14. Saeimā strādās Kaspars Briškens, Skaidrīte Ābrama, Edmunds Cepurītis, Antoņina Ņenaševa, Leila Rasima, Jana Simanovska, Andris Sprūds, Andris Šuvajevs, Atis Švinka un Edgars Zelderis.

No LPV parlamentā ievēlēti Ainārs Šlesers, Oļegs Burovs, Mārcis Jencītis, Kristaps Krištopans, Vilis Krištopans, Linda Liepiņa, Ramona Petraviča, Ričards Šlesers un Edmunds Zivtiņš.