foto: "Kuldīgas siltumtīkli"
Tualete kā autoosta, trilleris Liepājas Ezerkrastā un zog atkritumu konteineru: kriminālā province
“Kuldīgas siltumtīkli” griež ciet maģistrāles ventiļus, meklējot noplūdes rajonus.
112
2021. gada 18. decembris, 06:45

Tualete kā autoosta, trilleris Liepājas Ezerkrastā un zog atkritumu konteineru: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tā kā Alūksnes autoosta slēgta uz pārbūvi un cilvēki nevēlas autobusus gaidīt salā un sniegputenī, viņi tuvējo sabiedrisko tualeti pārvērtuši par multifunkcionālu halli, kas pilda gan uzgaidāmās telpas un ēstuves, gan jauniešu tusiņu un bāra funkcijas. Ik pa laikam uz turieni durvis paver arī kāds, kas vēlas nokārtot dabiskās vajadzības. Rezultātā norises ēkā kļuvušas nekontrolējamas, to arī nevar pienācīgi uzkopt.

Savukārt šmucīgos apstākļos, pēc visa spriežot, nav vēlējies dzīvot kāds kurmenietis, kurš nozadzis atkritumu konteineru. Bet daudzi kuldīdznieki vēlas dzīvot “svešā siltumā” un par to sūkstās uzņēmums “Kuldīgas siltumtīkli”, kas, sagaidot Ziemassvētkus, publicē “brīnumstāstus”, kā izveicīgi pilsētnieki, nelegāli pieslēdzoties siltumcaurulēm, apzog savus kaimiņus.

Toties kāda tīņu trijotne dažu dienu laikā apzagusi vairākas Pļaviņu bodes. Viņu guvums gan nav sevišķi liels – iepirkumu ratiņi, čipsi, kāds aliņš… Bet nepatikšanas gan sev, gan vecākiem viņi sagādājuši pamatīgas.

Liepājā, kāds iereibis pārgalvis bez autovadītāja tiesībām ar “Audi”, bēgot no policijas, pamanījies pārkāpt lērumu noteikumu – ar vasaras riepām stūrēja pretējā braukšanas virzienā, ignorējot ceļa zīmes, kā arī triecās virsū ielas malā novietotām automašīnām.

Alūksnes multifunkcionālā tualete: uzgaidāmā telpa, bāriņš un diskotēka

foto: Alūksnes novada dome
Aiz pašreizējiem Alūksnes autoostas pagaidu vagoniņiem aizslēpusies teju vai kultūras pils jeb sabiedriskā tualete, kas pilda ne tikai savas tiešās funkcijas, bet ir arī autoostas uzgaidāmā telpa, bāriņš, bezpajumtnieku patversme un jauniešu brīvā laika centrs.

Kopš maija uz rekonstrukcijas laiku ir slēgta Alūksnes autoosta un cilvēkiem vairs nav iespēju civilizēti sagaidīt savu autobusu, respektīvi – nav autoostas uzgaidāmās telpas. Tiesa, līdzās ēkai ir novietoti pārvietojamie moduļi jeb “vagoniņi”, kuros ierīkotas kases. Vēl pavasara beigās bija iecerēts tajos saspiest arī autobusa gaidītājus, bet nu to vairs nedrīkst pandēmijas uzlikto ierobežojumu dēļ, kas paģēr, ka uz vienu apmeklētāju publiskajā telpā jābūt 15 kvadrātmetriem. Līdz ar to šādā vagoniņā autobusu pēc visiem normatīviem var gaidīt tikai viens cilvēks. 

Jā, pie šiem autoostu aizstājošajiem moduļiem ir novietoti soliņi un uzriktētas nojumes, bet ziemas spelgonī un sniegputenī jau nevienam liela prieka tur gaidīt autobusu nav. Tad nu alūksnieši un apkārtnes pagastu iedzīvotāji situāciju atrisināja radoši par autoostu pārveidojot blakusesošo publisko tualeti, kas, salīdzinot ar autoostas pagaidu barakām, ir teju vai pils. Pie tam novada dome no 1. novembra sirsniņmāju pasludināja par bezmaksas iestādījumu un tur vairs nedežūrē tantiņas, kas no apmeklētājiem pieprasa monētas par šīs infrastruktūras apmeklējumu.

Tad nu cilvēku pūlītis, kas, gaidot autobusu negrib salt, kaut kur atrada krēslus, tos iestiepa tualetē un to pārvērta par uzgaidāmo telpu. Pasažieriem uzreiz pievienojās vietējie saulesbrāļi, kuri tur iestiprinājās no alkohola pudelēm un uzkoda kādu gurķīti ar desmaizi. Savukārt pusaudži-resgaļi tur iegriežas uzsmēķēt un pavada dīko laiku, kas iegūts, bastojot stundas. Par to, ka vietējā tualete pārvērtusies par vietējās sabiedrības integrācijas biroju, pēc visa spriežot, apmierināts Alūksnes iedzīvotāju vairākums, protams, izņemot ēkas uzraudzi-apkopēju, kura par savu sūro ikdienu pasūdzējusies laikrakstam “Alūksnes un Malienas Ziņas”, kas savā interneta vietnē publicējis arī video no vietējās kopienas “saieta nama”:

Ziemeļaustrumvidzemes laikraksts raksta, ka situācija tualetē “kļuvusi nekontrolējama” - cilvēki, kuri gaida autobusu, uz turieni iet sildīties; gan jauni, gan veci to izmanto kā bāriņu, lai iedzertu šļuku no līdzpaņemtās blašķes un uzkostu kādu “zakusku”; nepilngadīgie uz turieni dodas uzvilkt kādu dūmu.

Gadās arī kādi “nepiederošie”, kas tualeti grib izmantot tam paredzētam mērķim, bet arī viņi ir neapzinīgi. Vīriešu nodalījumā nolauzts pods, jo kāds vīrišķis gribējis nokārtoties pa “padomju modei” ar kājām uzkāpjot uz poda malas. Bet visšausmīgākais skats paveras sieviešu nodalījumā, stāsta apkopēja – viņai rodoties priekšstats, ka sievietes nokārtojas stāvus, jo pludo gan podu malas, gan grīda.

Savukārt pilsētas autoostā, kas aizklapēta uz remontu, viss ir klusu un mierīgi, nevis kā pirms diviem gadiem, kad, kā rakstīja Jauns.lv, to bija apsēdušas nepilngadīgo kompānijas, kas tur bezmērķīgi ilgstoši uzturējās, mutiski aizskāra vecāka gadagājuma cilvēkus un skaļi klausījās mūziku.

Alūksnes novada pašvaldības uzņēmums “Spodra” no 1. novembra sabiedrisko tualeti tur atvērtu no astoņiem rītā līdz septiņiem vakarā un bija nolēmis to neaizslēgt arī naktī. Bet par diennakts režīmu novada domes Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis. pirms gandrīz diviem mēnešiem teica: “Viss ir atkarīgs no tā, kā cilvēki šo tualeti izmantos. Ja neradīsies nekārtības un problēmas, plānojam, ka tualete varētu strādāt arī visu diennakti”. Tā kā pašreiz izveidojušās “ārkārtējās situācijas” apstākļos jāšaubās, ka šis iestādījums darbosies 24/7 režīmā. Savukārt attālāk no Alūksnes dzīvojošiem jāpasteidzas baudīt Alūksnes vietējais kolorīts, jo novada pašvaldība rosinājusi Autotransporta direkciju, kamēr notiek autoostas rekonstrukcijas būvdarbi, starppilsētu autobusu iekāpšanas/izkāpšanas peronus pārcelt uz citu vietu – tālāk no multifunkcionālās tualetes halles.

“Kuldīgas siltumtīklu” aukstie un nepatīkamie Ziemassvētki

"Siltumnoziegumu" likvidācija Kuldīgas siltumtīklos

Kuldīgas pašvaldības uzņēmums “Kuldīgas siltumtīkli”, novēlot gaišus un sirsnīgus Ziemassvētkus, internetā sācis publicēt rakstu sēriju par izaicinājumiem, ar kuriem tam ...

gallery icon
9

Kuldīgas pašvaldības uzņēmums “Kuldīgas siltumtīkli”, novēlot gaišus un sirsnīgus Ziemassvētkus, internetā sācis publicēt rakstu sēriju par izaicinājumiem, ar kuriem tam nācies saskarties pēdējā mēneša laikā. Lūk, to kriminālais uzskaitījums:

* mēģinājums nozagt siltumenerģiju iejaucoties uzskaitē;

* nekvalitatīvi izbūvēts ēkas ievads pirms 15 gadiem un avārija Otrajā Adventē, nodarot zaudējumus vairāku tūkstošu eiro apmērā;

* sava komforta paaugstināšana, izbūvējot siltās grīdas daudzdzīvokļu namā, “aplaupot” pārējos dzīvokļus finansiāli un parasti samazinot arī citu komfortu;

* nesamērīga radiatoru nomaiņa un to nekvalitatīva piesaiste sistēmai, “aplaupot” pārējos dzīvokļus gan finansiāli, gan komforta ziņā;

* nelegāls pieslēgums ar siltumenerģijas zagšanu vairāk kā desmit gadus ar avāriju Trešajā Adventē, nodarot zaudējumus vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā.

“Kuldīgas siltumtīkli” avārijas novēršanas darbos:

Uzņēmums informē: “Paralēli gandarījumam par šajā sezonā paveiktajiem darbiem regulāri gan darba dienās, gan naktīs, gan brīvdienās, gan svētkos nākas saskarties arī ar problēmām un avārijām, no kurām liela daļa rodas atsevišķu klientu dēļ un to pieaicināto “meistaru” apzinātas vai neapzinātas noziedzīgas rīcības, domājot tikai par saviem ieguvumiem, tādā veidā nodarot ievērojamu kaitējumu pārējiem. 

Pateicoties mūsu - Kuldīgas siltumtīklu komandas pieredzei, zināšanām, operatīvai rīcībai un atsaucībai, atraujot laiku no savām ģimenēm, ir izdevies situācijas novērst, un tikai daži klienti uz neilgu laiku jutuši siltumenerģijas padeves svārstības”.

Pļaviņās uzdarbojusies “nakts tīņu” zaglēnu trijotne, kas čiepa čipsus, aliņu un apavus

foto: Vida Press
Sēlijas pusē - Pļaviņās uzdarbojusies tīņu zaglēnu trijotne, kas pēc pusnakts uzlauza veikalus un čiepa dažādus niekus, kam kriminālās autoritātes ietu garām lepni paceltu galvu.

Sēlijas pusē – Pļaviņās novembra beigās uzdarbojusies tīņu zaglēnu trijotne, kas pēc pusnakts uzlauza veikalus un čiepa dažādus niekus, kam kriminālās autoritātes ietu garām lepni paceltu galvu. Valsts policijas Aizkraukles iecirknis informē, ka uzsākti trīs kriminālprocesi par no 26. līdz 28. novembrim notikušām zādzībām:

“No tirdzniecības vietām tika nozagtas dažādas preces. Aizdomās par šo zādzību veikšanu policisti aizturēja vienu pilngadīgu un divas nepilngadīgas personas. 

26. novembrī, pēc pusnakts Pļaviņās, atspiežot loga rāmi, tika iekļūts veikalā, no kura tika nozagti iepirkumu rati, kafija un vairākas čipsu pakas. Nākamajā dienā tika saņemta informācija, ka laika posmā no 26. novembra pulksten 13.00 līdz 27. novembra pulksten 8.00 arī Pļaviņās, uzlaužot durvis, iekļūts tirdzniecības vietā, no kuras nozagti apģērbi un apavi. Savukārt 28. novembra naktī pēc pulksten 3.00 tika konstatēts, ka Pļaviņās veikalam tika izsisti loga stikli un bojātas durvis un nozagtas vairākas pudeles alus.
 
Aizdomās par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu policisti aizturēja 2002. un 2005. gadā dzimušas jaunietes un 2006. gadā dzimušu puisi. Daļa no nozagtajām mantām tika atrastas un atgrieztas veikaliem”.

Kurmenē nozog atkritumu konteineru

foto: Paula Čurkste/LETA
Kurmenes pagastā šīs nedēļas sākumā kāds garnadzis nospēris atkritumu konteineru.

Bauskas novada Kurmenes pagastā otrdien notikusi zādzība, kādu policijas darbinieki ne īpaši bieži piefiksē. Laikraksts “Bauskas Dzīve” raksta:

“Bauskas novada Kurmenes pagastā 14. decembrī nozagts atkritumu konteiners. Policijā par notikušo sākta resoriskā pārbaude, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa”.

Iespējams, gružu kastes piesavinātāju bija sadusmojuši šomēnes pašvaldības mājaslapā publicētie vairāki apsaimniekošanas firmas “Eco Baltia vide” paziņojumi, kas sarežģī dzīvi vietējiem iedzīvotājiem:

* “Ziemas apstākļos ilgstošas snigšanas rezultātā daudzviet auto satiksme kļūst lēnāka, tomēr atkritumu izvešanu iedzīvotājiem ir būtiski organizēt nepārtrauktā režīmā. Lai pakalpojumu būtu iespējams sniegt efektīvi un to bez kavēšanās varētu saņemt ikviens klients, “Eco Baltia vide” aicina parūpēties, lai atkritumu izvešanas dienā konteineri būtu pieejami uzņēmuma darbiniekiem.

Ja piekļuve konteineram sniega vai citu apstākļu dēļ ir ierobežota un citu vietu tvertnes novietošanai nodrošināt nav iespējams, aicinām izvešanas reizi atcelt un pieteikt citu pakalpojuma saņemšanas dienu. Novieto savu auto tā, lai tas neaizšķērsotu atkritumu konteineru” un

* “Paaugstināsies maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Vecumnieku, Bārbeles, Kurmenes, Skaistkalnes, Stelpes, Valles pagastos. Izmaksas par privātmājās visbiežāk izmantotā 0,24 m3 konteinera izvešanas reizi būs 4,79 eiro līdzšinējo 4,55 eiro vietā”.

Trilleris Liepājas Ezerkrasta mikrorajonā: bēgšana no policijas un apskādēti auto

foto: Valsts policija
Trešdienas vakarā liepājnieki varēja vērot trillera cienīgu policijas pakaļdzīšanos kādam “Audi”: to pa braukšanas pretējo joslu vadīja šoferis dzērumā, bez vadītāja tiesībām, pārkāpdams virkni ceļu satiksmes noteikumu.

Trešdien vēju pilsētas Ezerkrastā uz Rojas ielas notika trillera cienīga krimināla drāma: Valsts policijas Satiksmes uzraudzības rotas amatpersonas mikrorajonā fiksēja ātrumpārkāpēju, kurš uzsāka bēgšanu, izraisot virkni citu pārkāpumu, tostarp, sabojājot piecas stāvēšanai novietotas automašīnas, informē Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde. Pret pārgalvīgo braucēju uzsākts uzsākts viens kriminālprocess un 12 administratīvo pārkāpumu procesi:

“15. decembrī ap pulksten 20.00 Dunikas ielā “Audi” vadītājs vietā, kur uzstādīta ceļa zīme “Maksimālais braukšanas ātrums 30 km/h”, pārvietojās ar ātrumu 71 kilometri stundā, tādējādi pārsniedzot braukšanas ātrumu par 41 kilometru stundā.

Likumsargi, pieķerot ātrumpārāpēju, ieslēdza bākugunis un norādīja vadītājam, lai viņš apstājas, taču šoferis nepakļāvās prasībām apturēt transportlīdzekli un uzsāka bēgšanu.

Policija sekoja automašīnai, kuras vadītājs nogriezās uz Rojas ielu un turpināja kustību pretēji braukšanas virzienam pa vienvirziena ceļu, šķērsojot krustojumu ar Mirdzas Ķempes ielu, neizpildot ceļa zīmju un luksoforu prasības, un, apskādējot piecas stāvēšanai novietotas automašīnas.

Vīrietis Rojas ielā izlēca no auto un turpināja bēgšanu kājām pa grants ceļu Airītes ielas virzienā un vairākkārt ignorēja policistu prasības apstāties.

Pateicoties kādam vīrietim, kurš gadījās īstajā vietā un laikā, likumpārkāpējs tika aizturēts. Kājāmgājējs ar rokām pieturēja bēgošo vīrieti, ļaujot policistam viņu panākt un aizturēt.

Pārbaudot drošuļa personību, konstatēts, ka viņam nebija transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, kā arī stūrēja auto, būdams 0,25 promiļu reibumā”.

Pret transportlīdzekļa vadītāju ir uzsākti 12 administratīvo pārkāpumu procesi – par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu, par bēgšanu, par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram ir nepietiekams normatīvajos aktos noteiktais riepu protektora dziļums, par braukšanu, ja luksoforā deg aizliedzošais signāls, par ceļa zīmes ”Nogriezties pa kreisi aizliegts” prasības nepildīšanu un pieci administratīvo pārkāpumu procesi par ceļa zīmju “Iebraukt aizliegts” prasību neizpildīšanu. Tāpat ir uzsākts kriminālprocess par transportlīdzekļa vadīšanu, atrodoties alkoholisko dzērienu ietekmē un bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām”.