foto: Evija Trifanova/LETA
Vai Saeima ceturtdien pieņems Civilās savienības likumprojektu? Juridiskās komisijas vadītājs par to piesardzīgi optimistisks
Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Jānis Butāns (K).
Politika
2022. gada 31. maijs, 12:50

Vai Saeima ceturtdien pieņems Civilās savienības likumprojektu? Juridiskās komisijas vadītājs par to piesardzīgi optimistisks

Jauns.lv / LETA

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Jānis Butāns (K) ir piesardzīgi optimistisks, ka Civilās savienības likumprojektu Saeima varētu pieņemt ceturtdienas, 2. jūnija, sēdē.

Kā norādīja Butāns, ceturtdien gaidāms galīgais balsojums par likumprojektu un viņam ir piesardzīgi optimistisks skatījums par iespēju to pieņemt.

Partija "Saskaņa" iepriekš paziņojusi, ka nepiedalīsies balsojumā par likumprojektu. Vaicāts, kā šādā situācija tiks atrasts kvorums, lai Saeima balsojumā būt lemttiesīga, komisijas priekšsēdētājs skaidroja, ka negrib atklāt detaļas par gaidāmo balsojumu, kas var mainīties, kādai informācijai izskanot publiski.

Kā ziņots, koalīcijas vairākums jeb "Jaunās Vienotības" (JV), "Konservatīvo" un "Attīstībai/Par!" (AP) politiķi cer, ka pašreizējai 13. Saeimai izdosies pieņemt Civilās savienības likumprojektu, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes pauda partiju politiķi.

Savukārt arī koalīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) tieši pretēji cer, ka likumprojekts netiks pieņemts.

Atbildot uz jautājumu par iespējām to pieņemt šonedēļ, JV politiķis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda cerību, ka Saeimai likumprojektu galīgajā lasījumā izdosies pieņemt sēdē ceturtdien un ka jautājuma izskatīšana netiks atlikta uz 14. Saeimu.

Politiķis uzsvēra, ka ap likumprojektu ir savērpts par daudz ideoloģisku kaislību, lai gan runa ir par juridisku risinājumu dažāda veida ģimenēm un partnerattiecībām, kā arī tas ir saistīts ar Satversmes tiesas (ST) sprieduma izpildi. Rinkēvičs atzīmēja, ka runa nav tikai par viendzimuma partnerattiecību, bet arī citu divu cilvēku partnerattiecību sakārtošanu.

Ja Latviju redzam kā Eiropas valsti, tad ir pēdējais laiks šādu likumprojektu pieņemt, sacīja ārlietu ministrs, kā piemēru minot līdzīga likumprojekta skatīšanu Lietuvas parlamentā.

"Konservatīvo" pārstāve, izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece līdzīgi norādīja, ka arī gribētu domāt, ka Saeima ir pietiekoši atbildīga par ST sprieduma izpildi. Politiķe papildināja Rinkēviča teikto, ka par likumprojektu ir radīta pārlieku liela ažiotāža un šo jautājumu vajadzētu atrisināt vēl 13. Saeimai.

AP politiķis, vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) līdzīgi uzsvēra, ka likumprojekta pieņemšana ir atbalstāma, jo tas parādītu mūsu spējas aizsargāt savu iedzīvotāju tiesības. Katra diena vai nedēļa, kas tiek zaudēta procedūrās vai diskusijās, ir pretēja šim mērķim, - parūpēties par katra Latvijas iedzīvotāja un ģimeņu drošību, pauda politiķis. Tāpēc Plešs cer, ka ceturtdien Saeima pieņems šo likumprojektu.

Savukārt NA pārstāve, ekonomikas ministres Ilze Indriksone pauda, ka NA ļoti cer, ka likumprojekts netiks pieņemts, jo visa veida ģimenēm drošību var panākt arī citos veidos. Politiķe sacīja, ka ST neesot prasījusi šāda likumprojekta pieņemšanu un ka tiesas spriedumu iespējams izpildīt arī citā veidā. Indriksone norādīja, ka, lai gan ST spriedums ir jāņem vērā, ir jāīsteno tās daļas, kuras "tiešām ir lemtas", īstenojot nepieciešamos grozījumus likumā.

Indriksone vērsa uzmanību, ka Valsts prezidents Egils Levits savulaik esot paudis, ka likumprojekta pieņemšana atbilstoši Eiropas tiesību pieejai vestu uz viendzimuma laulību atzīšanu.

Kā ziņots, neskaidrību par to, vai likumprojektu varēs pieņemt, radīja "Saskaņas" Saeimas frakcijas deputātu lēmums nekādā veidā ar saviem balsojumiem nepiedalīties tā skatīšanā. Ņemot vērā, ka likumprojekta izskatīšanai ir nepieciešams kvorums jeb vismaz 50 deputātu piedalīšanās balsojumā, šāda "Saskaņas" lēmuma rezultātā likumprojekta pieņemšanai varētu trūkt balsu, jo tam nav visas koalīcijas atbalsta.

Daudzi deputāti, kuri iebilst pret likumprojekta izskatīšanu, līdz šim bieži nepiedalījās balsojumos par likumprojektu, lai "norautu kvorumu" un nepieļautu tā pieņemšanu, tomēr līdz šim minimālais kvorums vienmēr ticis panākts, balsojot arī daļai no "Saskaņas" deputātiem.

"Saskaņa" šādi reaģējusi pēc trīs opozīcijas deputātu vēršanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par nu jau bijušā Saeimas deputāta Aivara Geidāna (K) iespējamo ietekmēšanu Civilās savienības likumprojekta balsojumā. Partijā skaidro, ka tā nevēlas pieļaut Saeimas nonākšanu "apkaunojoša koruptīva skandāla ēnā".

Geidāns noliedz, ka būtu ietekmēts un savu gala balsojumu skaidro ar nepieciešamību politikā kolektīvi vienoties kādu jautājumu atbalstīšanai, lai parlamentārā demokrātija darbotos efektīvi.

KNAB ir sācis resorisko pārbaudi par Geidāna iespējamo ietekmēšanu.

Kā ziņots, likumprojekts paredz ieviest jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai, tostarp pavērtu iespējas reģistrēt viendzimuma pāru attiecības.

Pagājušās nedēļas ceturtdienā Vecrīgā pie Saeimas nama kustības "Dzīvesbiedri" rīkotajā piketā daži simti protestētāju ar dažādiem aicinājumiem deputātiem aktīvi pauda atbalstu Civilās savienības likumprojekta pieņemšanai. 

Pikets "Par visu ģimeņu aizsardzību"

Kustība "Dzīvesbiedri" pie Saeimas šorīt piketē, lai paustu savu atbalstu Civilās savienības likumprojektam un iestātos pret mēģinājumiem novērst tā pieņemšanu. ...

gallery icon