foto: REUTERS/SCANPIX
Putina piekritēji Ludzā gatavi bučot okupantu tankus
Krievu tanks daudzcietušās, aplenktās Mariupoles nomalē. Latvijā netrūkst putinistu, kas gatavi sveikt iebrucējus, pat, ja pašu mājas būs drupās.
Novadu ziņas
2022. gada 28. marts, 04:44

Putina piekritēji Ludzā gatavi bučot okupantu tankus

Kas Jauns Avīze

Ar Putina piekritēju draudiem saskaras laikraksts “Ludzas Zeme” – arī Latgalē netrūkst gribētāju bučot Krievijas tankus. Pieredzētajā savā rakstā dalījusies avīzes galvenā redaktore Laima Linuža.

Kāda pierobežas iedzīvotāja zvanījusi un gribējusi ielikt avīzē par maksu pateicību Putinam. “Zvanītāja ir latviete…” raksta Linuža. “Krievijas TV propagandas un melu jūras apsmērēti ir daudzi Ludzas novada iedzīvotāji (sociālo tīklu apmeklētāji bieži to pierāda). Vieni patiešām ir savervēti Krievijas aģenti, citi – vienkārši neinformēti cilvēki, trešie – lielvalsts imperiālisma saindēti ļautiņi. Izkristalizējies, vismaz Latgalē, ka atbalsts vai nosodījums Krievijai nav saistīts ar tautību un pat valodas prasmi.”

Aizmirstā vēsture

Pašvaldības līmeņa politiķi vai nu klusējot, lai nezaudētu Krieviju atbalstošo elektorātu, vai arī pēc atbalsta izteikšanas Ukrainai sākot bažīties, vai nākamajās vēlēšanās tiks ievēlēti. “Vai tiešām esam gatavi upurēt valsts neatkarību par vietām domē?” vaicā redaktore.

“Mēs, latgalieši, esam tik naivi… Ticam, ka lielais lācis ir labsirdīgs. Draudzējamies ar Krievijas pašvaldībām un domājam, ka Krievijas puses cilvēki neaiznesīs pieredzes apmaiņas jautrākajos brīžos dzērumā Latvijas puses izpausto vietējiem spiegiem… Toties lepnais latvietis ar Latvijas drošībniekiem nebiedrosies, jo tās visas esot muļķības… Izrādījās, ka nav gan. Par Krieviju vienmēr jādomā vēstures kontekstā. Ambīcijas un vēlme okupēt ir neatņemama paradigma,” atgādina Linuža.

Žirinovskis un Putins kā savējie

“Un ko gan vainot, ja Latgales laukos vienīgā izklaide daudziem ir pudele un televizors. Antenas un šķīvji pagriezti propagandas leņķī. Un no 700 eiro soda neviens nebaidās. Kurš gan brauks uz Istru vai Briģiem kādu pieķert? Avīzes, nopietnu ziņu aģentūru informāciju un oficiālus avotus lasīt nav modē, jo tas prasa piepūli, nevis tikai, kā feisbukā, virsraksta izlasīšanu,” gadu gadiem, piliens pa pilienam, un Žirinovskis un Putins Latgalē kļuvuši kā savējie.

“Tie esot gudri vīri, kuros vērts ieklausīties. Un Navaļņijs, protams, indēja sevi pats. Daudzu latgaliešu izslāpušajās smadzenēs salietas kārtīgas samazgas. Neinformētā vide, nabadzība un perspektīvu trūkums situāciju tikai pasliktina, toties tādi politinformatori kā jeremejevi Ludzas pusē tuvina sērkociņu neapmierinātības saspiestajai gāzei.”

Draud un izplata baumas

Kāds “Ludzas Zemes” žurnālists dalījies “Facebook” ar saturu, kas nosoda Krievijas agresiju, un saņēmis lamu pilnu telefonzvanu: “Na… idi iz Ludzi.” Zvans uzrādīja Igaunijas numuru, taču Putina atbalstītāja profilā “Facebook” ieraksts – Zilupe. Aizvākties no Ludzas sociālajos tīklos žurnālistus aicina arī citi komentētāji, kas aktīvi dalās ar Ukrainai naidīgiem vēstījumiem.

“Feisbuka lietotāji izsmej Ludzas novada vietējos politiķus, kas sava profila bildei uzliek Ukrainas karodziņu… Varoņi te nav varoņi. Bet ukraiņi, kā šeit izplata baumas, veikalos zogot un vispār esot nepatīkami cilvēki, kaut kādi nabadzīgi, jo atbraucot ar vecām mašīnām. Lai braucot mājās! To no mutes mutē un no auss ausī lej vietējie ļaudis, kas nesaprot, ka par bēgļiem, pateicoties Putinam, drīzumā varam kļūt mēs visi,” raksta Linuža.

Valentīns ar sprāgstvielām

Pa Ludzu staigājis Valentīns ar jauno laiku svastiku Z burta veidā un kliedzis, ka redakcija ir politiskās prostitūtas. Uzreiz pēc Krievijas iebrukuma viņš to svinēja, redakcijā caur plānajām sienām dzird. “Bet Valentīna bizness saistīts ar sprāgstvielām… Vai gaidīt sprādzienu?” vaicā Linuža.

Ludzāniete Olga Pavlova aizgājusi uz vietējo veikalu Maija ielā, kur tapa skaidrs, ka pārdevēja gaida Krievijas atbrīvotāju armiju. Olga uzrakstījusi iesniegumu policijai, tālāko redzēs. Linuža: “Kādu trauksmi celt, lai Rīga apjēdz – Latgale ir ienaidnieku ierakumos… Savējie nav savējie un otrādi. Mēs paši sev ienaidnieki. Un tas ir traģiski.”

Ja Krievija uzbruks, upurus nešķiros

Linuža atgādina Putina draudus ar atomkaru, kam daudzi netic, taču viņa izpratnē krievi kā mocekļi nonākšot debesīs, bet pārējie mirs. “Glābt Putina izpratnē, protams, nozīmē ielauzties, okupēt, iznīcināt. Diemžēl daudzi vietējie Latgales ļaudis to nesaprot un tam netic. (..) Kādā veidā Putins realizēs savu plānu NATO ietekmes mazināšanai? Krievijai ir tikai viens veids, kā to izdarīt – ar bruņotu iebrukumu, bombardēšanu un iznīcināšanu. Un tad te līs gan latviešu, gan latgaliešu, gan krievu asinis. Putins nežēlos nevienu.”

Linuža atbalsta Valsts prezidentu Egilu Levitu, kurš nāca ar ierosmi izveidot Latvijā pastāvīgu un nopietnu NATO militāro bāzi: “Man personīgi vairs nav šaubu, ka gribu te redzēt stipru, labi bruņotu NATO struktūru ar modernu bruņojumu un spēju ātri reaģēt. Un vēlams – tuvāk Ludzai un Zilupei. Tā būs mierīgāk gulēt. Aicinu visus Latgales iedzīvotājus, kam ļauj fiziskie spēki, aktīvi stāties Zemessardzē. Ja iebrukums te tomēr notiks, tad ar NATO spēkiem būs krietni par maz. Mums kā tautai būs jāizrāda aktīva pretošanās.”