foto: Saldus novada pašvaldība
Dzērājtraktorists Smārdē indē grāvjus, Saldū apķēpā "Pīļuku" un Pāvilostā loba osi: kriminālā province
Saldus pašvaldības policija uzrauga kārtību, pilsētu apbraukājot ar velosipēdiem un atklājot briesmīgus ķēpājumus.
112
2022. gada 18. jūnijs, 07:44

Dzērājtraktorists Smārdē indē grāvjus, Saldū apķēpā "Pīļuku" un Pāvilostā loba osi: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Lielas problēmas vides sargiem pagājušajā nedēļā sagādāja notikumi Kurzemē. Kāds pārāk centīgs “darbarūķis” Pāvilostā bija nolobījis osi, bet Durbes ezera ūdens mīļotāji aizbēruši Durbes upes izteku. Savukārt Smārdes pagastā dzērājtraktorists pamanījās izliet pārsimts litru nezāļu indēšanas šķīdumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Smuki neiet arī Saldū, kur vietējie huligāni ar neizteiksmīgiem ķeburiem apzīmējuši pilsētas skaistākās vietas, tostarp arī bērnu rotaļu laukumu “Pīļuks”. Savukārt Latvijas otrā pusē – Daugavpils cietoksnī huligāni ap pusnakti bija pamanījušies sakurt savdabīgu pirmsjāņu ugunskuru.

Daugavpils cietoksnī sarīko “priekšjāņu sārtu”

Daugavpils pašvaldības policijas videonovērošanas dežuranti trešdien, 15. jūnijā, īsi pirms pusnakts Daugavpils cietokšņa mikrorajonā, Imperatora un Konstantīna ielu krustojumā, aiz kāda koka pamanīja uguns liesmas, lielu sārtu un nodomāja, ka, iespējams, aizdegusies kāda vieglā automašīna. Tika izsaukti ugunsdzēsēji, un uz turieni traucās arī policijas mobilā patruļgrupa. Tomēr izrādījās, ka tur nedeg vis kāds spēkrats, bet gan kāds priekšlaicīgi bija sarīkojis savdabīgu “Jāņu ugunskuru”. Pašvaldības policija informē:

“Ierodoties notikuma vietā, pašvaldības policijas darbinieki konstatēja, ka deg dažādas mantas un apkārt tām mētājas lādiņi. Degošo mantu tuvumā bija savācies arī liels daudzums cilvēku.

Par izveidojušos situāciju tika informēta arī Valsts policija. Pašvaldības policijas darbinieki norobežoja notikuma vietu un sekoja tam, lai neviena persona netuvotos degošajām mantām.

Izpētot tuvāk notikušā videoierakstu, videonovērošanas posteņa darbinieki konstatēja, ka vairākas personas bija savilkušas uz notikuma vietu dažādas mantas un pēc tam tās aizdedzinājušas. Mobilās patruļgrupas darbinieki atrada aizdomās turamās personas, kuras slēpās ļaužu pūlī, un nodeva tās Valsts policijas darbiniekiem.
 
Tā kā apkārt degošajām mantām mētājās lādiņi, Valsts policijas darbinieki uz notikuma vietu izsauca sapierus. Aizturētās personas sākumā tika nogādātas uz detoksikācijas palātu, bet pēc tam – uz Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas izolatoru tālāko procesuālo darbību veikšanai.”

Apķēpāts Saldus “Pīļuks”

Saldus pašvaldības policija pilsētas bērnu laukumā atklāj ķēpājumus

Saldus novada pašvaldības policijas priekšnieks Ivars Naumanis informē, ka Saldus pilsētas centrālajā bērnu rotaļu laukumā “Pīļuks”, Saldus Bērnu un jaunatnes ...

gallery icon
9

Kamēr Daugavpils “municipāļi” cīnās ar piromāniem, Saldus pašvaldības policisti uzgāja cita veida postījumus. Tikai vaininiekus gan neizdevās notvert, tādēļ Saldus novada pašvaldība internetā publicējusi uzsaukumu saldeniekiem apvienoties cīņā pret ķēpātājiem. Vietvara raksta:

“Saldus novada pašvaldības policijas priekšnieks Ivars Naumanis informē, ka Saldus pilsētas centrālajā bērnu rotaļu laukumā “Pīļuks”, Saldus Bērnu un jaunatnes centra, kā arī autoostas teritorijā ir konstatēti grafiti zīmējumi. Ivars Naumanis aicina iedzīvotājus ziņot pašvaldības policijai, ja šādus zīmējumus ir redzējuši vēl kādās vietās.

Rūpējoties par iedzīvotāju drošību, Saldus novada pašvaldības policijas darbinieki aktīvi veic reidus Saldus pilsētā, pārvietojoties ar velosipēdiem.”

Jāteic, ka ar velosipēdiem ķēpātājus notvert un sodīt būs visai sarežģīti, jo viņi nav ar pliku roku ņemami. Kā var redzēt no policijas uzņemtajiem attēliem, tad ķēpātāji, kuri uz dažādām publiskās infrastruktūras virsmām atstāj savas mākslinieciskās izpausmes darbus, varētu būt salietojušies aizliegtās vielas, jo viņu uzmālētais burtu salikums “dope” angļu valodā nozīmē dopings jeb narkotikas.

Dienvidkurzemes pašvaldība sadusmojas par nolobīto osi

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Dienvidkurzemes novada pašvaldība
Dienvidkurzemes novada pašvaldību pamatīgi sadusmojis kāds koka lobītājs, kurš Vītolu nolobījis mizu osim.

Dienvidkurzemes novada pašvaldība sociālajos tīklos paziņojusi, ka ir “ļoti dusmīga”:

“Pāvilostā (iespējams 11., 12. vai 13. jūnijā) kāds nekrietns cilvēks nodarījis pāri osim - kokam pilnībā nomizota stumbra miza un koks iet bojā. Cietušais koks atrodas vietā, uz kuru ved dēļu taka, kas pa kāpu joslu savieno Brīvības ielu un Dzintara ielu (iziet uz Āķagalu).
 
Lūgums ikvienam, kurš varētu būt redzējis iespējamo vaininieku, zvanīt Pašvaldības policijas Pāvilostas iecirkņa darbiniekiem pa tālruni 29242320. Lūdzu, lūdzu, palīdziet!”

Durbes upi atstāj bez ūdens

foto: Valsts Vides dienests.
Pagājušās nedēļas nogalē kādi “asprāši” bija pamanījušies aizbērt Durbes upes izteku no Durbes ezera.

Bet apskādētais osis Pāvilostā nav vienīgā nelaime, kas sagādājusi galvassāpes un sliktu garastāvokli Dienvidkurzemes vietvarai. Pagājušās nedēļas nogalē otrā novada galā, Durbē, vides kaitnieki bija pastrādājuši daudz lielākus posta darbus.

Valsts vides dienests (VVD) pēc iedzīvotāja ziņojuma saņemšanas konstatēja, ka Durbes upes iztekā no Durbes ezera, kāda vēl nenoskaidrota persona patvaļīgi aizbērusi Durbes upi. Novada pašvaldībai tika uzdots nekavējoties atjaunot upē ūdens tecējumu. Tad nu pašvaldībai svētdienas rītā nācās rauties vaiga sviedros, lai atjaunotu upes tecējumu.

Patvaļīgi aizber Durbes upi:

Runājot par upes aizbēršanas iemesliem, Dunalkas, Vecpils, Durbes, Tadaiķu pagastu un Durbes pilsētas apvienības pārvaldes vadītājs Vilnis Kārkliņš ReTV Ziņām pieļāva, ka izteka aizbērta, lai Durbes ezerā paaugstinātu ūdens līmeni, kas esot ļoti zems. Durbes upes izteka atrodas nomaļā vietā, kurai tuvākās mājvietas ir vairāku kilometru attālumā, taču ezeru iecienījuši makšķernieki, piebilda Kārkliņš.

Pagājušās nedēļas nogalē VVD saņēma anonīmu ziņu no iedzīvotāja, kura uzņemtajā video redzams, ka patvaļīgi ir aizbērta Durbes upes izteka no Durbes ezera. Pēc ziņojuma saņemšanas dienesta inspektors apsekoja teritoriju un apstiprināja faktu, ka patvaļīgi ir veikta ūdensobjekta hidroloģiskā režīma maiņa.

Durbes upe ir viena no Latvijas lašupēm, nelikumīgā būve pilnībā aizšķērsoja zivju migrācijas ceļu. VVD Kurzemes reģionālās pārvaldes zvejas kontroles daļas vadītājs Ruslans Pečulis sacīja: “Svarīgi ir uzturēt upes līmeni, jo Durbe tālāk satek kopā ar Tebru, veidojot Saku, bet šajā upē notiek zivju migrācija. Rudeņos tie ir laši un taimiņi. Pirmām kārtām, tā saglabā ūdens plūdumu, lai nesāktos zivju slāpšana, jo šobrīd ir mazūdens laiks.” VVD pagaidām nav aizdomās turamo personu, bet ir skaidrs, ka aizsprosta veidošanā ir bijusi iesaistīta smagā tehnika un darbs veikts profesionāli, izveidojot ko līdzīgu ceļam. “Ir redzamas pēdas - gan ekskavatora, gan arī automašīnas, smagās automašīnas, kas ir vedušas kravu klāt. Materiāls ir gan smilts, gan akmeņi, gan māls. Māls primāri laikam, lai pilnībā apturētu šo te ūdens plūsmu,” teic Pečulis.

Aizbērtā Durbes upe:

Uzreiz tika iesaistīta vietējā pašvaldība, kas svētdienas rītā par saviem līdzekļiem veica rakšanas darbus, lai daļēji atjaunotu ūdens caurplūdi. Dienvidkurzemes novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Vārna informē: “Pieļauju, ka tiem, kas tur veica darbu, nodoms jau nebija sagandēt upi un pazemināt upes līmeni. Tas nodoms bija ezera līmeni paaugstināt, jo ezerā kopš upes iztīrīšanas līmenis ir krities.”

Jau vairākus gadus no vietējiem iedzīvotājiem un zvejniekiem tiek saņemtas sūdzības, ka Durbes ezerā zemā ūdens līmeņa dēļ nav iespējams veikt zveju. Un vietējai pašvaldībai aktuāla problēma bija upes pārgāzes projektēšana, kuras izbūvei 2012. gadā tika saņemts valdības apstiprinājums, bet darbi pie tehniskā projekta dažādu iemeslu dēļ apstājās. 2018. gadā pēc Durbes upes tīrīšanas no Durbes ezera sāka straujāk izplūst ūdens. Šobrīd Dienvidkurzemes novada dome strādā pie slūžu izbūves projekta.
 
Šobrīd notiek faktu skaidrošana par aizbērto upi un uzsākta administratīvā pārkāpuma lieta, bet upes iztekas aizbērējiem draud brangs naudas sods.

Dzērājtraktorists grāvī “indē” nezāles

foto: Valsts Vides dienests.
Kāds dzērājtraktorists kādu ceļmalas grāvi Smārdes pagastā pamanījies piepildīt ar 200 litriem raundapa šķīduma.

Bet Durbes upe nebija vienīgā problēma, ar kuru pagājušajā nedēļā nācās nodarboties Valsts vides dienestam. Problēmas sagādāja arī kāds traktorists Tukuma novadā. Dienests ziņo:

“Tukuma novada Smārdes pagastā uz autoceļa Jelgava - Tukums braucamās daļas 9. jūnijā apgāzies traktora miglotājs. Avārijas rezultātā notika ķīmisko vielu noplūde - grāvī nonāca aptuveni 200 litri raundapa šķīduma (herbicīds Glyphomax 480 nezāļu iznīcināšanai).

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests operatīvi veica darbus un norobežoja grāvi 20 metru garumā, lai līdzeklis nepiesārņotu blakus esošo teritoriju. Sadarbībā ar traktora īpašnieku un VUGD tika organizēti izlijušā šķīduma atsūknēšanas darbi un kopā ar lietusūdeņiem ķīmiskās vielas no notikuma vietas savāktas.

Skaidrojot notikuma apstākļus, konstatēts, ka traktora vadītājs bijis alkohola reibumā. Ceļu satiksmes negadījuma izmeklēšanu veiks Valsts policija, Valsts vides dienests ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu par vides piesārņošanu.”