foto: LETA
Rīgas dome nolemj demontēt padomju pieminekli Uzvaras parkā
Ņemot vērā 9. un 10. maija notikumus, kas veicināja pulcēšanos Uzvaras parkā pie okupācijas režīma objekta, policija slēgusi pieeju parkā esošajam piemineklim un tā laukumam.
Politika
2022. gada 13. maijs, 14:30

Rīgas dome nolemj demontēt padomju pieminekli Uzvaras parkā

Jauns.lv

Rīgas dome piektdien attālinātās sēdes laikā nolēma uzdot Rīgas pieminekļu aģentūrai veikt nepieciešamās darbības pieminekļa demontāžai Uzvaras parkā.

Pieņemtajā lēmumā paredzēts, ka Pilsētas attīstības departaments, Īpašuma departaments un Rīgas pašvaldības policija sniegs atbalstu Rīgas pieminekļu aģentūrai, lai tā demontētu padomju pieminekli.

"Par" lēmumu nobalsoja 39 deputāti, bet "pret" bija 13. Nebalsoja viens deputāts, bet septiņi nebija ieradušies.

Rīgas domē uzsver: lai būtiski paātrinātu pieminekļa demontāžu, speciālā likumā ir jāparedz, ka iepirkumam tiek piemērota Publisko iepirkumu likuma norma, kas nosaka, ka komisijas lēmuma pārsūdzēšana neaptur iepirkuma procedūru. Pieminekļa nojaukšanas darbu saskaņošanu var paātrināt, neapturot būvniecības ieceri, gadījumā, ja tā tiek apstrīdēta. Tas panākams, atzīstot pieminekli par nacionālo interešu objektu vai ar likumu nosakot, ka būvniecības ieceres apstrīdēšana neaptur tās darbību. Ar speciālo likumu ir iespējams samazināt būvniecības ieceres izskatīšanas termiņu.

Sēdes sākumā divas reizes izsludināts pārtraukums, jo ne visi "Saskaņas" deputāti tehnisku iemeslu dēļ varējuši pievienoties sēdei.

10 minūšu pārtraukums uzreiz pēc sēdes sākuma izsludināts pēc partijas frakcijas vadītāja Konstantīna Čekušina (S) lūguma.

Uzreiz pēc sēdes sākuma Čekušins aicināja to atlikt, jo oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" vēl neesot publicēti vakar Saeimā pieņemtie likuma grozījumi, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai.

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon

Čekušins pauda, ka vēl esot varbūtība, ka likuma grozījumus atcels Valsts prezidents Egils Levits, kurš vakar bijis Vācijā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis kolēģim atgādināja, ka Saeima likuma grozījumus pieņēmusi steidzamības kārtā un galējā lasījumā.

Neskatoties uz to, vēl vienu pārtraukumu pieprasīja arī deputāts Jakovs Pliners (LKS), aicinot atrisināt tehniskās problēmas, kas neļaujot kolēģiem pieslēgties attālinātajai sēdei.

Staķis piekrita, ka deputātam ir tiesības pieprasīt 10 minūšu pārtraukumu, tomēr norādīja, ka sēdē ir paredzēts izskatīt vienu jautājumu un "jūs no tā nemainīsiet situāciju".

Jautājumu sadaļā deputāts Miroslavs Mitrofanovs (LKS) jautāja Staķim, cik apmēram varētu izmaksāt pieminekļa demontāža. Staķis sacīja, ka precīza summa nav apzināta, bet tas nebūs lēti.

Staķis atzīmēja, ka ar lēmumprojektu par Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžu plānots uzdot "Rīgas pieminekļu aģentūrai" un citām iesaistītajām iestādēm sākt apzināt demontāžas summu, precizēt termiņu un procesu.

Uzvaras pieminekli norobežo ar žogu

gallery icon

Rīgas domes deputāte Ieva Brante (NA/LRA) "Twitter" skaidro, ka Rīgas domes sēde attālināti sasaukta, jo tāds bijis drošības iestāžu ieteikums. "Ir vairāki deputāti, kas izvēlējušies atrasties domes telpās un turpina darbu no Rātsnama. Tostarp arī es," raksta domniece.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai.

Jautājums par pieminekļa nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukraina.

Portālā Ziedot.lv uzsākta arī ziedojumu vākšana pieminekļa nojaukšanai, un līdz piektdienas rītam saziedoti jau vairāk nekā 200 000 eiro, ko atvēlējuši vairāk nekā 13 700 ziedotāji.

Nedrošā Uzvaras parka pieminekļa iekštelpas

Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, tādēļ pašvaldība to šodien norobežos, pirmdien paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP). ...

gallery icon

Pieminekļa celtniecība un Uzvaras parka pārbūve noritēja no 1979. līdz 1985.gadam.

Savulaik piemineklis tika bojāts spridzināšanā. 1997.gada organizācijas "Pērkoņkrusts" dalībnieki mēģināja uzspridzināt Uzvaras pieminekli, spridzināšanas laikā bojā gāja divi no spridzinātājiem.