foto: Zane Bitere/LETA
Levits aicina atsevišķā likumā noteikt valsts atbalstu komercmedijiem
Valsts prezidents Egils Levits.
Politika
2022. gada 22. februāris, 12:14

Levits aicina atsevišķā likumā noteikt valsts atbalstu komercmedijiem

Jauns.lv / LETA

Atsevišķā likumā nepieciešams noteikt valsts finansiālo atbalstu komercmedijiem, kuri atbilst kvalitātes, profesionalitātes un ētikas kritērijiem, par Valsts prezidenta Egila Levita priekšlikumu šodien Saeimas Mediju politikas apakškomisijā pavēstīja Levita padomnieku biroja vadītāja Sarmīte Ēlerte.

Ēlerte vērsa uzmanību, ka salīdzinājumā ar 2007. gadu daļai no preses izdevumiem tirāža kritusies gandrīz par 80%, daļai - par 70%, tāpat salīdzinājumā ar 2008. gadu par 40% sarucis reklāmas tirgus. Savukārt reklāmas tirgus pieaugums interneta medijiem nav pietiekams, vērtēja Ēlerte.

Atbilstoši Latvijas starptautiskajām saistībām komercmediju atbalsta mērķis var būt panākt demokrātijas labu funkcionēšanu un viedokļu daudzveidību mediju vidē, norādīja Ēlerte. Levita pārstāve skaidroja, ka cilvēki pasaules uzskatu veido publiskajā vidē, kas ietekmē viņu izvēli vēlēšanās un dalību sabiedriskajos procesos. Tāpēc no iedzīvotāju iegūtās informācijas ir atkarīga valsts dzīves kopējā kvalitāte, uzsvēra Valsts prezidenta padomniece.

Ēlerte skaidroja, ka valstij ir pienākums rīkoties, ja viens no demokrātiskas valsts pamatiem - kvalitatīva informatībā telpa - ir apdraudēta. Viņa skaidroja, ka galvenie principi finansējuma piešķiršanai ir mediju kvalitāte, daudzveidība un tas, ka nedrīkst apdraudēt mediju neatkarību.

Padomniece norādīja, ka līdzekļus būtu jāpiešķir pēc stingriem kvalitātes, profesionalitātes un ētiskajiem standartiem, kā arī akcentēja, ka nedrīkst finansēt dezinformāciju, sazvērestības teorijas, puspatiesības un muļķības. Ēlerte skaidroja, ka runa varētu būt par atbalstu žurnālistiem, kuri būtu piederīgi medijus pašregulējošajai institūcijai.

Opozīcijas deputāts Boriss Cilevičs (S) norādīja, ka būtu jāspriež par to, vai atbalsta saņemšanu attiecināt arī uz blogeriem sociālajos tīklos, kuri iegūst ar vien lielāku auditoriju.

Komercmediju fondu administrētu Sabiedrības integrācijas fonds un šajā procesā būtu jānodrošina mediju neatkarība, pauda Ēlerte. Lēmumu pieņemtu Ministru kabineta apstiprināta padome, ko veidotu sabiedrības pārstāvji, kā arī tajā būtu Finanšu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis.

Pēc diskusijām par piedāvājumu apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP) norādīja, ka šo piedāvājumu plašāk paredzēts apspriest atbildīgajā darba grupā.

Deputāte Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) no savas puses uzsvēra, ka pirms sīkāka darba pie piedāvājuma ir svarīgi, lai tas tiek apspriests frakcijās un būtu skaidrība, ka tam Saeimā ir politisks atbalsts.