foto: LETA
Rihards Kols: NATO ir iespējas sniegt Ukrainai lielāku atbalstu
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.
Viedokļi
2022. gada 10. oktobris, 16:38

Rihards Kols: NATO ir iespējas sniegt Ukrainai lielāku atbalstu

Jauns.lv / LETA

NATO aliansei kopumā vēl ir iespējas Ukrainai sniegt lielāku militāro atbalstu, tai skaitā ar ieroču sistēmām, sarunā ar aģentūru LETA pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Ir aktīvi jāstrādā ar sabiedrotajiem, pārliecinot viņus, ka ar ieroču piegādēm un cita veida militāro atbalstu Ukrainai nedrīkst kavēties, sacīja politiķis. Pēc viņa teiktā, ir virkne sabiedroto, kuri nāk klajā ar skaļiem paziņojumiem par plānotu atbalsta sniegšanu valstij, taču to izpilde kavējas vai netiek realizēta nemaz. Minstināšanos  NATO valstis mēdz pamatot, sakot, ka atbalsta sniegšana Ukrainai var veicināt situācijas eskalāciju, tomēr, kā pauda Kols, "mēs jau sen esam pāri diskusijām - eskalēt vai neeskalēt".

Vaicāts, vai, ņemot vērā Valsts prezidenta Egila Levita aicinājumu divkārtīgi palielināt globālo atbalstu Ukrainai, viņš saredz iespējas dubultot arī Latvijas atbalstu, Kols atzīmēja, ka tas ir aicinājums visai aliansei kopumā. Kols norādīja, ka kopš kara sākuma Latvija savas kapacitātes ietvaros ir viena no vadošajām valstīm sniegtā atbalsta apjomā.

NA deputāts uzskata, ka iespēju robežās Latvija dara visu nepieciešamo, lai militāri atbalstītu Ukrainu. Regulāri tiekot pārskatīta aizsardzības joma, meklējot papildu militārā ekipējuma atbalsta iespējas, īpaši ņemot vērā, ka tuvojas ziema.

Tāpat valsts cenšas palīdzēt arī ar ieroču sistēmām, sacīja Kols, vienlaikus paužot, ka atbalstam Ukrainai jābūt sabalansētam, lai esošajos apstākļos nepasliktinātos arī Latvijas aizsardzības spējas.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā šodienas raķešu triecienus Ukrainā, globālais atbalsts Ukrainai jādubulto, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja Valsts prezidents Egils Levits.

Levits norādīja, ka pēdējā bumbu nomešana Kijivā un citos Ukrainas reģionos novērš jebkādas šaubas, ka Krievija ir teroristu valsts, kas tiecas uz iznīcināšanu un dominēšanu. Tādēļ esot jādubulto globālais atbalsts Ukrainai, lai "apturētu šo ļaunumu".

Tāpat ziņots, ka raķešu triecieniem pirmdienas rītā pakļautas daudzas Ukrainas pilsētas, tajā skaitā Kijiva, Žitomira, Ļviva, Ternopiļa un Dņipro.