Kā tika aizvadīta 2021. gada "Spēlmaņu nakts"

23. novembrī, Eduarda Smiļģa 135. dzimšanas dienā, aizvadīta ikgadējā “Spēlmaņu nakts” ceremonija. Dailes teātrī tika apbalvoti aizvadītās teātra sezonas izcilākie ...

gallery icon
276
Kultūra
2021. gada 24. novembris, 07:53

FOTO, VIDEO: Latvijas aktiermākslas meistari pulcējas ikgadējā "Spēlmaņu nakts" ceremonijā

Jauns.lv

23. novembrī, Eduarda Smiļģa 135. dzimšanas dienā, aizvadīta ikgadējā “Spēlmaņu nakts” ceremonija. Dailes teātrī tika apbalvoti aizvadītās teātra sezonas izcilākie iestudējumi un individuālie sniegumi – pasniegtas 12 “Skatuves naglas”.

Pirmo "Skatuves naglu" šī gada ceremonijā saņēma izrāde "Konklāvs". Jaunā režisora Klāva Kristapa Košina darbs ir Kultūras akadēmijas diplomdarba izrāde, kas tapusi sadarbībā ar "Dirty Deal Teatro". Izrādes autori ir Diāna Kondraša un Klāvs Kristaps Košins, lomās: Endīne Bērziņa, Klāvs Kristaps Košins, Jurģis Lūsis.

Ar otro vakara balvu godināja teātra trupas "Kvadrifrons" Valmieras vasaras teātra festivālā tapušo izrādi "Marija un zibens". Tās režisore ir Paula Pļavniece, dramaturgs Klāvs Mellis, kustību režisors Rūdolfs Gediņš. Lomās Ance Strazda, Sandija Dovgāne, Reinis Boters un Āris Matesovičs.

"Skatuves naglu" saņēma arī Vijas Blūzmas, Anetes Meleces, mākslinieču apvienības "Grāfienes", Daces Vītolas un Riharda Zelezņeva izrāde "Kiosks" Latvijas Leļļu teātrī.

Scenogrāfei Ievai Jurjānei un režisoram Viesturam Kairišam "Skatuves naglu" piešķīra par kopdarbu izrādē "Smiļģis" Dailes teātrī, režijas un scenogrāfijas absolūtu saplūsmi, radot iestudējumu vizuālā teātra estētikā.

Balvu saņēma arī Mārtiņa Eihes, Kristas Burānes, Pamelas Butānes, Jēkaba Nīmaņa izrāde "Mans kaimiņš ebrejs" Rēzeknes teātrī "Joriks" par pilsētas kopienas saliedēšanu, profesionālās un amatieru mākslas savienojumu un vēsturiskās apziņas modināšanu bez agresijas un didaktikas.

Režisoram Andrejam Jarovojam "Skatuves naglu" piešķīra par pārliecinošu konceptuālu eksperimentēšanu, kas rezultējas inovatīvās laikmetīgā teātra formās un atvērtos vēstījumos, sniedzot gan skatītājam, gan izpildītājam neviltotu jaunatklājuma prieku no izrādes uz izrādi.

Kontrtenoram Jānim Šipkēvicam "Skatuves nagla" piešķirta par lomu laikmetīgajā kameroperā "Tagadne (Time Present)", kas tapusi laikmetīgu skatuves mākslas notikumu sērijā “Pārmija” sadarbībā ar kultūrvietu “Hanzas perons”.

Aktrisei Ievai Segliņai balvu pasniedza par Raiņa lomu Dailes teātra izrādē “Smiļģis”, par precīzā formā atklātu ģēnija trauslo būtību, par lomu, kas veidota, bijību saliedējot ar aktierisku drosmi.

Režisoram Dmitrijam Petrenko “Skatuves naglu” piešķīra par procesuālu domāšanu repertuāra veidošanā un darbā ar aktieriem, kas ļauj izkāpt no komforta zonas un apgūt vēl nezināmas profesionālās teritorijas, tādējādi pulējot un asinot aktieru profesionālos ieročus.

Scenogrāfei un kostīmu māksliniecei Marijai Ulmanei balva piešķirta par spilgtu un profesionāli pārliecinošu jaunākās scenogrāfu paaudzes reprezentāciju, iekļaujoties stilā atšķirīgās izrādēs un saglabājot personisko rokrakstu.

Māksliniekiem Kristai un Reinim Dzudzilo un Andrāšam Juhāsam “Skatuves naglu” pasniedza par Dailes teātra izrādes “Degunradži” vizuālo tēlu (režisore Ildiko Gāšpāra).

Aktrise Vita Vārpiņa balvu saņēma par Rutes Vulfas lomu izrādē “Ārsts” Dailes teātrī par smalku un drosmīgu aktrises darbu, filigrāni atklājot sarežģīta raksturu pretrunīgu ētisku dilemmu krustcelēs.

Balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā šogad saņēma komponists Imants Kalniņš, kurš sarakstījis mūziku vairāk nekā 58 izrādēm gandrīz visos teātros Latvijā.

“Grand Prix” jeb Gada izrādes titulu saņēma režisora Viestura Kairiša darbs “Smiļģis” Dailes teātrī.